Πλατινί: «Μεγάλος κίνδυνος για το ποδόσφαιρο τα στημένα»

Αυστηρούς νόμους για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του κυκλώματος με τα στημένα παιχνίδια, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, μιλώντας σε συνεδρίαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο Γάλλος παράγοντας χαρακτήρισε τα στημένα παιχνίδια ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα για την κάθαρση.

«Λίγες χώρες έχουν αυστηρή νομοθεσία για τα στημένα παιχνίδια και είναι κρίσιμο να υιοθετήσουν ανάλογη νομοθεσία και οι υπόλοιπες χώρες. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι σε μεγάλο κίνδυνο και δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς. Ο αυξανόμενος αριθμός στημένων αγώνων δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα στημένα συνδέονται σίγουρα με ένα οργανωμένο κύκλωμα διαφθοράς, το οποίο πρέπει να καταπολεμηθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πλατινί.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας υπέδειξε ως σωστά παραδείγματα τους νόμους της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, αλλά και της Ιταλίας. «Δυστυχώς δεν έχει ποινικοποιηθεί η αθλητική απάτη σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το κενό λειτουργεί ευεργετικά για το οργανωμένο έγκλημα. Η παρέμβαση του συμβουλίου της Ευρώπης είναι αναγκαία. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ποινικοποιήσουν τη διαφθορά στα σπορ», τόνισε ο Πλατινί και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να το καταλάβουν όλοι: Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κινδυνεύει και μπορώ να πω ότι το ίδιο συμβαίνει με όλα τα σπορ. Το φαινόμενο των στημένων αγώνων συνδέεται με το διαδικτυακό στοιχηματισμό. Όλα είναι σχεδιασμένα από εγκληματικές οργανώσεις και καμία χώρα δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής, αν δεν λάβει τα μέτρα της».

Σχόλια