Πως αντέδρασαν τα κόμματα για την συγχώνευση των τραπεζών Alphabank & Eurobank

Κανένα όφελος από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών δεν θα προκύψει για την καταχρεωμένη λαϊκή οικογένεια και τους μικρούς...
επιχειρηματίες που θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό τοκογλύφο, τονίζει το ΚΚΕ και για συγχώνευση κάτω από πίσεη μιλά ο ΣΥΝ. Αμτίθετα, Ντόρα Μπακογιάννη και ΛΑΟΣ εμφανίζονται θετικοί απέναντι στο συγκεκριμένο τραπεζικό ντιλ.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη συγχώνευση

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προμηνύει και άλλες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα. Γι' αυτό χρειάζεται κοινό μέτωπο των εργαζομένων στις τράπεζες και στις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, προσθέτει στην αναοίκωσή του το ΚΚΕ.

"Με όποιο τρόπο και αν γίνει η συγχώνευση - ισχυροποίηση των μονοπωλίων στον τραπεζικό τομέα, με τη συμμετοχή του κράτους, ελληνικού ή ξένου κεφαλαίου, το αποτέλεσμα για το λαό δεν αλλάζει. Η ηγετική θέση του ομίλου του Κατάρ στο νέο τραπεζικό σχήμα αναδεικνύει τη διαπλοκή συμφερόντων ελληνικού και ξένου κεφαλαίου και την απατηλή προπαγάνδα που προβάλει τις συγχωνεύσεις σαν ασπίδα αποτροπής του "αφελληνισμού" του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η ισχυροποίηση των μονοπωλίων δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, οξύνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου, τις αντιφάσεις του συστήματος και προετοιμάζει νέα πιο βαθιά κρίση.

Αυτή η αντικειμενική διαδικασία καταδεικνύει πόσο ώριμη και επιτακτική ανάγκη είναι να αλλάξουν ιδιοκτήτη όλα τα μονοπώλια, να περάσουν από τα χέρια της πλουτοκρατίας στα χέρια του λαού και της κοινωνίας, να λειτουργήσουν με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, για να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της κοινωνίας προς όφελος του λαού. Να υπάρξει μόνο μια κεντρική τράπεζα και ορισμένοι εξειδικευμένοι κρατικοί πιστωτικοί οργανισμοί.

Η πάλη της λαϊκής οικογένειας να γλιτώσει από τον βραχνά των χρεών, των εργαζομένων στις τράπεζες να υπερασπιστούν τα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματά τους, ταυτίζεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και πρέπει να συναντηθεί σε λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να μην πληρώνει άλλο ο λαός την κρίση, το χρέος, συνολικά την καπιταλιστική βαρβαρότητα" καταλήσει το ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Κάτω από πίεση η συγχώνευση
"Η ανακοίνωση της συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank γίνεται κάτω από την πίεση που γεννά η εξελισσόμενη οικονομική κρίση και η δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα", αναφέρει ο Συνασπισμός σχετικά με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για μια νέα απώλεια θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο".

"Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προ πολλού πάψει να επιτελούν το σκοπό της χρηματοδότησης της αγοράς και των επιχειρήσεων. Αντίθετα, στηριζόμενες στο ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ έχουν ενταχθεί σε ένα σχέδιο διάσωσής τους που κοινωνικοποιεί τις ζημιές τους επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά", προσθέτει, υποστηρίζοντας ότι "η κρίση των δημόσιων χρεών προήλθε σε ένα μεγάλο βαθμό μετά τα πακέτα σωτηρίας των ιδιωτικών τραπεζών".

Ο Συνασπισμός υπογραμμίζει ότι "το ελληνικό δημόσιο πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος" και θεωρεί "αποφασιστικό βήμα" την άμεσης δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και τη δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού, οι οποίες θα είναι προσανατολισμένες στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, όπως αναφέρει.

"Αν μπορούμε με ασφάλεια να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από την παρούσα κρίση είναι πως πρέπει να αλλάξει ριζικά η αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ανατραπεί η πρωτοκαθεδρία των κερδοσκοπικών αγορών", καταλήγει το κόμμα.

ΛΑΟΣ: "Άργησαν δύο χρόνια να το δρομολογήσουν"
"Το φωνάξαμε σε όλους τους τόνους εντός και εκτός Βουλής και στις δύο κυβερνήσεις, Καραμανλή και Παπανδρέου" σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης. "Συγχωνεύσεις τραπεζών για να υπάρξει σιγουριά και παλιννόστηση κεφαλαίων. Άργησαν δύο χρόνια να το δρομολογήσουν. Έστω και αργά, είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη, περιττό όμως να μιλάμε πλέον για ελληνικές τράπεζες".

ΔΗΜΑΡ: "Μπορεί να έχει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία"
"Η συγχώνευση Alpha Bank- Eurobank, αποτελεί μια αναγκαία κίνηση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που πυροδοτούν η κρίση χρέους και οι μεγάλες ανάγκες των τραπεζών για κεφαλαιακή επάρκεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

"Το νέο σχήμα σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα διαθέτει προϋποθέσεις ρευστότητας για επαρκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και ελληνικών επιχειρήσεων και στο βαθμό που θα διασφαλίσει τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων στις τράπεζες αυτές μπορεί να έχει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία".

sarotiko

Σχόλια