Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Μετά από το άρθρο που δημοσιεύσαμε την Παρασκευή για την κατάληψη των ΤΕΙ Χαλκίδας δεχθήκαμε πολλά μηνύματα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και για αυτό σήμερα βρεθήκαμε εμείς οι ίδιοι στο ΤΕΙ και μιλήσαμε με σπουδαστές, που μετέχουν στην συμβολική κατάληψη, όπως μας ανέφεραν οι ίδιοι οι σπουδαστές, και μιλήσαμε μαζί τους για τους λόγους που γίνεται αυτή.
Όπως μας ανέφεραν οι κύριοι λόγοι που γίνεται αυτή η συμβολική κατάσταση δεν είναι "ούτε να χάσουμε μαθήματα ούτε να να δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα" όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν, αλλά υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι. Καταρχήν είναι η καθυστέρηση του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης στην έγκριση ένταξης ταμειακών υπολοίπων στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Χαλκίδας.
Επίσης ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι έλλειψη καθαριότητας στους χώρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Με ξενάγηση που μας έγινε από τους φοιτητές στους χώρους του ΤΕΙ διαπιστώσαμε ότι πραγματικά υπάρχει έλειψη καθαριότητας τόσο στις εστίες όσο και στοους αύλιους χώρους του ιδρύματος και όχι μόνο.

Επίσης μας ανέφεραν οι φοιτητές ότι παρόλο που η μεταφορά τμημάτων του ΤΕΙ δεν είναι στα κύρια αιτήματα εντούτοις δεν θέλουν να μεταφερθούν αυτά στον Πειραιά ή σε κάποια άλλη περιοχή. Χαρακτηριστικά μας είπαν: "Παρόλο που καταγόμαστε από την Αθήνα, όπου και διαμένουμε, δεν θέλουμε την μεταφορά τμημάτων των ΤΕΙ στον Πειραιά, γιατί τα Ψαχνά είναι μια πολύ ήρεμη πόλη και μας αρέσει εδώ. Επίσης κατανοούμε ότι αν φύγουν θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην τοπική οικονομία, αφού ξέρουμε ότι τα ΤΕΙ είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων σας".
Τέλος μας ανέφεραν ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο και από την Τετάρτη θα γίνουν κανονικά τα μαθήματα.

Σχόλια

  1. Μας αρέσουν τα ψαχνά;!!! Ποιο πληρωμένο λαμόγιο(για να μην εκφραστώ χειρότερα) αναγκάστηκε να το πει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά λέει ο απο πάνω...Οι συνθήκες που επικρατούν στο ΤΕΙ και γενικά στα Ψαχνά, είναι άθλιες! ΤΕΙ λεκανοπεδίου μας λένε μετά 100 χλμ από αθήνα και πειραιά! και με 10 ευρώ το λιγότερο για να μετακινηθεις!
    Πάρτε μας από εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα δεν είναι το αν μας αρέσουν τα Ψαχνά..το θέμα είναι πως το ΤΕΙ Χαλκίδας έχει σοβαρές ελλείψεις και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας..σίγουρα έχουν γίνει βήματα προς μια θετική κατεύθυνση αλλά αυτά δεν αρκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Μας αρέσουν τα Ψαχνά!"?? Βέβαια παραβλέπεται το γεγονός ότι τα 3/4 του ΤΕΙ είναι φοιτητές από την Αθήνα. Ότι με το ζόρι βρίσκεις μια θέση στο ΚΤΕΛ να κάτσεις για να πας ή να γυρίσεις από το ΤΕΙ. Ότι οι κάτοικοι των Ψαχνών παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει όλη τη χώρα, συνεχίζουν να έχουν πολύ υψηλά ενοίκια για μικρά "φοιτητικά" διαμερίσματα. Ότι οι εγκαταστάσεις κυμαίνονται μεταξύ του μετρίου και του κάκιστου (διαλυμένες αίθουσες,παραπεταμένοι χώροι,παλαιά μηχανήματα..).
    Εγώ σαν φοιτητής του ΤΕΙ θα πρότεινα μια λύση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν. Γιατί να μην μεταφερθούν όσοι θέλουν στα ΤΕΙ Πειρεά ή Αθήνας και οι υπόλοιποι, που λογικά ζούν σε άλλο κόσμο, να παραμείνουν στα Ψαχνά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με την πρόταση του παραπάνω συνάδελφου ότι πρέπει να δωθεί η ευκαιρία στους σπουδαστές να έχουν την δυνατότητα μεταγραφής στα ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ- ΠΕΙΡΑΙΑ με κάποιους ευνοικότερους όρους γιατί όντως σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως η τωρινή, είναι πάρα πολύ δύσκολο, να νοικιάζουμε σπίτια στα Ψαχνά, όπως το ίδιο δύσκολο είναι να έχουμε καθημερινά δρομολόγια με το ΚΤΕΛ κ από οικονομικό θέμα κ από θέμα χρόνου γιατί τα περισσότερα μαθήματα είναι πρωινά. Πάρα πολλες οικογένειες, ειδικά φέτος επέλεξαν τα παιδιά τους να μην φοιτήσουν στα ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ για τους παραπάνω λόγους! Εννοείται ότι οι συνθήκες στην εστία είναι άθλιες αλλα ακόμα κ εκεί δεν έχουν την δυνατότητα να μείνουν πολλοί σπουδαστές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι σίγουρος οτι το τει εκεί που είναι δεν βολεύει παρά μόνο τους ελάχιστους ντόπιους φοιτητές και τους επιχοιρηματίες της περιοχής!Αν είναι δυνατόν να λέγεται τει Χαλκίδας και να βρίσκεται στα Ψαχνά!Όσο χρόνο και καύσιμα θες από Αθήνα για Χαλκίδα άλλο τόσο χρειάζεσαι από Χαλκίδα έως τα ψαχνά!
    Έλεος!!Και να πεις οτι υπάρχει ωραίο περιβάλλον στη σχολή...θα κάναμε και λίγο τα στραβά μάτια.Γεμάτο μούχλα, βρώμα και τσιμεντένιους τοίχους απλά βαμμένους(από παλιά).Τώρα για αυτούς που είπαν οτι τα Ψαχνά τους αρέσουν τι να πεις...Μάλλον φοιτούν σε άλλο τει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί μου φίλοι, τα λόγια αυτά που δημοσίευσα στο άρθρο δεν είναι δικά μου αλλά κα΄ποιων φοιτητών που βρήκα εκεί στο τελούμενο υπό κατάληψη ΤΕΙ. Πραγματικά τα πράγματα είναι όπως τα λέτε αλλά εγώ έπρεπε να αναφέρω τα λόγια των σπουδαστών που μου μίλησαν. Αν θέλετε μπορούμε να συναντηθούμε και να μου πείτε και σεις αυτά που πραγματικά ισχύουν και να φτιάξουμε ένα πολύ ωραίο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τα ψαχνα είναι από τα χειρότερα χωριά που υπάρχουν με βρώμικο νερό και ασχημη μυρωδιά στον αέρα,το ΤΕΙ πρέπει να φύγει από εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και αυτή καλή ιδέα, ή και ακόμη να έρθετε στο τει σε ώρα αιχμής μιας και έτσι θα ακούσετε πολλές περισσότερες απόψεις. Αν και αυτή τη στιγμή θα θέλαμε να μάθουμε ποίοι ακριβώς είπαν πως τους αρέσει το χωριό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. που τους βρηκατε αυτους τους ακυρους?που τους αρεσει να καθονται στα ψαχνα??αν ειναι δυνατον!για ελατε τωρα που θα τελειωσει η καταληψη για να ακουσετε τις πραγαματικες γνωμες των φοιτητων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. προς ανωνυμος 30 Νοεμβρίου 2010 11:11 π.μ.:

    ενω η αθηνα μυριζει λεβαντα κ απο τις βρυσες τρεχει "αυρα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εσύ που ειρωνεύεσαι για την Αθήνα, αν είσαι κοπρολάγνος και αγαπάς τη λάσπη(γιατί νερό ψαχνών δεν υφίσταται), πρόβλημα σου, εμείς οι φυσιολογικοί άνθρωποι λοιπόν προτιμάμε το καυσαέριο από τα καμμένα σκατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητε κυριε-α Εύβοια Λόγος γνωρίζετε πραγματικά τους λόγους της καταληψης??? Δημοσιεύετε άρθρα χωρις να εχετε διασταυρωμένα στοιχεία... Λογικα στα Ψαχνα θα φοιτησατε κ εσεις... Γνωρίζετε οτι οι λογιστες στα Ψαχνά εχουν αναπληρωτη καθηγητη για προιστάμενο τμήματος??? Γνωρίζετε οτι ο κύριος αυτός τσεπωνει προυπολογισμούς καθηγητων αντι να φερει τους καθηγητες κ οσους εχει ηδη μεσα τους εχει απληρωτους απο το 2007? Γνωρίζετε οτι οι καθηγητες αντι να κανουν μαθημα κανουν επισχέσεις εργασιας κ μενουν οι φοιτητες χωρις καθηγητες? Αναθέσατε ευθύνες σε αυτούς? Κανετε τα παντα για να κρατησετε ανοιχτο ενα ιδρυμα με προβληματα ουσιαστικα κ οχι μονο!!! Πως δεν ντρεπεστε ουτε λιγο που λετε οτι οι φοιτητες αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την καταργηση των ιδρυματων? Οι φοιτητες (οι πλειοψηφια τουλαχιστον) που δίνουν καθημερινα 30 ευρω σε βενζινες κ διοδια η στα κτελ δεν θέλουν να φύγουν? Ποιος φοιτητης σας το ειπε αυτο? Αυτά δεν ειναι λογια φοιτητών ουτε της σημερινης νεολαίας.. Αυτά ειναι λόγια τα οποία δημοσιεύετε χωρις ιχνος τύψης για αυτα τα παιδια που με όσα σας "βάζουν" οι αρμόδιες τοπικές αρχές να δημοσιευσετε μπορεί κ να "καταδικάσετε" 14000 φοιτητες να πηγαινοερχονται αθήνα-ψαχνα για οσο χρονο χρειαστεί μεχρι το τελος των σπουδών τους.. Και αντε κ μένουν εκει αυτα τα παιδια.. Τι κινητρα εχουν? Το μάθημα που γίνεται καθημερινα? Τους καλους κ πολλούς καθηγητες? Την καθαριότητα του Τει? Την εξυπηρετηση των εργαζομένων του Τει? Την καθαριοτητα των Ψαχνών γενικα? Τις υπηρεσιες του Τει που τα παιδια δεν εχουν δηλωμενα βιβλια για να τα παρουν απο το ηλεκτρονικο προγραμμα "ΕΥΔΟΞΟΣ"? Και φυσικα χωρις καθηγητες ποιος θα δηλωσει ποια συγγραμματα θα παρουν οι φοιτητες? Και επειτα θα πρεπει να ανταπεξελθουν επιτυχως σε εξετασεις... Για να μην καταρρευσει η τοπικη κοινωνια-οικονομια ζητατε απο την νεολαια της Ελλαδας να πληρωσει λαθη επενδυτων κ οχι μονο??? Δεν ειναι απαραδεκτο αυτο? Νομιζετε οτι με ολα αυτα οι φοιτητες νοιαζονται για το αν θα κλεισει το ίδρυμα κ αν θα καταρρευσει η τοπικη οικονομια? Χειροτερα πιστευω δεν θα βρουν. Οσο για το Τει πειραια κατεβειτε μια βολτα στην Αθηνα να δειτε τα τει σε τι κατασταση βρισκονται, εαν κανουν μαθηματα, κ επειτα κρινετε ο ιδιος εαν θα ηθελαν να μεταφερθουν η οχι... Θα καταλαβετε τοτε τι μπαχαλο ιδρυμα ειναι το τει χαλκιδας για το οποιο ειστε τοσο υπερηφανοι κ τοσο υπερασπιζεστε ωστε να μην κλεισει... Αυτη ειναι η Ελλαδα μας που διώχνει τα παιδια της..... Συγχαρητηρια για το αρθρο σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ φίλε εγώ σπούδασα Αθήνα και η κατάσταση ήταν σχεδόν το ίδιο. Σπούδασα Θεολόγος και σχεδόν δεν κάναμε ποτέ μάθημα. Τα βιβλία τις περισσότερες φορές τα πλήρωνα και η μετακίνησή μου ήταν πολύ δύσκολη. Αλλά για να σε ενημερώσω για το άρθρο αυτό θέλω να σημειώσω ότι είναι πληροφορίες που δόθηκαν πραγματικά από φοιτητές που βρίσκονταν στην κατάληψη. Εάν είδες ανέφερα και για ακαθαρσίες και για την κατάσταση που επικρατεί. Αλλά αν θες την Παρασκευή θα έρθω μια βόλτα στο ΤΕΙ να συζητήσω με πολλούς φοιτητές για να φτιάξω ακόμη ένα άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί. Αν θες μπορούμε να βρεθούμε και να τα πούμε και μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να κάνω μια....ερώτηση; Τι σχέση έχετε με το messapia-news.gr; Ρωτάω διότι συμπέρανα πως, τουλάχιστον, τα άρθρα που αφορούν το ΤΕΙ μας είναι ολόιδια...μήπως είστε ο γραφών του messapia-news.gr;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΛΕΕΙ...
    ΡΕ ΛΗΓΜΕΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το messapia-news είναι τοπική εφημερίδα και συνεργάζομαι μαζί τους. Απλά το άρθρο μετά από ερώτηση που μου τέθηκε το πήραν από εμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μου αρεσει που δινουμε αξία σε αρθρα τοπικων αρθρογράφων που οχι μονο δεν σκεφτονται ως φοιτητες μιας κ φοιτησαν σε πανεπιστημια, αλλα παρερμηνευουν τα λογια μας. Παιδια μην δωσετε συνεντευξεις σε τοπικους αρθρογραφους... Θα παρερμηνευσουν τα παντα και θα τα γραψουν οπως τους συμφερει. Δειτε εδω "http://www.messapia-news.gr/eidiseis/messapia/pratzikos-politeuetai.html" τον κυριο Πρατζικο, πολιτικοποιημενο ατομο του τοπου του. Ο κυριος αυτος εγραψε κ αυτο το αρθρο.. Τι να περιμενουμε απο τετοιους αρθρογραφους??? Να πουν να κλεισει το τει?? Κυριε Πρατζικο στα Ψαχνα δεν θελετε τοπικες τηλεορασεις.. Οσο για το οτι θα μιλησετε με φοιτητες, οτι κ να σας πουν ξερουμε πολυ καλα ολοι μας τι θα δημοσιευθει στο τελος. Γι'αυτο λοιπον κ θα γινει μια ωραια συζητηση με καναλια διεθνους εμβελειας (τυπου ΑΝΤ1 MEGA)... Γιατι μονο ετσι βγαινουν τα απλυτα σας στην φορα... Στην κατασταση που βρισκεται το Τει και με τοσα αλυτα προβληματα τα οποια ανεφερα κ προηγουμενως, η λυση του να κλεισει ειναι μονοδρομος... Δεν υπαρχει αξιοπιστο ατομο μεσα στο Τει ωστε να στηριξει κ να επαναφερει αυτο το Ιδρυμα.. Οσο για τα πανεπιστημια της Αθηνας κυριε Πρατζικο, θα επρεπε να γνωριζετε οτι τετοια πρωτογενη προβληματα δεν υπαρχουν!!! Οι φοιτητες εκει εχουν να ασχοληθουν με προβληματα οπως το να εχουν ασυρματα δικτυα ιντερνετ μεσα στις σχολες διοτι κανουν μαθηματα και το χρειαζονται για να κανουν εργασιες. Στα Ψαχνα δεν ειναι τετοια τα προβληματα.. Στα Ψαχνα υπαρχουν θεματα διαβιωσης αλυτα. Κυριε Πρατζικο τα παιδια σας θα τα αφηνατε σε αυτο το μπαχαλο να σπουδασουν? Δεν νομιζω... Πηγαινετε βολτα στις αιθουσες Γ210-Γ208 να δειτε τι θα πει να κανεις μαθημα κ να περιμενεις ποτε θα σ ερθει το ταβανι στο κεφαλι... Κανουν μαθηματα σε αιθουσες που σταζουν τα ταβανια κ πεφτουν σοβαδες. Αν εισασταν σωστος αρθρογραφος θα σας ενοιαζε να δημοσιευθει οτι πραγματικα συμβαινει στον τοπο σας ακομη κ αν ηταν αρνητικο ειτε για την οικονομια ειτε για οποιοδηποτε αλλο θεμα... Θα ησασταν ειλικρινης κ δεν θα γραφατε για οτι σας πληρωνουν να γραψετε... Αλλα περιμενετε να πεσουν τοιχοι κ ταβανια στο τει, να τραυματιστουν φοιτητες κ ακομη κ τοτε θα κοιτατε πως θα κουκουλωσετε ακομη ενα αρνητικο θεμα των Ψαχνων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο κύριος από πάνω έχει απόλυτο δίκιο!!Είναι θέμα υγειηνής πλέον..Μέχρι και ένα ψόφιο πουλί αντικρίσαμε μέσα σε ένα εργαστήριο..Δεν θα αναφερθώ βέβαια σε σκουπίδια, χαρτιά, σκόνη και λάσπη μέσα αλλά και έξω από τις αίθουσες!!Ούτε στις τουαλέτες στις οποίες δεν αντέχεις ούτε απ'έξω να περάσεις απο τη δυσοσμία!!ΚIΝΔYΝΕΥΟΥΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ φίλε δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κα αυτό θα σας το αποδείξω αύριο. Αν θέλετε πα΄με μαζί να μου τα δείξετε και αν γράψω ότι θέλω ή ότι μου κατέβει τότε θα έχετε κάθε λόγο να με κατηγορείτε και να λέτε όλα αυτά. Εγώ ενδιαφέρομαι για τον τόπο μου και πραγματικά γνωρίζω ότι υπάρχει πρόβλημα και η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω σας και να αντιμετωπισοτύν όλα αυτά τα προβλήματα. Εγώ από τη μεριά μου θα κάνω τα πάντα για το καλύτερο των φοιτητών. Και στο ερώτημα αν άφηνα τα παιδιά μου σε τέτοιο ΤΕΙ θα σας έλεγα όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 8elw na paw sto peiraia!!!!den antexw allo!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σπούδαζα στο ΤΕΙ Χαλκίδας για ένα χρόνο ακριβώς!Είχα την τύχη-ατυχία να μένω στην εστία γιατί το να νοικιάζεις διαμέρισμα πλέον στα Ψαχνά είναι είδος πολυτελείας!!Γνωρίζω λοιπόν από μέσα και από έξω το ΤΕΙ.
    Η κατάσταση στην εστία είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που επικρατεί στο ΤΕΙ σαν σύνολο.Υπήρχαν φορές που ήμασταν χωρίς νερό γιατί κάποιοι πραγματικά ανεγκέφαλοι είχαν κλείσει την αντλία για να μην δημιουργείται από τα παιδιά της εστίας κατασπατάληση του νερού!!!!!
    Οι αίθουσες όπως αναφέρθηκε και παραπάνω (ειδικά οι Γ208 και Γ210) είναι σε οριακή κατάσταση,όταν βρέχει πλημμυρίζουν,οι σοβάδες υποχωρούν συνεχώς,η ατμόσφαιρα από την μυρωδιά της μούχλας αλλά και της λάσπης από το χωριό είναι αποπνικτική,τα σκουπίδια είναι παντού!!
    Τώρα πλέον είμαι στον Πειραιά,όπου τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά!!Από το επίπεδο των μαθημάτων και των καθηγητών μέχρι και το κτιριακό.
    Πιστεύω ακράδαντα πως και να μην μεταφερθεί το ΤΕΙ στην Αθήνα η κατάσταση πρέπει να αλλάξει!!δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει μέσω κομμάτων(ο θεός να τα κάνει όλα τους) ή μέσω κατάληψης ή μέσω δημοσιότητας αλλά πρέπει να βρεθεί μία λύση γιατί δεν μιλάμε πλέον για λόγους εκπαίδευσης αλλά για λόγους υγιεινής!!!
    Καλό κουράγιο στα παιδιά και ελπίζω κααάποια στιγμή τα πράγματα να αλλάξουν ριζικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου