Δημοσίευμα της Daily Mail για το εξασθενές χρώμιο. Τι απαντά ο Γιάννης Ζαμπετάκης;
Διάβασα με κάποια έκπληξη αυτό το άρθρο στην εφημερίδα Daily Mail σήμερα το πρωί ... και εγώ ήμουν μάλλον απογοητευμένος από μερικά πράγματα. Οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται αν η Brockovich έκανε λάθος σχετικά με την τοξικότητα του Cr (VI) και οι έρευνες που προσπαθούν ατο αποδείξουν είναι δύο:
1.μια νέα έρευνα από την Καλιφόρνια καρκίνου Μητρώο και κλειδί, αμφιλεγόμενη για τη διαπίστωσή του ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην περιοχή Hinkley μεταξύ 1996 και 2008 δεν ήταν μόνο υπερβολική δεν είναι, αλλά ήταν χαμηλότερη από ό, τι θα αναμενόταν κανονικά για μια πόλη του μεγέθους της - 196 περιπτώσεις καρκίνου κατά τη διάρκεια των 12-ετών της μελέτης, όταν η στατιστική προσδοκία για την περιοχή ήταν 224.
και
2.Αλλά η έρευνα του καθηγητή Morgan δεν είναι η μόνη επιστημονική έρευνα για να υπονομεύσουν τους ισχυρισμούς της. Στην Καλιφόρνια η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας πρόσφατα αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το χρώμιο 6 (που χρησιμοποιείται ευρέως ως αντι-διαβρωτικό) σε νερό είναι επικίνδυνο.
=================================
Η απάντησή μου προς τον Εκδότη είναι η εξής ...
Φοβάμαι ότι οι δημοσιογράφοι σας έχουν κάνει ένα-δυο σοβαρά λάθη σε αυτή την ιστορία. Κατ 'αρχάς, τα γεγονότα που αναφέρονται σε [διατριβή ΥΠΠ σχετικά με Cr (VI)] δεν είναι σωστά και, δεύτερον, στις περιπτώσεις καρκίνου δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για να καταλήξει στο συμπέρασμα αν η Brockovich είχε δίκιο ή όχι.
Το Cr (VI) είναι ιδιαίτερα τοξικό! Προκαλεί καρκίνο, μεταλλάξεις και στο πλαίσιο του REACH, κατατάσσεται στην ομάδα των πλέον τοξικών ενώσεων. Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι επιβλαβές ακόμα και στο πόσιμο νερό!
Στην Ελλάδα, έχουμε μια παρόμοια υπόθεση του Hinkley, τον Ασωπό όπου το Cr (VI) έχει ανιχνευθεί στο πόσιμο νερό και υπόγεια νερά. Δυστυχώς, το Cr (VI) μπορεί να περάσει ως Cr (III) για τους κονδύλους τρόφιμα που καλλιεργούνται εκεί (βλ. σχετική παρουσίαση της ομάδας μας σε ένα διεθνές συνέδριο τον περασμένο Σεπτέμβριο, http://www.zabetakis.net/files/images/aacd_zabetakis_final.ppt)
Ως εκ τούτου, το ζήτημα σήμερα δεν είναι αν το Cr (VI) είναι καρκινογόνο ή όχι, αλλά για τα κράτη και την ΕΕ να βρούμε το θάρρος και να ψηφιστούν με τη νέα νομοθεσία αυστηρότερα όρια για το Cr (VI) στο νερό.
Με εκτίμησηΓιάννης ZabetakisΑνώτερος Λέκτορας Χημείας ΤροφίμωνΠανεπιστήμιο ΑθηνώνΕλλάδα
http://environmentfood.blogspot.com/2011/01/is-daily-mail-correct-on-crvi.html
1.μια νέα έρευνα από την Καλιφόρνια καρκίνου Μητρώο και κλειδί, αμφιλεγόμενη για τη διαπίστωσή του ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην περιοχή Hinkley μεταξύ 1996 και 2008 δεν ήταν μόνο υπερβολική δεν είναι, αλλά ήταν χαμηλότερη από ό, τι θα αναμενόταν κανονικά για μια πόλη του μεγέθους της - 196 περιπτώσεις καρκίνου κατά τη διάρκεια των 12-ετών της μελέτης, όταν η στατιστική προσδοκία για την περιοχή ήταν 224.
και
2.Αλλά η έρευνα του καθηγητή Morgan δεν είναι η μόνη επιστημονική έρευνα για να υπονομεύσουν τους ισχυρισμούς της. Στην Καλιφόρνια η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας πρόσφατα αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το χρώμιο 6 (που χρησιμοποιείται ευρέως ως αντι-διαβρωτικό) σε νερό είναι επικίνδυνο.
=================================
Η απάντησή μου προς τον Εκδότη είναι η εξής ...
Φοβάμαι ότι οι δημοσιογράφοι σας έχουν κάνει ένα-δυο σοβαρά λάθη σε αυτή την ιστορία. Κατ 'αρχάς, τα γεγονότα που αναφέρονται σε [διατριβή ΥΠΠ σχετικά με Cr (VI)] δεν είναι σωστά και, δεύτερον, στις περιπτώσεις καρκίνου δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για να καταλήξει στο συμπέρασμα αν η Brockovich είχε δίκιο ή όχι.
Το Cr (VI) είναι ιδιαίτερα τοξικό! Προκαλεί καρκίνο, μεταλλάξεις και στο πλαίσιο του REACH, κατατάσσεται στην ομάδα των πλέον τοξικών ενώσεων. Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι επιβλαβές ακόμα και στο πόσιμο νερό!
Στην Ελλάδα, έχουμε μια παρόμοια υπόθεση του Hinkley, τον Ασωπό όπου το Cr (VI) έχει ανιχνευθεί στο πόσιμο νερό και υπόγεια νερά. Δυστυχώς, το Cr (VI) μπορεί να περάσει ως Cr (III) για τους κονδύλους τρόφιμα που καλλιεργούνται εκεί (βλ. σχετική παρουσίαση της ομάδας μας σε ένα διεθνές συνέδριο τον περασμένο Σεπτέμβριο, http://www.zabetakis.net/files/images/aacd_zabetakis_final.ppt)
Ως εκ τούτου, το ζήτημα σήμερα δεν είναι αν το Cr (VI) είναι καρκινογόνο ή όχι, αλλά για τα κράτη και την ΕΕ να βρούμε το θάρρος και να ψηφιστούν με τη νέα νομοθεσία αυστηρότερα όρια για το Cr (VI) στο νερό.
Με εκτίμησηΓιάννης ZabetakisΑνώτερος Λέκτορας Χημείας ΤροφίμωνΠανεπιστήμιο ΑθηνώνΕλλάδα
http://environmentfood.blogspot.com/2011/01/is-daily-mail-correct-on-crvi.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου