Ιδρυμα Ωνάση Καλλιτεχνική «προστασία» από γυαλί και ατσάλι

Πρώτη γνωριμία με το κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση χθες το μεσημέρι στη βροχερή λεωφόρο Συγγρού και μαζί η παρουσίαση ολόκληρου του προγράμματός της για το 2010-2011. Εντυπωσιακά και τα δύο. Γυαλί και ατσάλι για το ανάλαφρο, διάφανο κτίριο, με τον εμφανή σκελετό του και τη μίνιμαλ αισθητική να κυριαρχούν- σε αντίθεση με τις δύο ατμοσφαιρικές σκηνές-, πλούσιο το πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλες τις τέχνες και τα γράμματα με έμφαση στην ελληνική δημιουργία και στους νέους.

«Η Στέγη φιλοδοξεί να επιτρέψει σε όλες τις δυνάμεις που λέγονται ελληνικές να αναδειχθούν εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και να συνομιλήσουν με τους ξένους δημιουργούς» είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου στην παρουσίαση του έργου, το οποίο ξεκίνησε με τη θεμελίωση του κτιρίου το 2000 και πλέον βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Τα επίσημα εγκαίνια γίνονται στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, ενώ νωρίτερα, στις 24 Νοεμβρίου, αρχίζει το διεθνές συνέδριο για τον πολιτισμό με τίτλο «Αθηνών Διάλογοι».

Σε αυτό το μακρύ ταξίδι που ξεκινά τώρα με στόχους υψηλούςποιότητα εκδηλώσεων, ανοιχτή συμμετοχή χωρίς διαχωριστικές γραμμές, συνεργασίες με άλλους οργανισμούς, όπως το Μέγαρο Μουσικής- το «παρών» δίνουν το θέατρο, η μουσική, ο χορός, τα εικαστικά και τα γράμματα.Να σημειωθεί ότι ως τον Μάιο του 2011 όλες οι ημερομηνίες έχουν καλυφθεί.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες είναι οι θεατρικές παραστάσεις «Cherry- Βrandy» από τον Γιόζεφ Νατζ και «Ο θάνατος του Δαντόν» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, οι παραστάσεις του Εθνικού Μπαλέτου Ισπανίας, καθώς και της ομάδας των Χάρη Μανταφούνη, Φαμπρίς Μαζλιά και Μάυ Ζάρυ με την παραγωγή «Cover up», οι συναυλίες της Καμεράτα με όργανα εποχής σε μουσική διεύθυνση και σόλο βιολί Φάμπιο Μπιόντι, του Κronos Quartet, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, του Ανουάρ Μπραχέμ, αλλά και ο Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι με την επιμέλεια του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Εικαστικώς η Στέγη θα βγει... και εκτός διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους της πόλης ή στο μετρό. Διαρκής συνεργασία εξάλλου θα υπάρχει με την Καμεράτα και την Ορχήστρα των Χρωμάτων, συγκροτήματα στα οποία η Στέγη συμμετέχει ως χορηγός.
tovima

Σχόλια