Συνέντευξη Μέρκελ στη ΝΕΤ

Η Καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ παραχώρησε σήμερα (27 Σεπτεμβρίου 2011) αποκλειστική συνέντευξη στη ΝΕΤ και στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργο Παππά. Η συνέντευξη μεταδόθηκε χθες από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στις 21.00, με την Έλλη Στάη.

Ολόκληρο το περιεχόμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

Κυρία Καγκελάριε, τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε μία όξυνση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Από το Βερολίνο έρχονται αντικρουόμενα μηνύματα. Οι κυβερνητικοί σας εταίροι μιλούν ανοιχτά για χρεοκοπία της Ελλάδας είτε για έξοδό της από το ευρώ. Εσείς από την πλευρά σας προειδοποιείτε ότι, εάν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη. Αυτά τα αντιφατικά μηνύματα από το Βερολίνο προξενούν απορίες σε πολλούς, κι όχι μόνο στην Ελλάδα.
Μπορείτε να φανταστείτε το ευρώ χωρίς την Ελλάδα;

Όχι, δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει μεγάλα προβλήματα σ’ ότι αφορά το βάρος των χρεών και τώρα υπολογίζουμε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Στις 21 Ιουλίου συμφωνήθηκε ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα. Θα εφαρμοστεί το πακέτο αυτό όπως αποφασίστηκε ή θα υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση;

Είμαστε βεβαίως απογοητευμένοι για το γεγονός ότι οι αριθμοί το Σεπτέμβριο, καθώς φαίνεται, είναι διαφορετικοί απ’ αυτούς που αναμέναμε. Και γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τί θα διαπιστώσει η αποστολή των ειδικών, η τρόικα, και τί θα πει σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις ή όχι. Το επιθυμητό για μας θα ήταν, βέβαια, τα νούμερα να μείνουν όπως τα ξέραμε, αλλά δε μπορώ να προτρέχω προτού έχουμε το αποτέλεσμα της τρόικα. Απογοητευτήκαμε όλοι από το γεγονός ότι η τρόικα αποχώρησε από την Ελλάδα, αλλά τώρα η τρόικα επιστρέφει κι έχω την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει πολύ να συνεχίσει τη συνεργασία με την τρόικα.

Κυρία Καγκελάριε, εδώ και ενάμιση χρόνο εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα, το οποίο βασίζεται μονομερώς στη λιτότητα. Οι επικριτές του λένε ότι η χώρα καταστρέφεται μέσω της λιτότητας. Οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν υπαρξιακές αγωνίες και ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Υπάρχει περίπτωση το φάρμακο να είναι λανθασμένο ή μήπως ο ασθενής δεν το λαμβάνει σωστά;

Δεν πιστεύω ότι είναι το λάθος φάρμακο. Υποστήριξα την συμμετοχή του ΔΝΤ επειδή γνωρίζω ότι το ΔΝΤ έχει υλοποιήσει τέτοιου είδους προγράμματα με διάφορες χώρες. Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν στην Ευρώπη χώρες που συνεργάζονται μόνο με το ΔΝΤ επειδή δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη. Π.χ. η Λετονία υποχρεώθηκε να εφαρμόσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα με παρόμοιες περικοπές, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Εκφράζω το σεβασμό μου για τους πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς να έχουν καμιά ανάμειξη στο μεγάλο χρέος, βρίσκονται τη στιγμή αυτή αντιμέτωποι στην Ελλάδα με πάρα πολύ δύσκολους καιρούς.
Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα δεν απευθύνεται στους μεμονωμένους ανθρώπους, δεν αφορά μόνο περικοπές, αλλά στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν στοιχεία που αφορούν δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτά ανήκει π.χ. η όλη προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχουν επίσης στοιχεία, τα οποία θεωρώ μεγάλης σημασίας, όπως είναι το άνοιγμα πολλών επαγγελμάτων. Γνωρίζω ότι γίνονται απεργίες για το θέμα αυτό. Αλλά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για τους μεταφορείς, τους οδηγούς ταξί ή άλλα επαγγέλματα, είναι αναγκαίο αν θέλει να επιβιώσει κανείς στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Πιστεύω ότι θα προσδώσει κύρος. Η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επομένως δεν λαμβάνονται μόνο μέτρα σε βάρος των ανθρώπων. Εκείνο μάλιστα που διαπιστώθηκε και το αναφέρω σε συνδυασμό με την προσφορά μας για βοήθεια είναι ότι π.χ. ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στην Ελλάδα λειτουργεί πλημμελώς ή - και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό - το κτηματολόγιο δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε.
Η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει το 70% των κονδυλίων που δικαιούται μέχρι το 2013 από τα διαρθρωτικά ταμεία και ζητήθηκε η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Ράιχενμπαχ θα είναι ήδη εκεί και θα προσφέρει τη βοήθειά του, επειδή όλοι θέλουμε να αποκτήσει ανάπτυξη η Ελλάδα και να έχει προοπτική.

Τον Μάρτιο 2010 συμφωνήσατε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου την εντατικοποίηση των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας. Και σήμερα επαναλαμβάνετε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα. Σήμερα όμως διάβασα σε μια γερμανική εφημερίδα ένα ρεπορτάζ που επιγράφεται «Όταν το όνομα Μέρκελ μετατρέπεται σε βρισιά». Τι δεν πήγε καλά;

Ίσως επειδή υπήρξα μερικές φορές πολύ αυστηρή. Ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα με θεωρούν υπεύθυνη για το γεγονός ότι η χώρα αναγκάστηκε να λάβει αυστηρά μέτρα. Είμαι αναγκασμένη με ζήσω με αυτά. Ακόμα και στη Γερμανία με βρίζουν. Πιστεύω πάντως ότι όλα είναι για το καλό της Ελλάδας. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θέλω την Ελλάδα ισχυρή. Είμαι βεβαία ότι έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες να γίνουμε καλύτεροι.
Η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα και θέλω να το πω αυτό στους Έλληνες. Αν όμως θέλουμε να είμαστε ισχυροί απέναντι στην Κίνα, τη Βραζιλία ή το Μεξικό, πρέπει να καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες.
Θα συζητήσω με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το πού βρισκόμαστε στο θέμα της συνεργασίας μας, ποιές επιχειρήσεις μπορούν να εντείνουν τη συνεργασία τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσεκλήθη στο Συνέδριο των Γερμανικών Βιομηχανιών, θέλουμε να προχωρήσουμε σε εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας. Ο υπουργός οικονομίας θα μεταβεί στην Αθήνα και θα κάνει προτάσεις.
Τόσο πολλοί Έλληνες ζουν κοντά μας και όλοι ανήκουμε στην Ευρώπη, ακόμα και αν είμαστε καμιά φορά αυστηροί.

http://www.e-typos.com/

Σχόλια