Ο Ανδρέας Μπογδάνος θρηνεί για το χαμό του σωτήρα του Παναγιώτη Νίκα

Συγκλονισμένος είναι ο 24χρονος σήμερα Ανδρέας Μπογδάνος, από τον χαμό του σωτήρα του Παναγιώτη Νίκα. Ο μικρός Ανδρέας το 1995 ήταν ο μοναδικός επιζήσας από τον καταστροφικό σεισμό του Αιγίου. και σώθηκε χάρη στον Παναγιώτη Νίκα. Ο κος Νίκας ήταν ο σωτήρας του μικρού τότε Ανδρέα. Ας θυμηθούμε όμως τι είχε γίνει εκείνη την ημέρα του 1995:
"Ξημερώματα Πέμπτης 15 Ιουνίου 1995, ώρα 3,16' η πόλη του Αιγίου έζησε μία τρομακτική καταστροφή.
Στη συνέχεια τα Μ.Μ.Ε, ανέλαβαν να ερμηνεύσουν με την εικόνα, τις δραματικές σκηνές που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα την πολυκατοικία της οδού Δεσποτοπούλων και 1ης Μάη και του ξενοδοχείου "Ελίκη" στα Βαλιμήτικα. Από την πρώτη το μεγαλύτερο τμήμα κατέρρευσε στέλνοντας στο θάνατο 8 ανθρώπους. Σώος μόνον ο μικρός Ανδρέας Μπόγδανος ανασύρθηκε και η Αγγελική Φρακγνικολοπούλου, που δεν άντεξε στη συνέχεια. Και στο δεύτερο, η κεντρική πτέρυγα κατέρρευσε παίρνοντας τη ζωή από 18 Γάλλους τουρίστες. Δραματικές ήσαν οι προσπάθειες των ανδρών των ομάδων διάσωσης (ΕΜΑΚ), που με κίνδυνο της ζωής τους άνοιγαν τρύπες να μπουν ενώ έξω γίνονταν μετασεισμοί. Συμμετείχαν Γερανοί του Λ.Τ. Πατρών και ιδιωτικοί, για να ανασηκώσουν τις πλάκες των ορόφων για να μπει βοήθεια στους εγκλωβισμένους.
Οι συνέπειες του σεισμού θα ήσαν μεγαλύτερες σε ανθρώπινα θύματα, αν αυτός συνέβαινε ημέρα. Με την πρώτη καταγραφή και την επανεξέταση, κρίθηκαν κατεδαφιστέα (σύμφωνα με στοιχεία του Τ.Α.Σ.) 1349 σπίτια και λοιπά κτήρια, στην πόλη και τα γύρω χωριά, ενώ υπερβαίνουν τις 3500 τα κτήρια που υπέστησαν μικρές η μεγάλες ζημιές.
Μετά το σεισμό κινητοποιήθηκαν, οι δημοτικές και νομαρχιακές υπηρεσίες για παροχή βοηθειών και αποκατάσταση των βασικών λειτουργιών της πόλης. Λειτούργησαν καταυλισμοί, με σύνολο 598 σκηνών. Στο καράβι που έστειλε η εταιρία Ι. Λάτση "Μαρίνα ΙΙ" φιλοξενήθηκαν 700 άτομα, μέχρι τον Οκτώβριο. Δημιουργήθηκε οικισμός με 145 κοντέινερς στο Τριάντειο, με πλήρη υποδομή."

Σχόλια