Οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην καρδιά

Ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία έχει αυξηθεί παγκοσμίως, και επίσης και στην χώρα μας. Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην παιδική καρδιά είναι πολλές και σημαντικές.
Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Michigan έδειξε ότι ανάμεσα σε 1,000 παιδιά της 6ης Δημοτικού, 150 (15%) ήταν παχύσαρκα. Αυτοί οι μαθητές είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης, LDL και τριγλυκεριδίων. Επίσης είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους κανονικού βάρους συμμαθητές τους. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και καρδιακών επεισοδίων στην ενήλικο ζωή και γι’αυτό η εμφάνισή της στην παιδική ηλικία ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας μπορεί να είναι καταστροφική.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;
Η άσκηση και σωστή διατροφή έχουν μεγάλη σημασία για την υγεία του παιδιού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εκστρατεία για την αντιμετώπιση των αυξημένων επεισοδίων παιδικής παχυσαρκίας. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανέθεσε σε πολύ γνωστό Chef την δημιουργία σχολικών menu με εύγεστα αλλά υγιεινά γεύματα, ούτως ώστε η σωστή διατροφή να συνεχίζεται και στο σχολείο. Τέλος, έχει βρεθεί ότι τα παχύσαρκα παιδιά τείνουν να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ≥2 ώρες την ημέρα. Η άσκηση ακόμα και ήπια (πχ. περπάτημα) μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του παιδιού.

Μπορούν τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια ή αυτά που έχουν υποστεί εγχείρηση καρδιάς να αθληθούν;
Τα περισσότερα καρδιοπαθή παιδιά μπορούν να αθληθούν ελεύθερα και το κάθε παιδί περιορίζει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της άθλησης ανάλογα με τις δυνάμεις του. Σπανιότερα όμως υπάρχουν παιδικές καρδιοπάθειες , όπου η άθληση απαγορεύεται μέχρι να διορθωθεί η ανατομία του παιδιού και οι γονείς πρέπει να ανατρέχουν στη συμβουλή ειδικού Παιδοκαρδιολόγου.

Το κείμενο επιμελήθηκε η Αφροδίτη Τζίφα, MD, FRCPCH, www.childrenshearts.gr, Παιδοκαρδιολόγος & Καρδιολόγος Συγγενών Kαρδιοπαθειών Ενηλίκων, Διευθύντρια Επεμβατικής Παιδοκαρδιολογίας Νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ ΜΗΤΕΡΑ και Ηοnorary Lecturer and Consultant Paediatric Cardiologist Guy’s & St Thomas’ Hospital, London

infokids

Σχόλια