Τέρμα οι ταυρομαχίες στην Καταλονία



«Οχι» στις ταυρομαχίες ψήφισε η Καταλονία, η οποία έγινε η πρώτη περιφέρεια της ηπειρωτικής Ισπανίας που απαγόρευσε ως βάρβαρο το παραδοσιακό ισπανικό άθλημα, το οποίο διχάζει την κοινή γνώμη της χώρας.
Καθώς οι Ισπανοί που θεωρούν τις ταυρομαχίες ως μία ευγενή μορφή τέχνης και σήμα κατατεθέν της ισπανικής κουλτούρας μειώνονται διαρκώς και οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων εντείνουν την καμπάνια για την απαγόρευσή τους, το κοινοβούλιο της Καταλονίας αποδέχθηκε με 68 ψήφους υπέρ (55 κατά και εννέα απείχαν) ψήφισμα με τις υπογραφές 180.000 Καταλανών που ζητούσε κατάργηση των ταυρομαχιών.Η φθίνουσα δημοτικότητά τους ήταν το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο, με τον βουλευτή Γιοζέπ Ρουλ να τονίζει ότι «υπάρχουν μερικές παραδόσεις που δεν μπορούν να μείνουν παγωμένες στο πέρασμα του χρόνου, καθώς η κοινωνία αλλάζει».
Αυτό που ήταν ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Καταλονίας ήταν το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα ζήτησαν από τους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2012 και θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της μοναδικής ενεργού αρένας ταυρομαχιών στη Βαρκελώνη, στην οποία διοργανώνονται 15 αγώνες κάθε σεζόν, αλλά και μερικών ακόμη που έχουν παραμείνει στην Καταλονία χωρίς να χρησιμοποιούνται.
Το 1991 οι Κανάριες Νήσοι έγιναν η πρώτη ισπανική περιφέρεια που απαγόρευσε τις ταυρομαχίες στην Ισπανία, με την Καταλονία τώρα να γίνεται η δεύτερη στο σύνολο της χώρας και η πρώτη στην ηπειρωτική Ισπανία. Εξάλλου, με την απαγόρευση αυτή η Καταλονία επιδιώκει κατά κάποιον τρόπο να διαχωριστεί από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ισπανία, η οποία έχει βαθύτερη παράδοση στις ταυρομαχίες και από την οποία τη χωρίζει ένα μεγάλο πολιτιστικό χάσμα.
Τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλώσεις και υπέρ και κατά των ταυρομαχιών έχουν ενταθεί στην Ισπανία και η κοινή γνώμη διχάζεται ανάμεσα στην άποψη ότι αποτελούν ένα βάρβαρο και απαρχαιωμένο έθιμο και σε εκείνη που τις θεωρεί τέχνη και αναπόσπαστο κομμάτι της ισπανικής παράδοσης. Οι υπέρμαχοι των ταυρομαχιών θεωρούν μάλιστα λανθασμένη τη χρονική στιγμή απαγόρευσης των ταυρομαχιών στην Καταλονία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αφού μία ολόκληρη βιομηχανία στηρίζεται σε αυτά τα θεάματα.

Έθνος

Σχόλια