Τα θέματα του νερού ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων

Μια νέα έκθεση από το Carbon Disclosure Project έχει καταγράψει τον αντίκτυπο μεγάλων επιχειρήσεων και ενεργοβόρων βιομηχανιών στη λειψυδρία και άλλα θέματα σχετικά με το νερό διαπιστώνοντας ότι σχεδόν το 40% των εταιρειών που ρωτήθηκαν έχουν ευαισθητοποιηθεί στα θέματα αυτά ενώ 90% αναπτύσσουν πολιτικές για το νερό.
 
Η ζήτηση για νερό αυξάνεται και αναμένεται να σημειώσει άνοδο 40% έως το 2030. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης για το νερό, είναι βασική πρόκληση για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε σε 302 από τις μεγαλύτερες υδροβόρες εταιρείες του κόσμου.
 
Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο του δείγματος (35%) και ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιαπωνία. Σχεδόν το 90% των εταιρειών έχουν αναπτύξει ειδικές πολιτικές, στρατηγικές και σχέδια για την διαχείριση του νερού.
 
Το 60% έχει συσχετίσει τους στόχους απόδοσης με τη σωστή χρήση των υδάτων ενώ το 88% των εταιρειών έχουν καθορίσει ποιες από παρεμβάσεις τους εκτίθενται σε κίνδυνο από την έλλειψη νερού. Yπάρχουν διάφορες περιοχές κινδύνου: οι φυσικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε πλημμύρες, ρύπανση και ξηρασία. Επίσης ο ρυθμιστικός κίνδυνος συμπεριλαμβανομένων των υψηλών δασμών και των αυστηρών κανονισμών σχετικά με την ποιότητα του νερού ενώ άλλοι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με τη φήμη και τις επιπτώσεις στα προϊόντα (π.χ. μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού).
 
Ωστόσο, μόνο το 53% των εταιρειών είναι σε θέση να προσδιορίσει κινδύνους που σχετίζονται με το νερό στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Το νερό είναι σαφώς ένα θέμα ανησυχίας για το 39% των εταιρειών ενώ ενθαρρυντικό είναι ότι το 62% έχουν επίγνωση των επιχειρηματικών ευκαιριών στον τομέα του νερού που οδηγούν σε βελτιωμένη διαχείριση και μείωση του κόστους λειτουργίας.
Πηγή: GreenBusiness.gr

Σχόλια