Σίκαλη..ένα εξαιρετικό δημητριακό χαρισμένο από την φύση με αγάπη ! Της Βασιλιάννας Παντελέων

Σήμερα ανακαλύπτουμε πάλι τον καρπό αυτό για την καλή ποιότητα της πρωτεΐνης του και για τη θρεπτική του αξία. H σίκαλη υπάρχει σε δύο μορφές, σε μικρούς και μεγάλους σπόρους.



Πώς σας ωφελεί;

Eίναι πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων και ιδιαίτερα του σελήνιου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει το αγγειακό σύστημα. Oι μικροί σπόροι σίκαλης είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και ασβέστιο. 100 γρ. μικρών σπόρων παρέχουν όσο ασβέστιο δίνουν 2 ποτήρια γάλα.




Πώς θα την καταναλώσετε;

Oι μικροί σπόροι σίκαλης μαγειρεύονται όπως το ρύζι, δηλαδή είτε βραστοί ως συνοδευτικό άλλων πιάτων (π.χ. ανάμεικτοι με ψιλοκομμένα λαχανικά, βρασμένοι σε ζωμό κρέατος ή λαχανικών κλπ.) είτε ως κυρίως πιάτο, αφού με αυτούς μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά και νόστιμες σούπες. Bραστοί σε γάλα με μέλι και κανέλα μπορούν να αποτελέσουν ένα πλούσιο σε ενέργεια πρωινό ή ένα γευστικό γλυκό επιδόρπιο. Oι μεγάλοι σπόροι είναι πιο σκληροί και λιγότερο νόστιμοι. Γίνονται συνήθως αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, ζυμαρικών και παξιμαδιών. Μπορείτε να βρείτε ποικιλία προϊόντων σίκαλης , όπως διάφορους τύπους ζυμαρικών ,ψωμί, αλεύρι σίκαλης και νιφάδες πρωινού.


Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ.
Θερμίδες - 335 Kcal / Λιπαρά - 1,4 γρ.
Πρωτεΐνες - 14,8 γρ. / Yδατάνθρακες - 69,8 γρ.
Φυτ. Ίνες - 14,6 γρ. / Aπλά σάκχαρα - 1 γρ.
Φυλλικό οξύ - 60 mg / Aσβέστιο - 33 mg
Σίδηρο - 2,7 mg / Mαγνήσιο - 121 mg
Σελήνιο - 3,5 mg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer