Εάν δεν επαναφέρουμε την φύση στη ζωή μας για ποια βιοποικιλότητα θα μπορούμε να μιλάμε; Του Γεωργίου Πρατζίκου



Πέρασαν δεκατρία ολόκληρα χρόνια από τότε που αναρτήθηκε το βίντεο που ακολουθεί για την προστασία της βιοποικιλότητας. Όμως η εντατική γεωργία, η αστικοποίηση, οι μη βιώσιμες δασοκομικές και υλοτομικές δραστηριότητες, η ρύπανση του αέρα, η υπεραλίευση, η υπερεκμετάλλευση των ζώων και, εσχάτως στη χώρα μας, η αποψίλωση των δασών και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της υποβάθμισης των οικοτόπων, με όλες τις προεκτάσεις που έχει αυτή η επιδείνωση στη βιοποικιλότητα και κατά συνέπεια στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία, όπως έγραφε και η δημοσιογράφος Βασιλική Γραμματικόγιαννη σε ανάρτηση της το 2020 στην ιστοσελίδα Athens Voice. 
Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και η εύρυθμη λειτουργία των οικοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μας και την πρόληψη της εμφάνισης και της εξάπλωσης μελλοντικών νόσων» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, για την ανάγκη επαναφοράς της φύσης στη ζωή μας στο πλαίσιο της «στρατηγικής της ΕΕ για την βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030. Ωστόσο, δεν φαίνεται ικανή να τερματίσει τη συλλογική μας αυταπάτη σε αυτή τη χώρα.Παρά τις προτροπές της Ε.Ε. για την προστασία των εναπομεινάντων δασών της Ευρώπης και τον χάρτη πορείας για τη φύτευση 3 δισεκατομμυρίων νέων δέντρων έως το 2030 προκειμένου να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα, εμείς τι κάνουμε; Ξεπατώνουμε τα δάση για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Η δικαιολογία; Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή στρατηγική έχει λύσεις για τη μετάβαση, μόνο που δεν συγκλίνουν με τις δικές μας.

Στη χώρα μας αντί μετά την οικονομική κατάρρευση να επανεκτιμήσουμε τις πολιτικές που ακολουθούσαμε και να αλλάξουμε ρότα, συνεχίζουμε να πριονίζουμε τα ήδη κλονισμένα θεμέλια της οικονομίας μας. Το παραμύθι της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της καταστροφής της φύσης αλλά και το αφήγημα ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα μας σώσει από την κλιματική αλλαγή, αφού ούτως η άλλως τα δάση θα καταστραφούν από την αύξηση των πυρκαγιών , έρχεται να το καταρρίψει η ευρωπαϊκή στρατηγική για την βιοποικιλότητα που μιλάει, αφενός μεν για προστασία των δασών ως όπλο απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αφετέρου για την μετάβαση σε καθαρή ενέργεια ώστε να φτάσουμε σε κλιματική ουδετερότητα. Για την πολυσυζητημένη μετάβαση η ευρωπαϊκή στρατηγική δίνει προτεραιότητα σε «λύσεις όπως η ωκεάνια ενέργεια, η υπεράκτια αιολική ενέργεια που επιτρέπει επίσης την αναγέννηση ιχθυαποθεμάτων, καθώς και στην εκμετάλλευση ηλιακών συλλεκτών» και όχι σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές NATURA. 
Τα παραπάνω μπορείτε να τα βρείτε στην ανάρτηση, που είχα κάνει το 2020 και βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Παρόλα αυτά η βιοποικιλότητα της Ελλάδας είναι από τις σημαντικότερες της Ευρώπης. Οι θησαυροί της ελληνικής φύσης, με την ιδιαίτερη φωτογραφική ματιά του Andrea Bonetti, σε ένα βίντεο του που είχα δημοσιεύσει το 2010,  αποδεικνύουν τον πλούτο που μας περιβάλλει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ανακαλύψτε αυτό που οφείλουμε να προστατεύσουμε. Διότι αλλιώςόσο πιο πολύ περιορίζουμε το ζωτικό χώρο των άγριων ζώων τόσο πιο πολύ αυτά θα μας πλησιάζουν προκειμένου να βρουν τροφή και να επιβιώσουν. Και εμείς τόσο πιο πολύ θα θέτουμε τις ζωές μας κάτω από τον κίνδυνο εξάπλωσης πανδημιών. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer