Καθαρό το πόσιμο νερό-διευκρινήσεις

Επειδή τις δύο τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση της ανάλυσης των δειγμάτων νερού που έκανε ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων στέλνοντας δείγματα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το οποίο αποφάνθηκε ότι το εξασθενές χρώμιο δεν ανιχνεύεται καθόλου στο πόσιμο νερό της περιοχής, γίναμε δέκτες ερωτημάτων από πολλούς πολίτες σχετικά με το αν θα πρέπει να πίνουν νερό ή όχι. Εμείς ως οφείλουμε ερευνήσαμε περαιτέρω το θέμα, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, και πήραμε πληροφορίες σχετικά με το θέμα αλλά και για το λόγο που ορισμένοι αναγνώστες εμφανίστηκαν περισσότερο "καχύποπτοι". Σε ερωτήσεις που απευθύναμε σε Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης, μας είπαν ότι η μη ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο νερό ίσως οφείλεται σε δύο παράγοντες:

α. Στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να έχει ανεβεί η στάθμη της λεκάνης του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να αντλείται νερό από υψηλότερα επίπεδα, το οποίο είναι καθαρό. Τον ίδιο λόγο δε επικαλέστηκαν και επιστήμονες, με τους οποίους ήρθαμε σε τηλεφωνική επαφή.
β. Το γεγονός ότι ο Δήμος απομόνωσε τις γεωτρήσεις,οι οποίες έως τώρα τροφοδοτούσαν νερό το δίκτυο ύδρευσης, διότι λόγο του χειμώνα, τον οποίο διανύουμε, και του γεγονότος ότι το νερό βρίσκεται σε πλήρη επάρκεια και δεν χρειάζεται να λειτουργούν οι γεωτρήσεις, οι οποίες λειτουργούσαν το καλοκαίρι, όπου γινόταν ανάμειξη του νερού προκειμένου να επαρκεί.
Σε κάθε περίπτωση όμως οι μετρήσεις αυτές παρουσιάζουν την εικόνα του πόσιμου νερού για την χρονική περίοδο που διανύουμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο μέλλον το πρόβλημα δεν θα επανέλθει. Φυσικά η νέα Δημοτική Αρχή έχει ήδη προγραμματίσει τις νέες γεωτρήσεις στις περιοχές, που έχουν  ανακοινωθεί, με την συνδρομή της εταιρείας Λάρκο στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας από την πλευρά της εταιρείας με στόχο την άντληση νερού από μεγαλύτερο βάθος (άνω των 300 μέτρων) με στόχο την εξασφάλιση ασφαλούς διαπαντός πόσιμου νερού.
Τώρα σε ότι αφορά τα ερωτήματα που μας έγινα για το αν πρέπει να εμπιστευτούμε τα όσα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την πλευρά του Δήμου σχετικά με την μη ανεύρεση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό βάσει της τελευταίας μέτρησης, η απάντηση η δική μας είναι ναι πρέπει να εμπιστευτούμε την τελευταία μέτρηση γιατί υπογράφεται από τον πλέον αρμόδιο Πανεπιστημιακό φορέα.μάλιστα οι υπεύθυνοι του δήμου με τους οποίους μιλήσαμε, μας βεβαίωσαν ότι παρά το γεγονός ότι θα εκτελούνται τα έργα των γεωτρήσεων, οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να γίνονται και θα είναι διαρκείς, προκειμένου να εξασφαλιστεί κάθε βεβαιότητα, η οποία αφορά το πόσιμο νερό της περιοχής σε σχέση με την καταλληλότητά του.
Επίσης μας βεβαίωσαν ότι το θέμα της υδροδότησης με καθαρό και πόσιμο νερό στην περιοχή μας είναι πρώτης προτεραιότητας στην ατζέντα τους.
Έγραψε ο Γιάννης Ρουσόδημος στο messapia-news

Σχόλια