Ερέτρια - Ηράκλειο για ένα χαμόγελο



Διακόσια πενήντα ναυτικά μίλια σε κανό, με κουπί, επί είκοσι δύο ημέρες, από την Ερέτρια στο Ηράκλειο Κρήτης, κόντρα σε μποφόρια και φουρτούνες, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια.

«Με όρτσα ψυχή με άρμη στα χείλια» Οδ. ΕλύτηςΠώς ξεκινά η οδύσσεια στο ανταριασμένο πέλαγος;

Οι λαμνοκόποι του αρχιπελάγους θυμούνται: «Η ιδέα της διάσχισης του Αιγαίου με καγιάκ γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2010 και δέθηκε αναπόσπαστα με την επιθυμία μας να στηρίξουμε τα παιδιά με προβλήματα υγείας. Επιλέξαμε για το σκοπό αυτό, το Χαμόγελο του Παιδιού», μας λέει ο Κώστας Μανατάκης. «Επειτα από μεθοδική προετοιμασία ενός έτους και τηρώντας το αρχικό χρονοδιάγραμμα, βρεθήκαμε στο σημείο του απόπλου, στην παραλία της Ερέτριας, στις 22 Μαΐου 2011, μαζί με αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Τη δεύτερη μέρα και ενώ βρισκόμαστε μόλις πέντε ναυτικά μίλια από την Κάρυστο, πέφτουμε σε σπηλιάδες, το σκάφος μου ανατρέπεται, καταφέρνουμε να βγούμε ασφαλείς στη στεριά έπειτα από σκληρό αγώνα επιβίωσης που κράτησε μιάμιση ώρα».

Το πέρασμα από το Κάβο ντ' Ορο δύσκολο, συνεχίζουν παράκτια σε Ανδρο και Τήνο, με καταιγίδες να τους χτυπούν στην μπάντα. Από τη Μύκονο και μετά η θάλασσα καλμάρει σχετικά και συνειδητοποιούν ότι το εγχείρημα έχει πιθανότητες να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

«Στην Νάξο μάς υποδέχονται θερμά και την επόμενη μέρα διανυκτερεύουμε στην ερημική παραλία Βουρκάρια στην Ηρακλειά», προσθέτει ο Αγγελος Χριστοφίδης. «Είμαστε ήδη μια μέρα νωρίτερα από το προβλεπόμενο και με ακμαίο ηθικό συνεχίζουμε για Ιο και Σαντορίνη. Ξεκουραζόμαστε λίγες ημέρες, οι μετεωρολόγοι μας είναι ενθαρρυντικοί. Φεύγουμε για Χριστιανή, νησίδα ακατοίκητη δέκα μίλια νοτιοδυτικά. Υστερα από δεκαέξι ώρες στα κουπιά και οι πενήντα καταφέρνουμε να πατήσουμε στην Ντία. Τα έχουμε σχεδόν καταφέρει».

Πέμπτη απόγευμα. Δεν ξεχνιέται. Επειτα από ταξίδι δεκαεννιά ημερών αντικρίζουν το Ηράκλειο. Ενα δύσκολο εγχείρημα, για καλό σκοπό... έπιασε λιμάνι.

* «Σ' ένα μακρύ πεζούλι ασβεστωμένο, γυρισμένα στον άνεμο» (κατά τον ελυτικό στίχο), τα άνθη του γερανιού στολίζουν μέσα στο κατακαλόκαιρο τη νησιωτική συνοικία, στη γειτονιά της Ανω Σύρας. Εξώφυλλο αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς από το τριμηνιαίο έντυπο του Συνδέσμου Συριανών, τηλ. 210-8226785. Δεκαέξι σελίδες με ειδήσεις τέχνης, πολιτισμού και παράδοσης, απ' αυτές που οι Συριανοί συνεχίζουν να παράγουν ενάντια στα «μνημόνια» της καθημερινότητάς μας. Διαβάστε εδώ για τα Ιστορικά Αρχεία της Σύρας, το αντιπολεμικό βιβλίο της Κατερίνας Μπάιλα-Σιδερή, τον ντόπιο φιλόσοφο Ευάγγελο Ν. Ρούσσο, τις εμπνευσμένες από τον Απανωμερίτικο Κάμπο ζωγραφιές της Ιριδας Ξυλά-Ξαναλάτου, τις αδυναμίες του ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη για τα «άνθη» του Μουσείου (αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης, τα μαθητόπουλα-ξεναγούς για τα οποία καμαρώνει -και με το δίκιο της- η αρχαιολόγος Μαρία Ρώτα.

enet

Σχόλια