Η γιορτή της Πρωτομαγιάς χάνεται στην αρχαιότητα

Πρωτομαγιά είναι η πρώτη μέρα του 5ου Μήνα του χρόνου, του Μαΐου και έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο μήνας Μάιος πήρε την ονομασία του από την ρωμαϊκή θεότητα Μάγια, όπου πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη μαία που σημαίνει μητέρα και τροφός. Ο Μάιος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλιών όπου εορτάζονταν τα Ανθεοφόρια προς τιμή της θεάς Δήμητρας και της κόρης της της Περσεφόνης, που φεύγει από τον Άδη και βγαίνει στην Γη. Παρόμοιες εορτές γίνονταν και στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με το όνομα "ροσύλλια" μάλλον από το ρόδον, το γνωστό τριαντάφυλλο. Αυτές οι εορτές εορτάζονταν και από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες και με το πέρασμα των αιώνων φτάνουν μέχρι τη σημερινή εποχή.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς για την λαϊκή αντίληψη σηματοδοτεί τη νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα και την ενίσχυση της ζωής έναντι του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και, κατ' επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.

Κατά την ημέρα αυτή υπ΄ρχουν πολλά έθιμα σε όλη την Ελλάδα. Στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, όπως και σε όλη τη χώρα, οι γυναίκες το πρωί της 1ης Μαΐου φτιάχνουν στεφάνι από λουλούδια και το κρεμούν στο κατώφλι της πόρτας. Πολλές οικογένειες επηρεασμένες από το έθιμο της μικράς Ασίας,βάζουν εκτός από λουλούδια στο στεφάνι ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι γίνονται και αρκετά πανηγύρια σε πολλές περιοχές του Δήμου όπως στην Αγία Τρίτη στον Παγώντα, στο ξωκλήσι του Προφήτη Ιερεμία και σε άλλες περιοχές με Θεία Ακολουθία, Αρτοκλασία, το έθιμο της καζανίτσας, με αρκετό φαγοπότι και χορό με λαϊκούς οργανοπαίκτες.
messapia-news

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer