Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις

Διευκρινίσεις για τις ρυθμίσεις του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, δίνει με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μία φορά, ότι αν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση στις τακτικές της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για τη δημοσιονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας, θα είναι μάταια.

Η δήλωση Ε. Βενιζέλου
Θα αφορά σε όλες τις οικογενειακές δαπάνες

Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, θα είναι απλή.

Το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.

Αυτό διευκρινίζει, δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ' όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).

Επίσης θα πρέπει να δηλώνεται, προσθέτει, το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).
Πρώιμες αντιδράσεις των ΜΜΕ

Πρόκειται όπως αναφέρει για έναν απλό κανόνα, ο οποίος σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αποκαταστήσει «την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα».

Στη δήλωσή του αφήνει και αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης καθώς όπως σχολιάζει:

«Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του Υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων».

Σχόλια