Εγγραφο του υπουργού Υγείας για την άδεια που έλαβε η ΛΑΡΚΟ για απόρριψη

 Ερευνητικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που έδειχνε ότι «οι συγκεντρώσεις μετάλλων στα αλιεύματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη θαλάσσια περιοχή απόρριψης της σκουριάς, δεν τα καθιστούν επικίνδυνα», δηλώνει ότι έλαβε υπόψη του το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνυπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία για δεκαπέντε ακόμη μήνες η ΛΑΡΚΟ έχει άδεια για την απόρριψη μεταλλουργικών σκωρίων, σε θαλάσσια περιοχής της Λάρυμνας.

 
 

    Η έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ έδειξε επίσης ότι «οι μετρηθείσες συγκεντρώσεις των μετάλλων στα καλλιεργούμενα ψάρια των γειτονικών ιχθυοτροφείων, είναι μέσα στα ασφαλή όρια κατανάλωσης». Η νέα άδεια που έλαβε η ΛΑΡΚΟ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα διαρκέσει μέχρι 30.06.2012 και η προϋπόθεση είναι έως τότε να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου της χερσαίας διάθεσης σκουριάς.

   

    Για το θέμα της ΛΑΡΚΟ απέστειλε έγγραφο στη Βουλή ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά από ερωτήσεις των βουλευτών Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιχάλη Γιαννάκη, Κώστα Μαρκόπουλου, Σίμου Κεδίκογλου, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, Χρήστου Σταϊκούρα, Διονυσίας Αυγερινοπούλου, Γιάννη Δημαρά και Β. Οικονόμου, σχετικά με τη ρύπανση που προκαλεί στο Β. Ευβοϊκό η ΛΑΡΚΟ.

   

    Στο έγγραφο του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παραθέτει το ιστορικό των επαναλαμβανόμενων ειδικών αδειών που ελάμβανε η ΛΑΡΚΟ από το 2006 και μετά, με την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαζόταν άμεσα χερσαία θέση εναπόθεσης της σκουριάς. Υπογραμμίζει επίσης ο κ. Λοβέρδος ότι σε ανοιχτή σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε ότι η αδειοδότηση του έργου της χερσαίας διάθεσης των μεταλλουργικών σκωρίων στην περιοχή «Λιάβδα», είναι σε εξέλιξη αφού έχει συνταχθεί σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

   

    Οι βουλευτές της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιχάλης Γιαννάκης, Κώστας Μαρκόπουλος, Σίμος Κεδίκολγου, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας και Διονυσία Αυγερινοπούλου, είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι «η ΛΑΡΚΟ αγνοεί την εθνική και περιβαλλοντική νομοθεσία γιατί εκτός από την εκτεταμένη περιβαλλοντική ρύπανση εξαιτίας των πεπαλαιωμένων φίλτρων στις καμινάδες, συνεχίζει να απορρίπτει επικίνδυνα απόβλητα στο Βόρειο Ευβοϊκό».

    Οι βουλευτές έχουν επίσης διατυπώσει τη διαφωνία τους, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την ανανέωση της άδειας της απόρριψης μεταλλουργικών σκωρίων σε θαλάσσια περιοχή της Λάρυμνας, επισημαίνοντας ότι «ενώ τις παραβάσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν αναδείξει τόσο οι έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος όσο και το ΕΛΚΕΘΕ, η ΛΑΡΚΟ απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας».

   

    Ερώτηση για την ανανέωση της άδειας που έλαβε η ΛΑΡΚΟ είχαν καταθέσει και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Ιωάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καταθέσει εναλλακτική πρόταση, για την αξιοποίηση της σκουριάς σε δομικά έργα και, αν αυτό δεν επαρκεί, να απορριφθεί η σκουριά στα μεταλλουργεία του 'Αη Γιάννη ή σε άλλους χώρους εξόρυξης.

Εξπρες

Σχόλια