Αϊτή – Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εγκαινιάζουν νέο νοσοκομείο επείγουσας μαιευτικής φροντίδας

Στις 18 Αυγούστου ένα νέο νοσοκομείο εξειδικευμένης επείγουσας μαιευτικής φροντίδας εγκαινιάστηκε επισήμως από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στη συνοικία Ντελμά (Delmas) στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής. Το νοσοκομείο ονομάζεται CRUO (Centre de Référence en Urgences Obstétricales -Κέντρο Αναφοράς Επειγόντων Μαιευτικών περιστατικών) και έχει αρχίσει να περιθάλπει ασθενείς από το Μάρτιο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χτίσαμε αυτό το κέντρο έπειτα από την καταστροφή του προηγούμενου νοσοκομείου επείγουσας μαιευτικής φροντίδας, Maternité Solidarité, στο σεισμό του Ιανουαρίου του 2010.

Η νέα εγκατάσταση 122 κλινών προσφέρει 24ωρη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν διάφορες σοβαρές και συχνά επικίνδυνες για τη ζωή τους επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όπως προεκλαμψία και εκλαμψία, αιμορραγία και ρήξη μήτρας.

Από το περασμένο Μάρτιο έχουν πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο CRUO πάνω από 1.700 τοκετοί, 380 από τους οποίους καταγράφηκαν μόνο τις δυο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου και ήταν όλοι πρόωροι.

Το νοσοκομείο CRUO προσφέρει πλήρες φάσμα υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας, που περιλαμβάνει προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, οικογενειακό προγραμματισμό, θεραπεία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμβουλευτική και έλεγχο για HIV. Επιπλέον, το νοσοκομείο προσφέρει φροντίδα σε νεογνά και συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όσους ασθενείς χρειάζεται.

Το νοσοκομείο στελεχώνεται από μια ομάδα αϊτινών επαγγελματιών υγείας και υποστηρικτικό προσωπικό. Είναι επίσης εξοπλισμένο με το δικό του εργαστήριο, τράπεζα αίματος και παθολογικό τμήμα.

Παρέχοντας αυτές τις υπηρεσίες επείγουσας μαιευτικής φροντίδας, οι ΓΧΣ συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Υγείας της Αϊτής ιδιαίτερα στο κοντινό νοσοκομείο La Paix. Οι ΓΧΣ αναλάβαμε την παροχή επείγουσας μαιευτικής φροντίδας σε γυναίκες της Αϊτής στο νοσοκομείο Jude Anne στο Πορτ-ο-Πρενς το 2006, επιδιώκοντας να συμβάλουμε στη μείωση των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων μητρικής θνησιμότητας.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Σχόλια