Ιράν: Φυλάκισαν την αντιπρόεδρο οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε η Ναργκίς Μοχαμαντί, αντιπρόεδρος του Κύκλου Υπέρμαχων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διευθύνει η τιμηθείσα με Νομπέλ Ειρήνης, Σιρίν Εμπαντί.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της αντιπολίτευσης Kaleme.com, η Μοχαμαντί καταδικάστηκε σε «κάθειρξη πέντε ετών για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και δραστηριότητα κατά της εθνικής ασφάλειας», σε «κάθειρξη πέντε ετών για δραστηριότητα στους κόλπους του Κύκλου Υπέρμαχων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε ένα έτος φυλάκισης για προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Η Ναργκίς Μοχαμαντί είχε συλληφθεί στις 11 Ιουνίου του 2010 και στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση στις 2 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς. 


Η Εμπαντί, η Ιρανή δικηγόρος που έχει τιμηθεί με το Νομπέλ Ειρήνης (2003), εγκατέλειψε το Ιράν πριν από την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τον Ιούνιο του 2009 και ζει σήμερα στην εξορία.

Τα δύο τελευταία χρόνια πολλοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι, φοιτητές, δημοσιογράφοι και μεταρρυθμιστές πολιτικοί έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης στο Ιράν.


skai.gr

Σχόλια