Διατροφικές συνήθειες των νέων σπουδαστών και φοιτητών και πως επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους
Το ερωτηματολόγιο απάντησαν n= 963 άτομα . Τα 526 άτομα ( 54,62% ) ήταν γυναίκες
( Γ=526 ) , ενώ τα 420 άτομα ( 53,61 % ) ήταν άντρες ( Α=420 ) ενώ 17 άτομα ( 1.76% )δεν
απάντησαν . Οι ηλικίες αυτών έχουν διαχωριστεί σε 4 κατηγορίες. Ο αριθμός των ατόμων ανά κατηγορία ηλικιών αλλά και ανά φύλο φαίνεται στον παρακάτω πίνακα ( πίνακας 1 ) .
Το αρνητικό στην έρευνα ήταν ότι απάντησαν 300 άτομα ( 33.33% ) στην ερώτηση των κιλών τους . Έτσι μπορέσαμε να βρούμε το Δ.Μ.Σ. του κάθε ατόμου και να το κατατάξουμε στις κατηγορίες των ελλειποβαρών , των φυσιολογικών , των παχύσαρκων , του 1ου βαθμού παχύσαρκων , του 2ου βαθμού παχύσαρκων και του 3ου βαθμού παχύσαρκων .
Συνολικά από τα 300 άτομα που συμπλήρωσαν το βάρος και το ύψος τους βρέθηκε πως 51 άτομα ( 17% ) ήταν ελλειποβαρή , 181 άτομα ( 60 .33% ) είχαν φυσιολογικό βάρος και 68 άτομα ( 22,66 ) ήταν παχύσαρκα εκ των οποίον 52 άτομα ( 17.33 % ) ήταν 1ου βαθμού παχύσαρκα και 14 άτομα ( 4,66 % ) 2ου βαθμού παχύσαρκα και 2 άτομα ( 0,66% ) είχαν 3ου βαθμού παχυσαρκία . ( πίνακας 2 )
Αυτοί κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το φύλο τους . Από 164 άντρες τα 5 άτομα ( 3,05% ) ήταν ελλειποβαρής , τα 101 άτομα ( 61,58%) ήταν φυσιολογικά , τα 44 άτομα ( 26,82% ) ήταν 1ου βαθμού παχύσαρκοι , τα 14 άτομα ( 8,54 % ) ήταν 2ου βαθμού παχύσαρκοι και 3ου βαθμού δεν βρέθηκαν. Από τις 136 γυναίκες τα 46 άτομα ( 33,82 % ήταν ελλειποβαρή , τα 80 άτομα ( 58,82 % ) ήταν φυσιολογικά , τα 8 άτομα ( 5,88 % ) ήταν 1ου βαθμού παχύσαρκα , 2ου βαθμού δεν βρέθηκαν και 2 άτομα ( 1.47% ) ήταν 3ου βαθμού παχύσαρκα .
Το δείγμα των ατόμων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ήταν τυχαίο ( άτομα , σπουδαστές από τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ ,ΑΠΘ , ΤΕΙΘ ) .
Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας . Το αποτέλεσμα που πήραμε από την έρευνα μας είναι ότι τα 351 άτομα ( 36,56 % ) καταναλώνουν πρωινό από 0 – 2 φορές την εβδομάδα , τα 308 άτομα ( 32.08 % ) καταναλώνουν 3-5 φορές πρωινό και τα 301 άτομα ( 31,35 % ) καταναλώνουν 6 – 7 φορές πρωινό .
Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα γεύματα των παιδιών αυτών ; Ας δούμε τα αποτελέσματα που βρέθηκαν όταν ρωτήθηκαν ποιο είναι το γεύμα της ημέρας το οποίο τρώνε καθημερινά . Από τα 928 άτομα που απάντησαν τα 183 άτομα ( 19.71% ) ότι δεν παραλείπουν το πρωινό , τα 525 άτομα ( 56,57 % ) δεν παραλείπουν το μεσημεριανό γεύμα , τα 94 άτομα ( 10,13 % ) δεν παραλείπουν το βραδινό ενώ τα 42 άτομα ( 4.52 % ) δεν παραλείπουν τα ενδιάμεσα γεύματα . Η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών δεν είναι ικανοποιητική .
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα φρούτα καταναλώνουν από τα 958 άτομα που απάντησαν τα 517 άτομα ( 53,96 % ) ότι καταναλώνουν λιγότερα από 4 φορές την εβδομάδα , τα 288 άτομα ( 30,06% ) απάντησαν ότι καταναλώνουν 4εώς 7 φορές την εβδομάδα , ενώ τα 153 άτομα ( 15,97 %) βρέθηκαν καταναλώνουν λιγότερες από 8 φορές την εβδομάδα .
Για τα λαχανικά απάντησαν 963 άτομα από τα οποία τα 202 άτομα ( 20,97 % ) καταναλώνουν 0-1 φορές την εβδομάδα λαχανικά , τα 393 άτομα ( 40.81 % ) καταναλώνουν 2-3 φορές , ενώ τα υπόλοιπα 368 άτομα καταναλώνουν λιγότερα από 4 φορές την εβδομάδα.
Τα λαδερά δεν είναι από τα αγαπημένα φαγητά πολλών ανθρώπων στις ηλικίες αυτές η απαντήσεις που πήραμε ήταν στα 958 άτομα που απάντησαν τα 443 άτομα ( 46 % ) καταναλώνουν 0-1 φορές την εβδομάδα λαχανικά , τα 450 άτομα ( 41 % ) καταναλώνουν 2-3 φορές την εβδομάδα ενώ τα 65 άτομα ( 7 % ) λιγότερες φορές από 4 την εβδομάδα .
Όσπρια καταναλώνουν από τα 961 άτομα που απάντησαν τα 306 άτομα ( 32 % ) καμία φορά μέσα στην εβδομάδα , τα 586 άτομα ( 61 % ) απάντησαν 2 φορές μέσα στην εβδομάδα ενώ τα 69 άτομα ( 7 % )λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα .
Ξηρούς καρπούς βρέθηκε να καταναλώνουν από τα 959 άτομα τα 580άτομα ( 60 %) 0- 1 φορά την εβδομάδα , τα 258 άτομα ( 27% ) 2 φορές την εβδομάδα , ενώ τα 121 άτομα ( 13 % ) λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα .
Η κατηγορία των θαλασσινών / ψαριών μας έδωσε τα εξής αποτελέσματα . Από τα 960 άτομα τα 228 άτομα (24% ) δεν καταναλώνουν καθόλου ψάρι , τα 592 άτομα ( 61 % ) καταναλώνουν μία φορά την εβδομάδα ενώ τα 140 άτομα ( 15% ) καταναλώνουν λιγότερες από τρεις φορές .
Το κόκκινο κρέας είναι η επόμενη κατηγορία όπου απάντησαν 961 άτομα από τα οποία τα 494 άτομα ( 51% ) καταναλώνουν 0-2 φορές την εβδομάδα , τα 375 άτομα ( 39%) καταναλώνουν 3-4 φορές την εβδομάδα ενώ τα 92 άτομα ( 10% ) καταναλώνουν 5-7 φορές την εβδομάδα .
Αλλαντικά μία κατηγορία που κατηγορείται για πολλά . Απάντησαν 956 άτομα από τα οποία τα 454 άτομα ( 47 % ) καταναλώνουν 0- 2 φορές την εβδομάδα , τα 375 άτομα ( 39 % ) καταναλώνουν 3-4 φορές την εβδομάδα ενώ τα 130 άτομα ( 14% ) καταναλώνουν 5-7 φορές την εβδομάδα αλλαντικά .
Γλυκά ποιος μπορεί να αρνηθεί το γλυκό ;. Τα παιδιά φαίνεται να είναι μοιρασμένα έτσι από τα 961 άτομα που απάντησαν τα 328 άτομα ( 34 % ) καταναλώνουν 0-2 φορές την εβδομάδα , τα 329 άτομα ( 34% ) καταναλώνουν 3-4 φορές την εβδομάδα γλυκά , ενώ τα 304 άτομα ( 32 % ) καταναλώνουν 5- 7 φορές την εβδομάδα γλυκό .
Αλμυρά σνακ η εύκολη λύση το δείγμα ήταν 958 άτομα τα 529 άτομα ( 55% ) καταναλώνουν 0-2 φορές την εβδομάδα σνακ , τα 322 άτομα ( 34 % ) καταναλώνουν 3-4 φορές την εβδομάδα σνακ αλμυρά , ενώ τα 107 άτομα ( 11% ) καταναλώνουν 5-7 φορές την εβδομάδα .
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα πρόβλημα που ανησυχεί τους γονείς . Τα άτομα που απάντησαν ήταν 962 από τα οποία τα 484 άτομα ( 51% ) δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ , τα 370 άτομα ( 38% ) καταναλώνουν 1-2 ποτήρια ημερησίως ενώ τα 108 άτομα ( 11 % ) καταναλώνουν πάνω από 3 ποτήρια την ημέρα.
Η ώρες ξεκούρασης μέσα στην ημέρα για τα 150 άτομα ( 16% ) από τα 962 στο σύνολό κοιμούνται 2-5 ώρες την ημέρα ενώ τα 613 άτομα ( 63% ) κοιμούνται 6-8 ώρες και 199άτομα ( 21% ) κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα .
Η φυσική δραστηριότητα είναι στα 960 άτομα τα 580 άτομα ( 60 % ) ασκούνται 0-100min εβδομαδιαία , τα 231 άτομα ( 24 % ) ασκούνται 110-210min , ενώ τα 149 άτομα ( 16% ) ασκούνται λιγότερο από 210min. .
Αρκετή είναι και η ώρα που δαπανάτε στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή . Από τα 958 άτομα που απάντησαν τα 449 άτομα ( 47% ) δαπανά καθημερινά 1-3 ώρες , τα 353 άτομα ( 37% ) δαπανούν 4-6 ώρες ενώ τα 156 άτομα ( 16 % ) δαπανούν λιγότερες από 7 ώρες .
οι νέοι θέλουν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής αφού από τα 951 άτομα που απάντησαν στην ερώτηση αυτή τα 665 άτομα ( 70 % ) απάντησαν θετικά εν,ω τα 286 άτομα ( 30 % ) απάντησαν αρνητικά .
Είναι ενημερωμένοι οι νέοι σε σχετικά ψηλό βαθμό αφού από τα 948 άτομα που απάντησαν τα 539 άτομα ΄( 57 % ) ενημερώνεται σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή ενώ τα 409 άτομ ( 43 % ) δεν ενημερώνεται .
Η επιλογή ανάμεσα στο μαγειρευτό φαγητό και το fast food μας έδωσε στις 951 απαντήσεις τις 838 απαντήσεις ( 88 % ) θετικές στο fast food ενώ τις 113 απαντήσεις ( 12% ). θετικές στο μαγειρευτό φαγητό
Όταν δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι η προτίμηση είναι στα 928 άτομα που απάντησαν τα 610 άτομα ( 65,73 % ) σκέφτεται και προσπαθεί να ετοιμάσει κάτι εύκολο ενώ τα 318 άτομα ( 34,27 % ) παραγγέλνει από έξω χωρίς δεύτερη σκέψη .
insr.gr
( Γ=526 ) , ενώ τα 420 άτομα ( 53,61 % ) ήταν άντρες ( Α=420 ) ενώ 17 άτομα ( 1.76% )δεν
απάντησαν . Οι ηλικίες αυτών έχουν διαχωριστεί σε 4 κατηγορίες. Ο αριθμός των ατόμων ανά κατηγορία ηλικιών αλλά και ανά φύλο φαίνεται στον παρακάτω πίνακα ( πίνακας 1 ) .
Κατηγορία ηλικιών | Άνδρες n=342 | Γυναίκες n=566 | Σύνολο n= 946 |
17 - 20 | 142 | 343 | 485 |
21 - 24 | 158 | 167 | 325 |
25 - 28 | 35 | 49 | 84 |
29 - 32 | 7 | 7 | 14 |
Δεν απάντησαν | 342 | 566 | 55 |
Το αρνητικό στην έρευνα ήταν ότι απάντησαν 300 άτομα ( 33.33% ) στην ερώτηση των κιλών τους . Έτσι μπορέσαμε να βρούμε το Δ.Μ.Σ. του κάθε ατόμου και να το κατατάξουμε στις κατηγορίες των ελλειποβαρών , των φυσιολογικών , των παχύσαρκων , του 1ου βαθμού παχύσαρκων , του 2ου βαθμού παχύσαρκων και του 3ου βαθμού παχύσαρκων .
Συνολικά από τα 300 άτομα που συμπλήρωσαν το βάρος και το ύψος τους βρέθηκε πως 51 άτομα ( 17% ) ήταν ελλειποβαρή , 181 άτομα ( 60 .33% ) είχαν φυσιολογικό βάρος και 68 άτομα ( 22,66 ) ήταν παχύσαρκα εκ των οποίον 52 άτομα ( 17.33 % ) ήταν 1ου βαθμού παχύσαρκα και 14 άτομα ( 4,66 % ) 2ου βαθμού παχύσαρκα και 2 άτομα ( 0,66% ) είχαν 3ου βαθμού παχυσαρκία . ( πίνακας 2 )
Ελλειποβαρής | 51 ( 17% ) |
Φυσιολογικοί | 181 ( 60,33 % ) |
Παχύσαρκοι | 68 ( 22,66% ) |
1ου βαθμού παχυσαρκία | 52 ( 17,33 ) |
2ου βαθμού παχυσαρκία | 14 ( 4.66 ) |
3ου βαθμού παχυσαρκία | 2 ( 0,66 % ) |
Τα όρια του Δ.Μ.Σ που θέσαμε είναι
Ελλειποβαρής | < 20 |
Φυσιολογικοί | 20.1 - 25 |
1ου βαθμού παχυσαρκία | 25.1 - 30 |
2ου βαθμού παχυσαρκία | 30.1 - 40 |
3ου βαθμού παχυσαρκία | > 40.1 |
Αυτοί κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το φύλο τους . Από 164 άντρες τα 5 άτομα ( 3,05% ) ήταν ελλειποβαρής , τα 101 άτομα ( 61,58%) ήταν φυσιολογικά , τα 44 άτομα ( 26,82% ) ήταν 1ου βαθμού παχύσαρκοι , τα 14 άτομα ( 8,54 % ) ήταν 2ου βαθμού παχύσαρκοι και 3ου βαθμού δεν βρέθηκαν. Από τις 136 γυναίκες τα 46 άτομα ( 33,82 % ήταν ελλειποβαρή , τα 80 άτομα ( 58,82 % ) ήταν φυσιολογικά , τα 8 άτομα ( 5,88 % ) ήταν 1ου βαθμού παχύσαρκα , 2ου βαθμού δεν βρέθηκαν και 2 άτομα ( 1.47% ) ήταν 3ου βαθμού παχύσαρκα .
Το δείγμα των ατόμων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ήταν τυχαίο ( άτομα , σπουδαστές από τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ ,ΑΠΘ , ΤΕΙΘ ) .
Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας . Το αποτέλεσμα που πήραμε από την έρευνα μας είναι ότι τα 351 άτομα ( 36,56 % ) καταναλώνουν πρωινό από 0 – 2 φορές την εβδομάδα , τα 308 άτομα ( 32.08 % ) καταναλώνουν 3-5 φορές πρωινό και τα 301 άτομα ( 31,35 % ) καταναλώνουν 6 – 7 φορές πρωινό .
Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα γεύματα των παιδιών αυτών ; Ας δούμε τα αποτελέσματα που βρέθηκαν όταν ρωτήθηκαν ποιο είναι το γεύμα της ημέρας το οποίο τρώνε καθημερινά . Από τα 928 άτομα που απάντησαν τα 183 άτομα ( 19.71% ) ότι δεν παραλείπουν το πρωινό , τα 525 άτομα ( 56,57 % ) δεν παραλείπουν το μεσημεριανό γεύμα , τα 94 άτομα ( 10,13 % ) δεν παραλείπουν το βραδινό ενώ τα 42 άτομα ( 4.52 % ) δεν παραλείπουν τα ενδιάμεσα γεύματα . Η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών δεν είναι ικανοποιητική .
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα φρούτα καταναλώνουν από τα 958 άτομα που απάντησαν τα 517 άτομα ( 53,96 % ) ότι καταναλώνουν λιγότερα από 4 φορές την εβδομάδα , τα 288 άτομα ( 30,06% ) απάντησαν ότι καταναλώνουν 4εώς 7 φορές την εβδομάδα , ενώ τα 153 άτομα ( 15,97 %) βρέθηκαν καταναλώνουν λιγότερες από 8 φορές την εβδομάδα .
Για τα λαχανικά απάντησαν 963 άτομα από τα οποία τα 202 άτομα ( 20,97 % ) καταναλώνουν 0-1 φορές την εβδομάδα λαχανικά , τα 393 άτομα ( 40.81 % ) καταναλώνουν 2-3 φορές , ενώ τα υπόλοιπα 368 άτομα καταναλώνουν λιγότερα από 4 φορές την εβδομάδα.
Τα λαδερά δεν είναι από τα αγαπημένα φαγητά πολλών ανθρώπων στις ηλικίες αυτές η απαντήσεις που πήραμε ήταν στα 958 άτομα που απάντησαν τα 443 άτομα ( 46 % ) καταναλώνουν 0-1 φορές την εβδομάδα λαχανικά , τα 450 άτομα ( 41 % ) καταναλώνουν 2-3 φορές την εβδομάδα ενώ τα 65 άτομα ( 7 % ) λιγότερες φορές από 4 την εβδομάδα .
Όσπρια καταναλώνουν από τα 961 άτομα που απάντησαν τα 306 άτομα ( 32 % ) καμία φορά μέσα στην εβδομάδα , τα 586 άτομα ( 61 % ) απάντησαν 2 φορές μέσα στην εβδομάδα ενώ τα 69 άτομα ( 7 % )λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα .
Ξηρούς καρπούς βρέθηκε να καταναλώνουν από τα 959 άτομα τα 580άτομα ( 60 %) 0- 1 φορά την εβδομάδα , τα 258 άτομα ( 27% ) 2 φορές την εβδομάδα , ενώ τα 121 άτομα ( 13 % ) λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα .
Η κατηγορία των θαλασσινών / ψαριών μας έδωσε τα εξής αποτελέσματα . Από τα 960 άτομα τα 228 άτομα (24% ) δεν καταναλώνουν καθόλου ψάρι , τα 592 άτομα ( 61 % ) καταναλώνουν μία φορά την εβδομάδα ενώ τα 140 άτομα ( 15% ) καταναλώνουν λιγότερες από τρεις φορές .
Το κόκκινο κρέας είναι η επόμενη κατηγορία όπου απάντησαν 961 άτομα από τα οποία τα 494 άτομα ( 51% ) καταναλώνουν 0-2 φορές την εβδομάδα , τα 375 άτομα ( 39%) καταναλώνουν 3-4 φορές την εβδομάδα ενώ τα 92 άτομα ( 10% ) καταναλώνουν 5-7 φορές την εβδομάδα .
Αλλαντικά μία κατηγορία που κατηγορείται για πολλά . Απάντησαν 956 άτομα από τα οποία τα 454 άτομα ( 47 % ) καταναλώνουν 0- 2 φορές την εβδομάδα , τα 375 άτομα ( 39 % ) καταναλώνουν 3-4 φορές την εβδομάδα ενώ τα 130 άτομα ( 14% ) καταναλώνουν 5-7 φορές την εβδομάδα αλλαντικά .
Γλυκά ποιος μπορεί να αρνηθεί το γλυκό ;. Τα παιδιά φαίνεται να είναι μοιρασμένα έτσι από τα 961 άτομα που απάντησαν τα 328 άτομα ( 34 % ) καταναλώνουν 0-2 φορές την εβδομάδα , τα 329 άτομα ( 34% ) καταναλώνουν 3-4 φορές την εβδομάδα γλυκά , ενώ τα 304 άτομα ( 32 % ) καταναλώνουν 5- 7 φορές την εβδομάδα γλυκό .
Αλμυρά σνακ η εύκολη λύση το δείγμα ήταν 958 άτομα τα 529 άτομα ( 55% ) καταναλώνουν 0-2 φορές την εβδομάδα σνακ , τα 322 άτομα ( 34 % ) καταναλώνουν 3-4 φορές την εβδομάδα σνακ αλμυρά , ενώ τα 107 άτομα ( 11% ) καταναλώνουν 5-7 φορές την εβδομάδα .
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα πρόβλημα που ανησυχεί τους γονείς . Τα άτομα που απάντησαν ήταν 962 από τα οποία τα 484 άτομα ( 51% ) δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ , τα 370 άτομα ( 38% ) καταναλώνουν 1-2 ποτήρια ημερησίως ενώ τα 108 άτομα ( 11 % ) καταναλώνουν πάνω από 3 ποτήρια την ημέρα.
Η ώρες ξεκούρασης μέσα στην ημέρα για τα 150 άτομα ( 16% ) από τα 962 στο σύνολό κοιμούνται 2-5 ώρες την ημέρα ενώ τα 613 άτομα ( 63% ) κοιμούνται 6-8 ώρες και 199άτομα ( 21% ) κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα .
Η φυσική δραστηριότητα είναι στα 960 άτομα τα 580 άτομα ( 60 % ) ασκούνται 0-100min εβδομαδιαία , τα 231 άτομα ( 24 % ) ασκούνται 110-210min , ενώ τα 149 άτομα ( 16% ) ασκούνται λιγότερο από 210min. .
Αρκετή είναι και η ώρα που δαπανάτε στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή . Από τα 958 άτομα που απάντησαν τα 449 άτομα ( 47% ) δαπανά καθημερινά 1-3 ώρες , τα 353 άτομα ( 37% ) δαπανούν 4-6 ώρες ενώ τα 156 άτομα ( 16 % ) δαπανούν λιγότερες από 7 ώρες .
οι νέοι θέλουν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής αφού από τα 951 άτομα που απάντησαν στην ερώτηση αυτή τα 665 άτομα ( 70 % ) απάντησαν θετικά εν,ω τα 286 άτομα ( 30 % ) απάντησαν αρνητικά .
Είναι ενημερωμένοι οι νέοι σε σχετικά ψηλό βαθμό αφού από τα 948 άτομα που απάντησαν τα 539 άτομα ΄( 57 % ) ενημερώνεται σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή ενώ τα 409 άτομ ( 43 % ) δεν ενημερώνεται .
Η επιλογή ανάμεσα στο μαγειρευτό φαγητό και το fast food μας έδωσε στις 951 απαντήσεις τις 838 απαντήσεις ( 88 % ) θετικές στο fast food ενώ τις 113 απαντήσεις ( 12% ). θετικές στο μαγειρευτό φαγητό
Όταν δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι η προτίμηση είναι στα 928 άτομα που απάντησαν τα 610 άτομα ( 65,73 % ) σκέφτεται και προσπαθεί να ετοιμάσει κάτι εύκολο ενώ τα 318 άτομα ( 34,27 % ) παραγγέλνει από έξω χωρίς δεύτερη σκέψη .
insr.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου