Νέα συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» και σήμερα

Για σήμερα στις 18.00 – και κάθε μέρα την ίδια ώρα – ανανέωσαν το ραντεβού τους οι πολίτες που τις τελευταίες δυο μέρες πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις σε κεντρικές πλατείες της χώρας. Το κίνημα της «15ης Μαΐου» της Ισπανία που ενέπνευσε και τις ελληνικές διαμαρτυρίες, διοργανώνει για την Κυριακή, πλέον πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις για όλη την Ευρώπη.

Στην Αθήνα, οι χιλιάδες «αγανακτισμένοι» πολίτες, παρά τον βροχερό καιρό, έμειναν στην πλατεία Συντάγματος μέχρι τις 03.00 τα ξημερώματα, ενώ κάποιοι διανυκτέρευσαν επιτόπου, μέσα σε αντίσκηνα. «Θα τα πούμε και σήμερα εκεί... απόψε θα πάρω και την κατσαρόλα μου και το μπρίκι μου... και τη σφυρίχτρα μου.... απόψε θα ακουστώ πιο δυνατά από χθες...και αύριο ακόμη πιο δυνατά... τώρα πια δεν είμαι μόνη μου να φωνάζω απ' το καναπέ μου... τώρα είμαστε χιλιάδες...» γράφουν οι πολίτες στις σελίδες του διαδικτύου για τις ελληνικές κινητοποιήσεις, όπως στην «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα!» και «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα».

Εχθές, εκτός από το γνωστό πλέον πανό με το μήνυμα «Είμαστε ξύπνιοι, τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν», την εμφάνισή της έκανε μία ιταλική σημαία που έγραφε «Σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς». Το ίδιο σύνθημα ήταν γραμμένο και στα γαλλικά.

Οι «αγανακτισμένοι» ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 18.00 το απόγευμα την ίδια ώρα στην Πλ. Συντάγματος αλλά και σε όλες τις πλατείες της χώρας, ενώ την Κυριακή υπάρχει πανευρωπαϊκό κάλεσμα από το Διαδίκτυο για αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Απομάκρυνση «αγανακτισμένων» στη Βαρκελώνη λόγω… Champions League

Συνεργεία καθαρισμού άρχισαν σήμερα το πρωί να ξεστήνουν τις σκηνές των «αγανακτισμένων» της Βαρκελώνης, στην πλατεία της Καταλωνίας, προκειμένου η πλατεία να είναι καθαρή ενόψει των αυριανών πανηγυρισμών μετά τον τελικό του Champions League, ανακοίνωσε η καταλανική αστυνομία.

«Η πλατεία καθαρίζεται, η αστυνομία είναι εκεί για να διευκολύνει το έργο των συνεργείων καθαρισμού. Απομακρύνεται οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο όπως κατσαρόλες και μαχαίρια», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει από το πρωί την πλατεία όπου περίπου 100 νεαροί εξακολουθούσαν να διαδηλώνουν ειρηνικά, φωνάζοντας «No pasaran» («Δεν θα περάσουν»). «Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πλατεία, αλλά χωρίς σκηνές, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η επιχείρηση καθαρισμού αποφασίστηκε ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας ενόψει των πανηγυρισμών, αύριο το βράδυ, μετά τον τελικό του Champions League ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Twitter, τα σχόλια ήταν πολλά σήμερα το πρωί. «Μάς απομακρύνουν με τη βία. Είναι εντελώς παράνομο. Οι αστυνομικοί δε φέρουν το αστυνομικό σήμα», αναφέρει ένα από τα σχόλια αυτά.

Σχόλια