Δυσοίωνο το μέλλον του Αμαζονίου

Η είδηση ότι η Βραζιλία θα αναλάβει τις δύο σημαντικότερες αθλητικές οργανώσεις στον πλανήτη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στις περιβαλλοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις, οι οποίες εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της ανάπτυξης στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Η Βραζιλία θεωρείται, μαζί με την Ινδία, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να την έχουν μετατρέψει σε «Παράδεισο» των Κατασκευαστικών Εταιρειών.

Ήδη τα τελευταία δεδομένα που προκύπτουν από λήψεις δορυφόρων είναι απογοητευτικά για την κατάσταση στις άλλοτε «παρθένες» εκτάσεις. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους, η αποψίλωση των τροπικών δασών εξαπλασιάστηκε φθάνοντας τα 593 τ.χλμ. τον Απρίλιο του 2011 από τα 103 τ.χλμ. που μετρήθηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην επαρχία Μάτο Γκρόσο, το κέντρο της καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία, αναδεικνύοντας τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία της ολοένα αυξανόμενης αποψίλωσης. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αγροτικών συνδικάτων με θέμα την αλλαγή ενός νόμου που θέτει συγκεκριμένα όρια στο ποσοστό του δάσους, το οποίο επιτρέπεται να μετατραπεί σε καλλιεργήσιμη έκταση. Οι αγρότες ζητούν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων προκειμένου να παράγουν περισσότερο με σκοπό να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές αντίστοιχων προϊόντων από Αργεντινή και Χιλή. Ήδη έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας το οποίο εφόσον εγκριθεί και από την πρόεδρο της χώρας, Dilma Rousseff, θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δραματική.

Παρόλο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε καταφέρει να μειώσει την αποψίλωση των δασών τον περασμένο Δεκέμβριο στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 22 χρόνων, φαίνεται ότι όσο πλησιάζουν τα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα και οι πιέσεις για ανάπτυξη αυξάνονται, το μέλλον του Αμαζονίου γίνεται όλοένα και πιο θολό.

Σχόλια