Παγωτά Light από την Κατερίνα Χουχούμη διαιτολόγο-διατροφολόγο από τα Ψαχνά Ευβοίας

Κατερίνα Χουχούμη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, katerinaxouxoumi@yahoo.gr
Θεωρείται το πιο γλυκό και δροσιστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού
Συναντάται σε διάφορες γεύσεις και μορφές
Συνδυάζεται με αρκετά τρόφιμα
Το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι
Φυσικά μιλάμε για το παγωτό!
Tα συστατικά του παγωτού
Αποτελείται κυρίως από γάλα, το οποίο, ανάλογα με τον παρασκευαστή, μπορεί να είναι φρέσκο ή σε μορφή σκόνης, ημίπαχο ή πλήρες. Εκτός από γάλα, μπορεί να περιέχει αβγά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κακάο, ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, αποξηραμένα φρούτα ή χυμούς φρούτων, σιρόπι, ξηρούς καρπούς, καραμέλα, κομμάτια σοκολάτας κ.ά.
Η θρεπτική αξία του παγωτού

Η διατροφική αξία του παγωτού είναι υψηλή, αφού παρέχει στον οργανισμό σημαντικότατα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες (που προέρχονται κυρίως από το γάλα), υδατάνθρακες (που προέρχονται από τις γλυκαντικές ύλες που προστίθενται σε αυτό και από τη λακτόζη του γάλακτος) και λίπη (που προέρχονται κυρίως από το γάλα). Το λίπος του παγωτού είναι φορέας των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και Κ. Στο γάλα, επίσης, περιέχονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β6). Το κακάο και οι ξηροί καρποί, που προστίθενται στο παγωτό, περιέχουν πολυφαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική δράση τους.
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το παγωτό είναι ένα τρόφιμο που περιέχει πληθώρα συστατικών. Επομένως, είναι ευνόητο ότι η θερμιδική αξία του εξαρτάται από τη σύστασή του.
Εκτός από τη γλυκιά του γεύση και τις στιγμές δροσιάς, το παγωτό μάς «προσφέρει» και αρκετές θερμίδες.
Η εξέλιξη της βιομηχανίας και της χημείας τροφίμων μάς έδωσε πλέον τη δυνατότητα να έχουμε προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας. Από την τροποποίηση της σύνθεσης του κανονικού παγωτού, δημιουργήθηκε η light εκδοχή του, στο οποίο, αντί του πλήρους γάλακτος, χρησιμοποιήθηκε άπαχο, και αντί της ζάχαρης, χρησιμοποιήθηκαν άλλες γλυκαντικές ουσίες με ελάχιστες θερμίδες.
Προσέξτε, όμως, γιατί οι μεταξύ τους διαφορές, στα light παγωτά, είναι μεγάλες. Υπάρχουν light παγωτά τα οποία έχουν πραγματικά ελάχιστες θερμίδες, αλλά υπάρχουν και εκείνα που η θερμιδική τους αξία είναι παρόμοια με των κανονικών.
Οι κατηγορίες των light παγωτών
• 0% περιεκτικότητα σε ζάχαρη
• 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά
• 0% περιεκτικότητα σε ζάχαρη + 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά
Κανένα, όμως, παγωτό 0% δεν είναι 0% σε θερμίδες!
Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι ένα ξυλάκι παγωτό light (0% σε ζάχαρη, με επικάλυψη σοκολάτας) σάς δίνει περίπου τις ίδιες θερμίδες με μία μπάλα κανονικού παγωτού; • Παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε ζάχαρη Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα παγωτά που δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη, αλλά περιέχουν άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη (υποκατάστατο της ζάχαρης). Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι τα παγωτά χωρίς ζάχαρη έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά, συγκριτικά με τα κανονικά παγωτά. Ως εκ τούτου, οι θερμίδες ανάμεσα στα κανονικά και στα light σε ζάχαρη παγωτά δεν διαφέρουν θεαματικά.
Παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά
Τα παγωτά αυτά δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά, αλλά μπορεί να έχουν περισσότερους υδατάνθρακες (ζάχαρη) σε σύγκριση με ένα κανονικό παγωτό, προκειμένου να διατηρήσουν την υφή και τη γεύση τους.
Παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε ζάχαρη και 0% σε λιπαρά
Η καλύτερη επιλογή των light παγωτών είναι αυτή που στη συσκευασία τους αναγράφεται ότι η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και λιπαρά είναι 0% + 0%. Τα παγωτά αυτά έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες, εφόσον δεν επικαλύπτονται από σοκολά¬τα, σιρόπι, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Η κατηγορία αυτή είναι η πιο κατάλληλη και για τα άτομα με διαβήτη, γιατί δεν προκαλούν υπερινσουλιναιμία.
Αν σας απασχολεί πόσες θερμίδες προσλαμβάνετε ή θέλετε να φροντίσετε τη σιλουέτα σας εν όψει καλοκαιριού, ελέγξτε την ετικέτα του παγωτού για να διαπιστώσετε ότι το light παγωτό που επιλέξατε έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το αντίστοιχο κανονικό. Είτε light όμως, είτε κανονικό, το παγωτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, και η συχνότητα μέσα στην εβδομάδα να μην ξεπερνάει τις δύο φορές.
Συμπερασματικά, αυτό που είναι απαραίτητο να τονιστεί είναι ότι τα light παγωτά και γενικότερα τα light προϊόντα δεν είναι απαλλαγμένα από θερμίδες. Τις περισσότερες φορές, με την ιδέα ότι είναι light, μας δίνουν άφεση αμαρτιών. Καταναλώνοντας, λοιπόν, αυτά τα «απενοχοποιημένα» προϊόντα, τείνουμε να τα θεωρούμε πιο υγιεινά, και έτσι τα τρώμε σε μεγαλύτερες ποσότητες, με αποτέλεσμα να παίρνουμε περισσότερες θερμίδες, άρα και περισσότερα κιλά, απ' όσες αν καταναλώναμε με μέτρο κανονικά παγωτά.
Εναλλακτικές λύσεις…
To σπιτικό παγωτό είναι το πιο αγνό, καθώς κατά την παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, γι' αυτό και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των θερμίδων, ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, οπότε οι διακυμάνσεις στις θερμίδες και τα λιπαρά είναι μεγάλες.
Εναλλακτική, γευστική πανδαισία με λίγες θερμίδες αποτελούν οι γρανίτες
Οι γρανίτες δεν έχουν ως βάση το γάλα, όπως τα άλλα παγωτά, αλλά παρασκευάζονται από κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερού και ζάχαρης, και αποτελούν άριστη επιλογή όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό. Κατά τη διαδικασία της κατάψυξης ανακατεύεται και θρυμματίζεται συνεχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό πολύ μικρών κρυστάλλων πάγου, οι οποίοι δίνουν μια πολύ ευχάριστη γεύση. Η γρανίτα δεν έχει λιπαρά, ενώ παράλληλα μας παρέχει λίγες θερμίδες και μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σαν ελαφρύ δροσιστικό σνακ από μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε πολύ εύκολα να το φτιάξετε και μόνοι σας. Φανείτε, λοιπόν, δημιουργικοί και αφήστε τη γεύση σας να διαλέξει τα υλικά! Ένα άλλο παγωμένο επιδόρπιο, του οποίου η θερμιδική απόδοση είναι μικρή, αντίθετα προς τη θρεπτική του αξία, είναι το παγωτό με βάση το γιαούρτι. Εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του, μπορείτε να το συνοδεύσετε με σάλτσα φρούτων ή μαρμέλαδα, μέλι, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή ακόμα και να προσθέσετε μέσα στο μείγμα, πριν το καταψύξετε, λίγο από το αγαπημένο σας λικέρ.
Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλές επιλογές που ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο και σε κάθε ανάγκη. Το παγωτό δεν είναι κάτι απαγορευμένο, αλλά αντίθετα αποτελεί καλή και θρεπτική επιλογή, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με συστηματική φυσική δραστηριότητα για να έχουμε μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας.

diatrofimagazine

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer