Ιχνηλατώντας την σχέση μεταξύ της ρύπανσης και της παραγωγής τροφίμων στον Ασωπό
Η τραγωδία του Ασωπού δεν σχετίζεται μόνο με τις καρκινογενέσεις και τους εξ’αυτών θανάτων των κατοίκων στα Οινόφυτα και στις παρα-Ασώπιες περιοχές αλλά με όλους τους καταναλωτές τροφίμων-βολβών που παράγονται στη Θήβα και στα Οινόφυτα και καταλήγουν σε όλη την Ελλάδα.
Στο εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ολοκληρώθηκε μελέτη στο πλαίσιο Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και η οποία παρουσιάζεται προφορικά στις 3.10.2010 στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «7th Aegean Analytical Chemistry Days» http://www.chem.uoa.gr/AACD2010/ .
Η ερευνητική μας ομάδα (Χ. Κιρκιλλής, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης, και Γ. Ζαμπετάκης) προσδιόρισε τα επίπεδα έξι (6) βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα-βολβούς (καρότα, κρεμμύδια και πατάτες) που παράγονται στο κάμπο Οινοφύτων-Θηβών. Τα βαρέα μέταλλα που αναλύθηκαν είναι: νικέλιο (Ni), χρώμιο (ολικό, Cr), κάδμιο (Cd), μόλυβδος (Pb) και αρσενικό (As). Tα τρόφιμα που ελέγχθηκαν έχουν αγορασθεί σε μια χρονική περίοδο δέκα μηνών από όλες τις μεγάλες αλυσίδες super market στην Αθήνα. Τα τρόφιμα έχουν προέλευση (κατά δήλωση του παραγωγού στην ετικέτα) Θήβα/Οινόφυτα και τα αποτελέσματα έχουν κωδικοποιηθεί ώστε να μην φαίνονται τα ονόματα των super market.
Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστημίου Αθηνών
και μέλος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (Ι.Τ.Α.Π.)
izabet@chem.uoa.gr
www.zabetakis.net
Στο εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ολοκληρώθηκε μελέτη στο πλαίσιο Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και η οποία παρουσιάζεται προφορικά στις 3.10.2010 στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «7th Aegean Analytical Chemistry Days» http://www.chem.uoa.gr/AACD2010/ .
Η ερευνητική μας ομάδα (Χ. Κιρκιλλής, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης, και Γ. Ζαμπετάκης) προσδιόρισε τα επίπεδα έξι (6) βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα-βολβούς (καρότα, κρεμμύδια και πατάτες) που παράγονται στο κάμπο Οινοφύτων-Θηβών. Τα βαρέα μέταλλα που αναλύθηκαν είναι: νικέλιο (Ni), χρώμιο (ολικό, Cr), κάδμιο (Cd), μόλυβδος (Pb) και αρσενικό (As). Tα τρόφιμα που ελέγχθηκαν έχουν αγορασθεί σε μια χρονική περίοδο δέκα μηνών από όλες τις μεγάλες αλυσίδες super market στην Αθήνα. Τα τρόφιμα έχουν προέλευση (κατά δήλωση του παραγωγού στην ετικέτα) Θήβα/Οινόφυτα και τα αποτελέσματα έχουν κωδικοποιηθεί ώστε να μην φαίνονται τα ονόματα των super market.
Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστημίου Αθηνών
και μέλος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (Ι.Τ.Α.Π.)
izabet@chem.uoa.gr
www.zabetakis.net
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου