Ζήσης Γεωργιάννης: Η Δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου της Βόρειας Εύβοιας
ΖΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΗΣ
Η περιοχή του Μαντουδίου, είναι μια περιοχή με μακρά ιστορία στην βιομηχανική δραστηριότητα, κυρίως χάριν τουμεταλλευτικού της πλούτου. Παρ’ ότι στο παρελθόν υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να αποτελέσει το Μαντούδι ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο, όχι μόνον για την Βόρεια Εύβοια, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, διάφορες συγκυρίες, και ανεπιτυχείς επιχειρηματικές προσπάθειες, αλλά και η μη προσέλκυση περισσοτέρων δραστηριοτήτων και επενδύσεων καθώς και η πλήρης ανυπαρξία των απολύτως απαραιτήτων για ανάπτυξη έργων υποδομής, όπωςαυτοκινητόδρομος και λιμένας, δεν διασφάλισαν την διαφαινόμενη πρόοδο και εξέλιξη για την περιοχή αυτή.
Σήμερα, έχουν ωριμάσει πλέον, οι συνθήκες για να τεθούν οι στόχοι για το μέλλον αυτής της περιοχής. Οι βασικοί στόχοι είναι δύο: προστασία του περιβάλλοντος και προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων, χωρίς να παραβλέπουμε τις δύσκολες διεθνείς οικονομικές συγκυρίες.
Ο πρώτος στόχος περιλαμβάνει την θέλησή να διασφαλίζεται το φυσικό περιβάλλον, μέσα από εκ των προτέρων γνωστούς όρους και κανόνες ανάπτυξης και ταυτόχρονα να αναδιαμορφωθεί το περιβάλλον στους Φούρνους, από την εικόνα που έχει σήμερα, μετά την πολύχρονη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λευκόλιθου κατά το παρελθόν.
Ο δεύτερος στόχος είναι η προσέλκυση συγκροτημένων και βιώσιμων δραστηριοτήτων, από δυναμικές και υγιείς, μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις, που όχι μόνον θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, αλλά και θα προσδώσουν οικονομική δύναμη κι έναν υπερτοπικό ρόλο στο Μαντούδι. Η γεωγραφική θέση της περιοχής και οι υφιστάμενες υποδομές, είναι γνωστό ότι δεν αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως και η δυναμική των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούντο στην περιοχή, αποτελεί πλέον παρελθόν. Όμως ακόμη και χωρίς δεδομένα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, μπορεί να γίνει κάτι καλό αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι την ύπαρξη ενδιαφέροντος και πάλι για τη δραστηριοποίηση του εργοστασίου επεξεργασίας Διπύρου Μαγνησίας (ΒΙΟΜΑΓΝ) και τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φυσικό Αέριο (ΗΡΩΝ).
Αν υλοποιηθούν έργα υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες να υποχρεωθεί η πολιτεία να επιταχύνει την διασφάλιση σωστών οδικών και θαλασσίων μεταφορών. Επειδή κάθε σκέψη για ανάπτυξη ουσιαστικά ξεκινά από το μηδέν, θα πρέπει να στοχεύει μια πρότυπη ανάπτυξη διεθνών προδιαγραφών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλ. επενδυτές, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και κάτοικοι, τι ακριβώς μπορεί να κάνει κάθε επενδυτής, με ποιούς όρους και κανόνες, σε τι χρονοδιαγράμματα, χωρίς τις συνήθεις δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές για κανέναν.
Η έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης μπορεί να γίνει πράξη, με την θεσμοθέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής Βόρειας Εύβοιας, στην περιοχή των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΒΙΟΜΑΓΝ. Πρέπει να προσκληθεί - προκληθεί κάθε ενδιαφερόμενος, με αρωγό τον Δήμο και την Πολιτεία, για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος βιομηχανικός «πυρήνας» όπου θα συνυπάρχουν αρμονικά η επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση της απασχόλησης, η στήριξη της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και ο απόλυτος σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Η δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής με ταυτόχρονη διασφάλιση της έλευσης αγωγού φυσικού αερίου, θα μπορεί να επιτρέψει την δημιουργία ενός σύγχρονου ενεργειακού κέντρου, το οποίο θα προσελκύσει κι άλλα «επιχειρηματικά σχέδια» που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το θεσμοθετημένο πλαίσιο ανάπτυξης, τις διευκολύνσεις και τα κίνητρα που διασφαλίζει η ύπαρξη ενός Επιχειρηματικού Πάρκου (και υπόψη, ότι σε απάντηση όποιας παραπληροφόρησης έχει διατυπωθεί έστω και από άγνοια, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση - σύγκριση του ενεργειακού κέντρου Πτολεμαΐδας, δηλ. μεταξύ ενός ΘΗΣ Φ.Α. και ενός ΘΗΣ Λιγνίτη ως προς τις εκπεμπόμενες ποσότητες αερίων ρύπων και βέβαια ούτε ως προς τα μεγέθη. Η ισχύς του προβλεπόμενου σταθμού είναι περίπου αντίστοιχης ισχύος συνολικά με τους Θερμικούς σταθμούς Φ.Α. που ήδη λειτουργούν στην περιοχή της Θήβας από την ΗΡΩΝ).
Σ’ αυτή την περίπτωση, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (προσεγγιστική μελέτη προσδοκά δημιουργία σε πλήρη ανάπτυξη περισσότερων από 1.000 θέσεων εργασίας) και τα έσοδα του Δήμου, θα είναι το άμεσο όφελος που θα «αισθανθεί» η ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι φυσικό επακόλουθο να δούμε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή, που θα οφείλεται σε πολλές αιτίες (επαγγελματικοί λόγοι, εσωτερικός τουρισμός, ευκολία προσπέλασης με όμορφη διαδρομή, κλπ).
Η έλευση αγωγού φυσικού αερίου σημαίνει επίσης χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, αλλά και ηεγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης, που αξιοποιεί τον παραγόμενο ατμό του ενεργειακού κέντρου, σημαίνει χαμηλό κόστος θέρμανσης που θα εκμεταλλευτούν οι αγροτικοί παραγωγοί με δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων και βιώσιμων θερμοκηπιακών μονάδων.
Οι κάτοικοι της περιοχής αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον και τα πρώτα ορατά αποτελέσματα. Η εξυγίανση της περιοχής ενδιαφέροντος, η αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου, η αναβάθμιση του φυσικού τοπίου, η δημιουργία ζώνης προστασίας και η διαμόρφωση της παραρεμάτιας περιοχής του χειμάρρου Κυμασιώτη και ο καθαρισμός και προστασία του δάσους περιμετρικά της ΒΙΠΕ, θα δημιουργήσουν άμεσα ένα περιβαλλοντικά και αισθητικά εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αυτός ο σχεδιασμός του έργου, παρουσιάσθηκε στις 21.6.2010 σε πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με παρουσία πλήθους κατοίκων και εκπροσώπων φορέων και έτυχε στην πλειοψηφία του, ιδιαίτερα ευρύτερης αποδοχής.
Η δημιουργία της ΒΙΠΕ Βόρειας Εύβοιας ή του Επιχειρηματικού Πάρκου Βόρειας Εύβοιας, είναι βέβαιο ότι έμμεσα θα επισπεύσει τα έργα οδικής και θαλάσσιας προσπέλασης στην περιοχή. Αυτό σημαίνει σημαντική επίδραση στην πρόοδο κάθε δραστηριότητας στην περιοχή. Ακόμη και μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα, μέσα στην πόλη, θα μπορούν να μετεγκατασταθούν, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την ακίνητη αστική περιουσία τους σε άλλες χρήσεις, όπως κατοικία, καταστήματα, κλπ. Μπορεί να δημιουργηθεί, ένας ιδανικός χώρος για την άμεση εγκατάσταση επιχειρήσεων, με θεσμοθετημένους όρους και κανόνες δόμησης και με άρτιες υποδομές. Ήδη ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης που έχει κατασκευασθεί στην περιοχή με ανάλογη πρόβλεψη, αποτελεί επίσης μια πρώτη δεδομένη εγκατάσταση υποδομής, ενώ τα έργα στο λιμάνι μπορούν να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα. Οι μελέτες για το οδικό δίκτυο επίσης θεωρούνται πλέον ώριμες και η υλοποίηση αυτής της ιδέας θα επιβάλλει στην Πολιτεία στην επίσπευση κάθε σχετικού έργου, που θα ενώνει οδικά την περιοχή με το Εθνικό Δίκτυο της χώρας.
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία σε συνδυασμό με το Νόμο 3982/2011 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, άμεσα ή έμμεσα θα οδηγήσει όλες τις βιομηχανικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση στα θεσμοθετημένα Επιχειρηματικά Πάρκα.
Η χρονική συγκυρία κρίνεται ιδανική για την περιοχή αυτή. Έχουμε αφενός μεν την πρόθεση ισχυρού επιχειρηματικούΟμίλου για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, την γνωστή απόφαση επίσης για τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία του εργοστάσιου επεξεργασίας Λευκόλιθου και αφ’ ετέρου το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, δηλ. το ΕΣΠΑ 2007-2013. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να προσελκυστούν επενδύσεις στην περιοχή, που διαμέσου του Αναπτυξιακού Νόμου ή άλλων ενισχύσεων, μπορούν να διασφαλίσουν συγχρηματοδοτήσεις και για τα έργα υποδομής και για έργα εγκαταστάσεων ή μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τις αναπτύξεις μέσα σε βιομηχανικές περιοχές.
Η θεσμοθέτηση όρων και κανόνων αυτής της ανάπτυξης και κάθε άλλης συμβατής και επιτρεπόμενης δραστηριότητας, θα δημιουργήσουν μια υγιή σχέση και σχέση αμοιβαίων σημαντικών ωφελειών μεταξύ επιχειρηματικών επενδύσεων και τοπικής κοινωνίας. Στην ευρύτερη εκτός Σχεδίου περιοχή, θα αποφευχθεί η άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών σε οποιαδήποτε θέση. Κάθε επιχείρηση που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον εγκατάστασης μέσα στη ΒΙΠΕ, θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ανεξάρτητα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα Νομοθεσία, αλλά θα αποδεχθεί εκ των προτέρων τους όρους και κανόνες που θα πρέπει να λειτουργεί και τις εποπτικές – ελεγκτικές αρμοδιότητες του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου. Οι μέχρι σήμερα προγραμματισμένες δύο μεγάλες δραστηριότητες, δεν περιλαμβάνονται στην οδηγία Σεβέζο ΙΙ, (όπως λανθασμένα αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα), ο δε χώρος που θα απομείνει στο Επιχειρηματικό Πάρκο, δεν υπερβαίνει τα 150 στρ. για άλλες βιομηχανίες και τα 20στρ. για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, (όπου μάλλον δεν επαρκούν για …γιγάντιες μονάδες, αλλά ούτε έχει κανένας διανοηθεί κάτι ανάλογο, όπως πχ διυλιστήρια(!), πυρηνικοί σταθμοί (!), χώροι ταφής τοξικών, ραδιενεργών αποβλήτων(!) και χαβούζα σκουπιδιών της Αθήνας (!) που θα μολύνουν τα …θαλάσσια πάρκα της Αλονήσου(!), το υπέδαφος(!) και τον υδροφόρο ορίζοντα(!), σύμφωνα με ευφάνταστα δημοσιεύματα σε τοπικά έντυπα και blogs που κυκλοφορούν , για ακατάληπτους λόγους τοποθετούμενοι εναντίον του οφέλους της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνον. Άλλωστε και οι υφιστάμενες υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και οι λιμενικές εγκαταστάσεις κλπ, δεν ευνοούν την προσέλκυση τέτοιων εγκαταστάσεων.
Η ιδέα της δημιουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής Βόρειας Εύβοιας στην περιοχή είναι πλέον υπαρκτή. Διαφαίνεται μια μοναδική ευκαιρία να βγει η περιοχή από την απομόνωση και να δημιουργηθούν συνθήκες προόδου μεβιομηχανική, βιοτεχνική, γεωργική, τουριστική ανάπτυξη. Μια μοναδική ευκαιρία, από τις ελάχιστες που παρουσιάζονται σήμερα σε επίπεδο χώρας, που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφεθεί ανεκμετάλλευτη. Μοχλός επίτευξης αυτού του στόχου θα είναι η ίδρυση αυτής της Βιομηχανικής Περιοχής και μάλιστα έγκαιρα, διότι πολλές πόλεις της Ελλάδος που βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη γεωγραφική θέση από το Μαντούδι, θα προχωρήσουν ανταγωνιστικά με βάση τις προοπτικές που ορίζει ο νέος Νόμος 3982/2011 και αντλώντας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, με σκοπό την δημιουργία τέτοιων οργανωμένων θυλάκων εργασίας, ανάπτυξης και προόδου, σένα τόπο με μεγάλη ιστορικότητα για το τεχνικό και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά και τον φυσικό του πλούτο.
Η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων δίνει σημαντική ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική εμπειρία δείχνουν ότι, με τα επιχειρηματικά πάρκα επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, προσελκύονται επενδύσεις και βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σημαντική παράμετρος είναι και η διεύρυνση του φάσματος των επιχειρήσεων που μπορούν να εγκατασταθούν στα επιχειρηματικά πάρκα αφού με το νέο νόμο «ανοίγουν» και για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα.
Έχουμε την βεβαιότητα ότι μπορεί να αποτελέσει για τον νέο μεγάλο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια προσέλκυσης και υποστήριξης κάποιων σημαντικών, μεγάλων αλλά και μικρών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή, που θα υλοποιηθούν μέσα σε όρους και κανόνες που θα είναι εκ των προτέρων γνωστοί, ο δε Φορέας Διοίκησης & Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου θα έχει την ευθύνη τήρησης αυτών των δεσμευτικών κανόνων λειτουργίας κάθε επιχείρησης, ακόμη και της υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας λευκόλιθου της ΒΙΟΜΑΓΝ που πρόκειται να εκσυγχρονιστεί και να επεκταθεί και θα βρίσκεται εντός της ΒΙΠΕ. Αυτές οι ιδέες και οι λύσεις, με νομιμότητα και σαφήνεια σχεδιασμού και υλοποίησης, είναι η μοναδική διέξοδος για να ελπίζει σένα καλύτερο αύριο, κάθε άνθρωπος που κατοικεί και ζει σ΄ αυτό τον τόπο.
ΖΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΗΣ
Μηχανικός Μεταλλείων
Υ.Γ. :
Οι παραπάνω απόψεις είναι προσωπικές και προέρχονται από τη βαθειά γνώση και εμπειρία μου στην περιοχή, από το 1984 μέχρι και την σημερινή ΒΙΟΜΑΓΝ, όπου κατά περιόδους όλα αυτά τα χρόνια έχω εργασθεί και συνεχίζω να εργάζομαι. Οι απόψεις μου επίσης διαμορφώνονται και από άλλους παράγοντες όπως η ειδικότητά μου, ο τόπος μόνιμης κατοικίας μου που είναι η περιοχή αυτή και τέλος η εσωτερική πληροφόρηση που έχω προσωπικά για τις προθέσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματικού Ομίλου, για τον οποίο γνωρίζω ότι όπου δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζει μόνον αξιόπιστα και αποδοτικά έργα και αυτό έχω τη βεβαιότητα ότι θα συμβεί και στο Μαντούδι.
Η περιοχή του Μαντουδίου, είναι μια περιοχή με μακρά ιστορία στην βιομηχανική δραστηριότητα, κυρίως χάριν τουμεταλλευτικού της πλούτου. Παρ’ ότι στο παρελθόν υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να αποτελέσει το Μαντούδι ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο, όχι μόνον για την Βόρεια Εύβοια, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, διάφορες συγκυρίες, και ανεπιτυχείς επιχειρηματικές προσπάθειες, αλλά και η μη προσέλκυση περισσοτέρων δραστηριοτήτων και επενδύσεων καθώς και η πλήρης ανυπαρξία των απολύτως απαραιτήτων για ανάπτυξη έργων υποδομής, όπωςαυτοκινητόδρομος και λιμένας, δεν διασφάλισαν την διαφαινόμενη πρόοδο και εξέλιξη για την περιοχή αυτή.
Σήμερα, έχουν ωριμάσει πλέον, οι συνθήκες για να τεθούν οι στόχοι για το μέλλον αυτής της περιοχής. Οι βασικοί στόχοι είναι δύο: προστασία του περιβάλλοντος και προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων, χωρίς να παραβλέπουμε τις δύσκολες διεθνείς οικονομικές συγκυρίες.
Ο πρώτος στόχος περιλαμβάνει την θέλησή να διασφαλίζεται το φυσικό περιβάλλον, μέσα από εκ των προτέρων γνωστούς όρους και κανόνες ανάπτυξης και ταυτόχρονα να αναδιαμορφωθεί το περιβάλλον στους Φούρνους, από την εικόνα που έχει σήμερα, μετά την πολύχρονη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λευκόλιθου κατά το παρελθόν.
Ο δεύτερος στόχος είναι η προσέλκυση συγκροτημένων και βιώσιμων δραστηριοτήτων, από δυναμικές και υγιείς, μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις, που όχι μόνον θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, αλλά και θα προσδώσουν οικονομική δύναμη κι έναν υπερτοπικό ρόλο στο Μαντούδι. Η γεωγραφική θέση της περιοχής και οι υφιστάμενες υποδομές, είναι γνωστό ότι δεν αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως και η δυναμική των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούντο στην περιοχή, αποτελεί πλέον παρελθόν. Όμως ακόμη και χωρίς δεδομένα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, μπορεί να γίνει κάτι καλό αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι την ύπαρξη ενδιαφέροντος και πάλι για τη δραστηριοποίηση του εργοστασίου επεξεργασίας Διπύρου Μαγνησίας (ΒΙΟΜΑΓΝ) και τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φυσικό Αέριο (ΗΡΩΝ).
Αν υλοποιηθούν έργα υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες να υποχρεωθεί η πολιτεία να επιταχύνει την διασφάλιση σωστών οδικών και θαλασσίων μεταφορών. Επειδή κάθε σκέψη για ανάπτυξη ουσιαστικά ξεκινά από το μηδέν, θα πρέπει να στοχεύει μια πρότυπη ανάπτυξη διεθνών προδιαγραφών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλ. επενδυτές, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και κάτοικοι, τι ακριβώς μπορεί να κάνει κάθε επενδυτής, με ποιούς όρους και κανόνες, σε τι χρονοδιαγράμματα, χωρίς τις συνήθεις δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές για κανέναν.
Η έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης μπορεί να γίνει πράξη, με την θεσμοθέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής Βόρειας Εύβοιας, στην περιοχή των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΒΙΟΜΑΓΝ. Πρέπει να προσκληθεί - προκληθεί κάθε ενδιαφερόμενος, με αρωγό τον Δήμο και την Πολιτεία, για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος βιομηχανικός «πυρήνας» όπου θα συνυπάρχουν αρμονικά η επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση της απασχόλησης, η στήριξη της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και ο απόλυτος σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Η δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής με ταυτόχρονη διασφάλιση της έλευσης αγωγού φυσικού αερίου, θα μπορεί να επιτρέψει την δημιουργία ενός σύγχρονου ενεργειακού κέντρου, το οποίο θα προσελκύσει κι άλλα «επιχειρηματικά σχέδια» που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το θεσμοθετημένο πλαίσιο ανάπτυξης, τις διευκολύνσεις και τα κίνητρα που διασφαλίζει η ύπαρξη ενός Επιχειρηματικού Πάρκου (και υπόψη, ότι σε απάντηση όποιας παραπληροφόρησης έχει διατυπωθεί έστω και από άγνοια, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση - σύγκριση του ενεργειακού κέντρου Πτολεμαΐδας, δηλ. μεταξύ ενός ΘΗΣ Φ.Α. και ενός ΘΗΣ Λιγνίτη ως προς τις εκπεμπόμενες ποσότητες αερίων ρύπων και βέβαια ούτε ως προς τα μεγέθη. Η ισχύς του προβλεπόμενου σταθμού είναι περίπου αντίστοιχης ισχύος συνολικά με τους Θερμικούς σταθμούς Φ.Α. που ήδη λειτουργούν στην περιοχή της Θήβας από την ΗΡΩΝ).
Σ’ αυτή την περίπτωση, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (προσεγγιστική μελέτη προσδοκά δημιουργία σε πλήρη ανάπτυξη περισσότερων από 1.000 θέσεων εργασίας) και τα έσοδα του Δήμου, θα είναι το άμεσο όφελος που θα «αισθανθεί» η ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι φυσικό επακόλουθο να δούμε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή, που θα οφείλεται σε πολλές αιτίες (επαγγελματικοί λόγοι, εσωτερικός τουρισμός, ευκολία προσπέλασης με όμορφη διαδρομή, κλπ).
Η έλευση αγωγού φυσικού αερίου σημαίνει επίσης χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, αλλά και ηεγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης, που αξιοποιεί τον παραγόμενο ατμό του ενεργειακού κέντρου, σημαίνει χαμηλό κόστος θέρμανσης που θα εκμεταλλευτούν οι αγροτικοί παραγωγοί με δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων και βιώσιμων θερμοκηπιακών μονάδων.
Οι κάτοικοι της περιοχής αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον και τα πρώτα ορατά αποτελέσματα. Η εξυγίανση της περιοχής ενδιαφέροντος, η αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου, η αναβάθμιση του φυσικού τοπίου, η δημιουργία ζώνης προστασίας και η διαμόρφωση της παραρεμάτιας περιοχής του χειμάρρου Κυμασιώτη και ο καθαρισμός και προστασία του δάσους περιμετρικά της ΒΙΠΕ, θα δημιουργήσουν άμεσα ένα περιβαλλοντικά και αισθητικά εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αυτός ο σχεδιασμός του έργου, παρουσιάσθηκε στις 21.6.2010 σε πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με παρουσία πλήθους κατοίκων και εκπροσώπων φορέων και έτυχε στην πλειοψηφία του, ιδιαίτερα ευρύτερης αποδοχής.
Η δημιουργία της ΒΙΠΕ Βόρειας Εύβοιας ή του Επιχειρηματικού Πάρκου Βόρειας Εύβοιας, είναι βέβαιο ότι έμμεσα θα επισπεύσει τα έργα οδικής και θαλάσσιας προσπέλασης στην περιοχή. Αυτό σημαίνει σημαντική επίδραση στην πρόοδο κάθε δραστηριότητας στην περιοχή. Ακόμη και μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα, μέσα στην πόλη, θα μπορούν να μετεγκατασταθούν, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την ακίνητη αστική περιουσία τους σε άλλες χρήσεις, όπως κατοικία, καταστήματα, κλπ. Μπορεί να δημιουργηθεί, ένας ιδανικός χώρος για την άμεση εγκατάσταση επιχειρήσεων, με θεσμοθετημένους όρους και κανόνες δόμησης και με άρτιες υποδομές. Ήδη ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης που έχει κατασκευασθεί στην περιοχή με ανάλογη πρόβλεψη, αποτελεί επίσης μια πρώτη δεδομένη εγκατάσταση υποδομής, ενώ τα έργα στο λιμάνι μπορούν να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα. Οι μελέτες για το οδικό δίκτυο επίσης θεωρούνται πλέον ώριμες και η υλοποίηση αυτής της ιδέας θα επιβάλλει στην Πολιτεία στην επίσπευση κάθε σχετικού έργου, που θα ενώνει οδικά την περιοχή με το Εθνικό Δίκτυο της χώρας.
Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία σε συνδυασμό με το Νόμο 3982/2011 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, άμεσα ή έμμεσα θα οδηγήσει όλες τις βιομηχανικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση στα θεσμοθετημένα Επιχειρηματικά Πάρκα.
Η χρονική συγκυρία κρίνεται ιδανική για την περιοχή αυτή. Έχουμε αφενός μεν την πρόθεση ισχυρού επιχειρηματικούΟμίλου για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, την γνωστή απόφαση επίσης για τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία του εργοστάσιου επεξεργασίας Λευκόλιθου και αφ’ ετέρου το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, δηλ. το ΕΣΠΑ 2007-2013. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να προσελκυστούν επενδύσεις στην περιοχή, που διαμέσου του Αναπτυξιακού Νόμου ή άλλων ενισχύσεων, μπορούν να διασφαλίσουν συγχρηματοδοτήσεις και για τα έργα υποδομής και για έργα εγκαταστάσεων ή μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τις αναπτύξεις μέσα σε βιομηχανικές περιοχές.
Η θεσμοθέτηση όρων και κανόνων αυτής της ανάπτυξης και κάθε άλλης συμβατής και επιτρεπόμενης δραστηριότητας, θα δημιουργήσουν μια υγιή σχέση και σχέση αμοιβαίων σημαντικών ωφελειών μεταξύ επιχειρηματικών επενδύσεων και τοπικής κοινωνίας. Στην ευρύτερη εκτός Σχεδίου περιοχή, θα αποφευχθεί η άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών σε οποιαδήποτε θέση. Κάθε επιχείρηση που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον εγκατάστασης μέσα στη ΒΙΠΕ, θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ανεξάρτητα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα Νομοθεσία, αλλά θα αποδεχθεί εκ των προτέρων τους όρους και κανόνες που θα πρέπει να λειτουργεί και τις εποπτικές – ελεγκτικές αρμοδιότητες του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου. Οι μέχρι σήμερα προγραμματισμένες δύο μεγάλες δραστηριότητες, δεν περιλαμβάνονται στην οδηγία Σεβέζο ΙΙ, (όπως λανθασμένα αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα), ο δε χώρος που θα απομείνει στο Επιχειρηματικό Πάρκο, δεν υπερβαίνει τα 150 στρ. για άλλες βιομηχανίες και τα 20στρ. για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, (όπου μάλλον δεν επαρκούν για …γιγάντιες μονάδες, αλλά ούτε έχει κανένας διανοηθεί κάτι ανάλογο, όπως πχ διυλιστήρια(!), πυρηνικοί σταθμοί (!), χώροι ταφής τοξικών, ραδιενεργών αποβλήτων(!) και χαβούζα σκουπιδιών της Αθήνας (!) που θα μολύνουν τα …θαλάσσια πάρκα της Αλονήσου(!), το υπέδαφος(!) και τον υδροφόρο ορίζοντα(!), σύμφωνα με ευφάνταστα δημοσιεύματα σε τοπικά έντυπα και blogs που κυκλοφορούν , για ακατάληπτους λόγους τοποθετούμενοι εναντίον του οφέλους της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνον. Άλλωστε και οι υφιστάμενες υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και οι λιμενικές εγκαταστάσεις κλπ, δεν ευνοούν την προσέλκυση τέτοιων εγκαταστάσεων.
Η ιδέα της δημιουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής Βόρειας Εύβοιας στην περιοχή είναι πλέον υπαρκτή. Διαφαίνεται μια μοναδική ευκαιρία να βγει η περιοχή από την απομόνωση και να δημιουργηθούν συνθήκες προόδου μεβιομηχανική, βιοτεχνική, γεωργική, τουριστική ανάπτυξη. Μια μοναδική ευκαιρία, από τις ελάχιστες που παρουσιάζονται σήμερα σε επίπεδο χώρας, που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφεθεί ανεκμετάλλευτη. Μοχλός επίτευξης αυτού του στόχου θα είναι η ίδρυση αυτής της Βιομηχανικής Περιοχής και μάλιστα έγκαιρα, διότι πολλές πόλεις της Ελλάδος που βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη γεωγραφική θέση από το Μαντούδι, θα προχωρήσουν ανταγωνιστικά με βάση τις προοπτικές που ορίζει ο νέος Νόμος 3982/2011 και αντλώντας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, με σκοπό την δημιουργία τέτοιων οργανωμένων θυλάκων εργασίας, ανάπτυξης και προόδου, σένα τόπο με μεγάλη ιστορικότητα για το τεχνικό και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά και τον φυσικό του πλούτο.
Η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων δίνει σημαντική ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική εμπειρία δείχνουν ότι, με τα επιχειρηματικά πάρκα επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, προσελκύονται επενδύσεις και βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σημαντική παράμετρος είναι και η διεύρυνση του φάσματος των επιχειρήσεων που μπορούν να εγκατασταθούν στα επιχειρηματικά πάρκα αφού με το νέο νόμο «ανοίγουν» και για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα.
Έχουμε την βεβαιότητα ότι μπορεί να αποτελέσει για τον νέο μεγάλο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια προσέλκυσης και υποστήριξης κάποιων σημαντικών, μεγάλων αλλά και μικρών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή, που θα υλοποιηθούν μέσα σε όρους και κανόνες που θα είναι εκ των προτέρων γνωστοί, ο δε Φορέας Διοίκησης & Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου θα έχει την ευθύνη τήρησης αυτών των δεσμευτικών κανόνων λειτουργίας κάθε επιχείρησης, ακόμη και της υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας λευκόλιθου της ΒΙΟΜΑΓΝ που πρόκειται να εκσυγχρονιστεί και να επεκταθεί και θα βρίσκεται εντός της ΒΙΠΕ. Αυτές οι ιδέες και οι λύσεις, με νομιμότητα και σαφήνεια σχεδιασμού και υλοποίησης, είναι η μοναδική διέξοδος για να ελπίζει σένα καλύτερο αύριο, κάθε άνθρωπος που κατοικεί και ζει σ΄ αυτό τον τόπο.
ΖΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΗΣ
Μηχανικός Μεταλλείων
Υ.Γ. :
Οι παραπάνω απόψεις είναι προσωπικές και προέρχονται από τη βαθειά γνώση και εμπειρία μου στην περιοχή, από το 1984 μέχρι και την σημερινή ΒΙΟΜΑΓΝ, όπου κατά περιόδους όλα αυτά τα χρόνια έχω εργασθεί και συνεχίζω να εργάζομαι. Οι απόψεις μου επίσης διαμορφώνονται και από άλλους παράγοντες όπως η ειδικότητά μου, ο τόπος μόνιμης κατοικίας μου που είναι η περιοχή αυτή και τέλος η εσωτερική πληροφόρηση που έχω προσωπικά για τις προθέσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματικού Ομίλου, για τον οποίο γνωρίζω ότι όπου δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζει μόνον αξιόπιστα και αποδοτικά έργα και αυτό έχω τη βεβαιότητα ότι θα συμβεί και στο Μαντούδι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου