ΤΕΡΝΑ συμμετεχει σε συστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία
Συμμετοχές-έκπληξη στο πρώτο περιβαλλοντικό ΣΔΙΤ
πηγή http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1157801
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Το σύνολο σχεδόν των εγχώριων ισχυρών “παικτών” που διεκδικούν ηγετικό ρόλο στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων συγκέντρωσε η δημοπράτηση του πρώτου περιβαλλοντικού έργου ΣΔΙΤ. Πρόκειται για έργο δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας περίπου 120.000 τόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατέθεσαν οι εξής επτά εταιρείες:
* Waste Syclo, κοινοπραξία της ΔΕΗ με τον ισπανικό όμιλο Urbaser
* Ηλέκτωρ (θυγατρική της Ελλάκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα-Καλλιτσάντση) σε συνεργασία με τη Helesi (εισηγμένη στο ΑΙΜ του LSE, συμφερόντων Σ. Ανδριανόπουλου)
* Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συμφερόντων Γ. Περιστέρη και Ν. Κάμπα.
* Μεσόγειος, κοινοπραξία των J&P-Άβαξ και Polyeco (συμφερόντων Ι. Πολυχρονόπουλου).
* Novaera Hellas, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου
* Envitec, συμφερόντων Π. Καλογερόπουλου και Χ. Δρακόπουλου
* Αθωνική Τεχνική – Αδαμίδης ΑΤΕΒΕ
Σημειώνεται πως οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορούν την επιλογή του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης που θα αναλάβει την υλοποίηση του project. Με δεδομένο ότι στους παραπάνω υποψηφίους συνολικά συμμετέχουν εικοσιπέντε εταιρείες, εκ των οποίων έξι από το εξωτερικό, θεωρείται βέβαιο πως στην κατασκευή του έργου ο ανάδοχος θα συνεργαστεί και με άλλους ομίλους.
Ενδεικτική είναι η συνεργασία της ΔΕΗ με την ισπανική Urbaser. Το μνημόνιο συνεργασίας των δύο ομίλων είχε υπογραφεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ και ενεργοποιήθηκε από την νυν, με αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη έργων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων. H Urbaser συγκαταλέγεται διεθνώς μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων με εξειδίκευση στη διαχείριση νοσοκομειακών και βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά και τη διαχείριση υδάτινων πόρων, με παρουσία σε Eυρώπη, Aσία, βόρεια και νότια Aμερική.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο περιβαλλοντικό ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο του έργου, ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για 27 χρόνια, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι η κατασκευή των υποδομών που προβλέπονται στο έργο αυτό θα γίνει με ιδιωτική χρηματοδότηση.
Για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) προβλέπεται εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης, εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας (αναερόβιας χώνευσης, κομποστοποίησης ή άλλης περιβαλλοντικά συμβατής βιολογικής επεξεργασίας) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων, λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων του δικτύου τροφοδοσίας της ΜΕΑ, το οποίο αποτελείται από 9 υφιστάμενους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και από ένα που θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο, καθώς και ενεργειακή αξιοποίηση των παραγόμενων υλικών από τη ΜΕΑ
Τα συμφέροντα και οι "Γαλάτες" των σκουπιδιών
Οι μεγάλες των σκουπιδιών δουλειές
Προχωρούν καρκινογόνα καύση και ιδιωτικοποίηση Εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο ο νόμος - πλαίσιο για τα απόβλητα Ριζοσπάστης Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
Οι προτάσεις του ΣΕΒΙΑΝ για την διαχείριση αστικών απορριμμάτων Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ).
kireas.org
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου