Παίζουν με την τύχη τους στο Ιντερνετ

Μία ακόμη αυτοκτονία ανηλίκου κατάφεραν να αποτρέψουν προ ημερών, από κοινού, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της αστυνομίας και οι ψυχοθεραπευτές της ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ». Σε αυτή την περίπτωση, ο πολύ μικρής ηλικίας χρήστης του Ιντερνετ συμμετείχε σε παρτίδα πόκερ στο Διαδίκτυο, κατά την οποία, παρότι έπαιζε με εικονικά χρήματα, νόμισε ότι έχασε χιλιάδες ευρώ και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εφήβων που… ποντάρουν -και κανονικά χρήματα- στο Ιντερνετ δείχνει να αυξάνεται με .ανησυχητικούς ρυθμούς. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην «Α» ο κ. Γιώργος Κορμάς, ιατρός, συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού) κι εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, «το 15,1% των νέων ηλικίας 14–16 ετών τζογάρει στο Διαδίκτυο».
Όσον αφορά το περιστατικό αποτροπής αυτοκτονίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε χώρα προ αρκετών ημερών. Προκειμένου, ωστόσο, να μην ταυτοποιηθεί κατ’ ουδένα τρόπο ο νεαρός, οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι που είχαν αναλάβει την αποκατάστασή του ζήτησαν από την αστυνομία να μην προβεί άμεσα σε ανακοινώσεις, όπως κι έγινε.
Ο ανήλικος συμμετείχε σε παρτίδες πόκερ στο Διαδίκτυο και, είτε από άγνοια είτε από κάποιο «αστείο» πείραγμα άλλων παικτών, πίστεψε, μετά από ώρες παιχνιδιού, ότι είχε χάσει 17 χιλιάδες ευρώ! Αφού πρώτα ανήγγειλε στους συμπαίκτες του ότι θα αυτοκτονήσει, έγραψε δύο σημειώματα στους γονείς του και εγκατέλειψε το σπίτι του. Όπως φάνηκε αργότερα από τα σημειώματα, ο πιτσιρικάς αποφάσισε να αυτοκτονήσει καθώς ήλθε αντιμέτωπος με την ενοχή ότι οι γονείς του θα κληθούν να αποπληρώσουν τα χρήματα στην εταιρεία που διαχειριζόταν την ιστοσελίδα.
Η αναγγελία ότι πρόκειται να αυτοκτονήσει έγινε αντιληπτή από τους άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων που πραγματοποιούν σε ιστοσελίδες, και αξιολογήθηκε ως «σοβαρή». Με την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας εντοπίστηκε πολύ γρήγορα, και το έργο των αστυνομικών κλήθηκαν να συνεχίσουν τρεις ψυχοθεραπευτές –ένας ψυχίατρος και δύο ψυχολόγοι- από τη ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ». Η ιστορία, ευτυχώς, είχε αίσιο τέλος, καθώς ο μικρός επέστρεψε πολύ σύντομα στο σπίτι του.

«Εικονικός κόσμος με πραγματικούς κινδύνους»

Η ευκολία, πάντως, με την οποία ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι αποκτούν πρόσβαση σε ιστοσελίδες με τυχερά παιχνίδια προβληματίζει πλέον σοβαρά τους ειδικούς. Το ποσοστό των νέων που τζογάρουν με την κάλυψη που προσφέρει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, με την ευθύνη, όπως λένε οι ειδικοί, να βαραίνει πρωτίστως –και ενίοτε αποκλειστικά- τους γονείς.
«Από τις τελευταίες μας έρευνες προκύπτει πως το 15,1% των εφήβων, ηλικίας 14–16 ετών, τζογάρει στο Ιντερνετ. Το 6,8%, μάλιστα, ασκείται σε τυχερά παιχνίδια πολύ συχνά, έως και καθημερινά. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην 3η θέση, μετά τις ΗΠΑ και την Κύπρο, στην κατάταξη με τα ποσοστά των νέων που επιδίδονται σε τυχερά παιχνίδια. Έχουμε παράλληλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το 25% των παιδιών που τζογάρουν θα εμφανίσει εθισμό στο Διαδίκτυο και θα χρειαστεί βοήθεια από ειδικούς», αναφέρει αρχικά ο ιατρός Γιώργος Κορμάς, εκπρόσωπος της Γραμμής Υποστήριξης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr). «Σελίδες όπως το facebook, στις οποίες προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε παιχνίδια όπως το πόκερ, εξοικειώνει τα παιδιά, και όχι μόνο, με τον τζόγο. Το ανησυχητικό είναι ότι πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ του εικονικού και της πραγματικότητας».

Οι αιτίες

Όσον αφορά τα αίτια που οδηγούν τους εφήβους στα τυχερά παιχνίδια μέσω Ιντερνετ ο κ. Κορμάς τονίζει πως «τίποτε δεν είναι τυχαίο. Φανταστείτε ότι το 35% των μαθητών Δημοτικού (!) έχει πλέον υπολογιστή στο δωμάτιό του και μπορεί να τον χρησιμοποιεί χωρίς καμία καθοδήγηση ή εποπτεία. Από τα 95 παιδιά, πάντως, που παρακολουθούμε στο νοσοκομείο όλα έχουν κάποιο οικογενειακό πρόβλημα. Είτε γονείς υπερπροστατευτικούς, που προτιμούν να είναι κλεισμένα σε ένα δωμάτιο από το να βγουν έξω, ή γονείς που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους και τα έχουν “παρκάρει” σε έναν υπολογιστή».
Στην εποχή αυτή, ωστόσο, που το Ιντερνετ είναι απαραίτητο και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, «σκοπός –διευκρινίζει ο κ. Κορμάς- δεν είναι να δαιμονοποιήσουμε το Διαδίκτυο, το οποίο πράγματι είναι πολύτιμο, αλλά να συνειδητοποιήσουμε τους πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν σε αυτό τον εικονικό χώρο. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζονται κάποιοι βασικοί κανόνες και απαιτείται η ενεργοποίηση του γονιού. Στη χώρα μας ακόμα υπάρχει ψηφιακός αναλφαβητισμός. Όταν μάθουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν το Ιντερνετ δημιουργικά, ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ως “εγκυκλοπαίδεια” και αρχίσουν να αποκτούν από μικρά γνώσεις πληροφορικής ή και προγραμματισμού, τότε οι πάσης φύσεως κίνδυνοι θα μειωθούν σε τεράστιο βαθμό».


newscity1

Σχόλια