Νεολιθικός οικισμός στην Βάρκα Ψαχνών

Ένας από τους αρχαιότερους, αν όχι ο αρχαιότερος οικισμός στην περιοχή της Μεσσαπίας, είναι ο οικισμός της Βάρκας Ψαχνών. Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος που έκανε τις ανασκαφές στην περιοχή το 1975, στο σημείο της Βάρκας βρέθηκε νεολιθικός οικισμός. Όπως αναφέρει στην μελέτη του βρέθηκαν διάφορα όστρακα στην περιοχή, διάφορα αγγεία με διάφορα σχήματα αλλά και με ζωγραφισμένα ζώα και φυτά. Επίσης βρέθηκε και μία οικία της νεολιθικής εποχής, όπου όμως το υλικό της χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτούν παρακείμενες καλύβες και κοτέτσια και σωζόταν μόνο ένα δωμάτιο από την οικία.
Ο αρχαιολόγος, που έκανε την ανασκαφή το 1975, είναι ο Σαμψών Αδαμαντίου και το κείμενο που αναφέρεται στην Ανασκαφή έχει δημοσιευτεί στην Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών και στην ιστοσελίδα αυτής. Όποιος επιθυμεί να δει ολόκληρο το κείμενο μπορεί να κάνει κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://ees.3dataweb.gr/selides.asp?meletiID=83
Βέβαια από το 1975 μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια και η περιοχή έχει μείνει ανεκμετάλλευτη, λόγω της αμάθειας του λαού αλλά και λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας. Αν την είχαν εκμεταλλευτεί την περιοχή και ο τουρισμός θα είχε αυξηθεί αλλά πρωτίστως η περιοχή αυτή θα ήταν ένα μεγάλο δώρο της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως ποτέ δεν είναι αργά και ίσως θα πρέπει να γίνει κάποια πρόταση από τους αρμόδιους φορείς τώρα που συνθέτεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Διότι αν δεν έχουμε ιστορία και πολιτισμό, δεν έχουμε μέλλον.

Σχόλια