Σπύρος Ραπτάκης: "Απαράδεκτο το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό"

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την πλευρά της κυβέρνησης σε ότι αφορά την κατάργηση του σώματος των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών επικοινώνησε με τον επικεφαλής στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων κο Σπύρο Ραπτάκη, προκειμένου να ενημερωθούμε από "πρώτο χέρι" για το θέμα αυτό το οποίο κρίνουμε ότι είναι θέμα υψίστης Εθνικής Σημασίας. Ο κος Ραπτάκης στην τηλεφωνική μας επικοινωνία μας επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς τες απαράδεκτες καθώς το σκεπτικό, που τις διέπει ακουμπά τα όρια της ανευθυνότητας και του ερασιτεχνισμού των αποφάσεων, σε ότι αφορά την περιφρούρηση ενός μέρος του εθνικού μας πλούτου, τον οποίον αποτελούν οι δασικές εκτάσεις της χώρας μας.

Ο κος Ραπτάκης μας είπε: "Τα κονδύλια τα οποία δαπανιούνται από την πολιτεία για εθελοντισμό και ειδικότερα της δασοπυρόσβεσης είναι πενιχρά, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, προέρχεται από δωρεές των πολιτών αλλά και από την επιβάρυνση της τσέπης των Δασοπυροσβεστών. Η κατάργηση του Σώματος των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην διαφύλαξη της εθνικής περιουσίας, της οποίας κομμάτι είναι τα δάση της χώρας μας, στην οικολογία και αειφόρο ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της χώρας μας καθώς και στις επιδιώξεις του οποιουδήποτε θέλει να καταχραστεί δασική έκταση, είτε καίγοντάς τη είτε καταπατώντας τη. Επίσης θα έχει επιπτώσεις και στην καθημερινότητα των πολιτών ακόμη και στα αστικά κέντρα μιας και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες επεμβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις φωτιάς σε αστικούς χώρους, απεγκλωβισμού προσώπων, πλημμύρες έως και τροχαία ατυχήματα. Σε ότι με αφορά εγώ και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες του Δήμου μας θα σταθούμε απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο και τις αποφάσεις του Υπουργείου καθώς είναι δείγμα της μη κατανόησης από την πλευρά τους της κατάστασης όπου επικρατεί σε ότι αφορά τον εθελοντισμό στα πλαίσια της κοινωνίας. Δεν σας κρύβω ότι ήδη έχω ξεκινήσει επαφές, προκειμένου με όποιες δυνάμεις έχω, να ενημερώσω όλους τους αρμόδιους φορείς για το τι τραγικές συνέπειες θα επιφέρει μία τέτοια απόφαση και ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Ας αναλογιστούν όλοι οι ιθύνοντες του Υπουργείου, πόσες περιπτώσεις πυρκαγιάς προλάβαμε το καλοκαίρι στην περιοχή μας. Και ας αναλογιστούν τι οικονομικές επιπτώσεις θα είχε το ελληνικό κράτος και κατ' επέκταση η τοπική κοινωνία αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες να επέμβουν άμεσα στην κατάσβεσή τους. Τι επιπτώσεις οικονομικές θα είχαν οι ιδιοκτήτες τους και ποιες θα ήταν και οι επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο μας και στα δάση της περιοχής μας.
Θα καλέσω όλους τους υπεύθυνους του Δήμου, της Περιφέρειας και όλους τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες της Εύβοιας αλλά και την κοινωνία να αντιδράσουν και να σταθούν στο πλευρό μας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου θα είναι καταστροφική για την χώρα μας και επειδή οι καιροί είναι τέτοιοι καλούνται άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους". 

Σχόλια