Το θέμα του νερού και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο

Από το 2008 η περιοχή της Μεσσαπίας αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό. Τότε οι κινήσεις, που είχαν γίνει για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, ήταν λιγοστές και μηδαμινές. Με την σημερινή βέβαια Δημοτική Αρχή, φαίνεται ότι κάτι γίνεται αφού για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τρία συνεχόμενα Δημοτικά Συμβούλια το θέμα του νερού είναι ένα από τα θέματα ημερησίας διάταξης.
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε το θέμα του νερού και η υποβολή προτάσεων, όπως ανέφερε το θέμα, μέχρι την 31η Ιουλίου. Ο κος Δήμαρχος τοποθετούμενος στο θέμα έκανε λόγο για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσσαπίας τα τελευταία χρόνια, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να μπορούν να πιουν καθαρό και πόσιμο νερό. Επίσης ο κος Δήμαρχος μίλησε για τις αναλύσεις των εξετάσεων από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την καθηγήτρια Μαρία οικονόμου, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν πριν από μία εβδομάδα.

Ο κος Μπουροδήμος ξεκαθάρισε ότι τα δείγματα, τα οποία πάρθηκαν, ήταν πριν από τις βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου. Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε εκτός των άλλων και ο Δημοτικό Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κος Νίκος Χασάνδρας, ο οποίος ρώτησε καταρχήν αν υπάρχει υδρογεωλογική μελέτη που να δείχνει το την ποιότητα και την ποσότητα νερού σε βάθος και σε ποιό βάθος και επίσης ποιά σημεία υποδεικνύει η υδρογεωλογική μελέτη ως σημεία ανορύξεως των υδρογεωτρήσεων. Επίσης ο κος Χασάνδρας ανέφερε ότι άλλο η μόλυνση και άλλο η ρύπανση. για την μόλυνση της ευρύτερης περιοχής έχει δώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης από το 1997, όπως είπε ο κος Χασάνδρας. και συνέχισε: "Και ρύπανση υπάρχει είτε το θέλετε είτε όχι. Και μάλιστα τοξική, αφού το εξασθενές χρώμιο είναι τοξικό και δημιουργεί καρκίνο. Και αυτή η ρύπανση δημιουργήθηκε από ανθρώπους, διότι δεν εμφανίζεται το εξασθενές χρώμιο μόνο του στη φύση". Επίσης ο κος Χασάνδρας ανέφερε να γίνουν αναλύσεις στο νερό με άλλα μέσα, που θα μετράει το εξασθενές χρώμιο και κάτω από τέσσερα και όχι με την μέθοδο της φασματομετρίας, που χρησιμοποιεί η καθηγήτρια κα Μαρία Οικονόμου, η οποία όπως είπε δεν είναι και διαπιστευμένη.
Το λόγο πήρε και ο κος Ντούρμας και είπε ότι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και ούτε βέβαια να πανικοβλλόμαστε, ούτε βεβαια να μοιράζουμε φέιγβολάν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι αναλύσεις ώστε να βγουν συμπεράσματα σε ένα βάθος χρόνου. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πάνω στο θέμα αυτό τόνισε ο κος Ντούρμας.
Η κα Φουρλή τοποθετούμενη πάνω στο θέμα μίλησε για πίεση τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και ολόκληρης της κοινωνίας ώστε να έλθει καθαρό νερό στη Μεσσαπία. Μίλησε για αποκομιδή των αποβλήτων, για έρευνα στα προϊόντα της περιοχής άλλα μικροβιολογική μελέτη στους ανθρώπους. Ο Πρόεδρος του συμβουλίου απαντώντας στην κα Φουρλή ανέφερε ότι όλα θα γίνουν.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Ψαθάς τοποθετούμενος και αυτός στο θέμα ανέφερε γιατί δεν περιέχονται και οι περιοχές Μακρυκάπας, Τριάδας, Κοντοδεσποτίου σε αυτή την πρόταση. Η απάντηση για τον Κοντοδεσπότι ήταν ότι πίνουν καθαρό νερό εκεί. Για Τριάδα και για Μακρυκάπα δεν υπήρξε καμία απάντηση. Βέβαια ούτε για το τι γίνεται με το φράγμα, πήρε ο κος Ψαθάς κάποια απάντηση.
Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Νερτριβιάς, ο οποίος ανέφερε ότι στην περιοχή του το εξασθενές χρώμιο από το Νοέμβριο είναι κάτω του τέσσερα, με αναλύσεις που έκανε στον κο Ανδρέου. Επίσης στην περιοχή της Δάφνης το εξασθενές έχει πέσει κάτω από 20μg/l και τον προηγούμενο Μάρτιο στα 14μgr/l.
Παρ όλες τις παραπάνω τοποθετήσεις το θέμα για το νερό ψηφίστηκε ομόφωνα.

messapia-news

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer