Eπιπλέον 27.000 τ.χλμ. προστέθηκαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura

Mπορεί στην Eλλάδα να έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το καθεστώς που θα διέπει τις προστατευόµενες περιοχές Natura, αλλά στην Eυρώπη έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν αφού το Natura 2000, το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόµενων φυσικών περιοχών, επεκτάθηκε κατά 27.000 τετραγωνικά χιλιόµετρα περίπου. H επέκταση αυτή περιλαµβάνει µεγάλες θαλάσσιες περιοχές άνω των 17.500 τετρ. χλµ., επιφάνεια που θα αυξήσει την προστασία πολλών θαλάσσιων ειδών που απειλούνται µε εξαφάνιση. Tο δίκτυο Natura 2000 καλύπτει τώρα περίπου το 18% της χερσαίας έκτασης της E.E. και άνω των 130.000 τετρ. χλµ. των θαλασσών της.

Oι κυριότερες χώρες που εµπλέκονται στην τελευταία αυτή επέκταση είναι η Tσεχική Δηµοκρατία, η Δανία, η Γαλλία, η Iσπανία και η Πολωνία. Tο Natura 2000 αποτελεί το κυριότερο µέσο της Eυρώπης για την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας και για τη διαφύλαξη των οικοσυστηµικών υπηρεσιών. Tο δίκτυο αποτελείται από 26.000 περιοχές και οι τελευταίες προσθήκες συνίστανται σε 739 νέες περιοχές, έκτασης περίπου 27.000 τ. χλµ. Tο περισσότερο από το µισό της προστιθέµενης περιοχής συνίσταται σε θαλάσσιες εκτάσεις (άνω των 17.500 km≤), κυρίως στη Γαλλία, τη Δανία και την Iσπανία.
Mεταξύ των νέων θαλάσσιων περιοχών που εντάχθηκαν στο δίκτυο στην περιφέρεια του Aτλαντικού είναι µία έκταση 680 km≤ στις εκβολές του Λίγηρα, η οποία φιλοξενεί σηµαντικούς υφάλους και αµµοσύρτεις ψυχρών υδάτων. Eπίσης, η Δανία προσέθεσε ορισµένες εκτεταµένες θαλάσσιες περιοχές, µε στόχο τη διατήρηση του φαλιανού. H νέα συµβολή της Iσπανίας στο δίκτυο θαλάσσιων προστατευόµενων περιοχών είναι στα ανοικτά των ακτών της Bόρειας Iσπανίας.
Bιοποικιλότητα
Eπίσης, η επέκταση θα αναβαθµίσει την προστασία σειράς πολύτιµων θαλάσσιων ενδιαιτηµάτων, από τα ορεινά δάση οξιάς και τους πλούσιους σε άνθη λειµώνες στην Tσεχική Δηµοκρατία µέχρι τις µεγάλες εκτάσεις λιµνών και υγρότοπων στην Πολωνία. Tα ενδιαιτήµατα αυτά παρέχουν ζωτικής σηµασίας καταφύγια για πολλά από τα σπανιότερα και πλέον απειλούµενα είδη πανίδας της Eυρώπης, όπως είναι η βίδρα, η ευρωπαϊκή εµύς του Xάµιλτον και η µεγάλη γαλάζια πεταλούδα. Tο δίκτυο Natura θεωρείται σηµαντικό, δεδοµένου ότι η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κρίση. Eίδη εξαφανίζονται µε πρωτοφανείς ρυθµούς, ως αποτέλεσµα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, µε µη αναστρέψιµες συνέπειες για το µέλλον µας.
Tο δίκτυο αποτελείται από 26.000 περιοχές και οι τελευταίες προσθήκες συνίστανται σε 739 νέες περιοχές, έκτασης περίπου 27.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων. Tο περισσότερο από το µισό της προστιθέµενης περιοχής συνίσταται σε θαλάσσιες εκτάσεις, κυρίως στη Γαλλία, τη Δανία και την Iσπανία
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια