Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: "Μήπως δεν θέλετε τους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες στο Πυροσβεστικό σώμα;"

Αρ. Πρωτ.:2514 Αθήνα:5-10-2011
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Μ.Μ.Ε
Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Μήνες πριν, είχατε αποστείλει στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, σχέδιο νόμου για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εθελοντών πυροσβεστών, με τις ρυθμίσεις του οποίου αναδιαμορφώνονταν το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους εθελοντές πυροσβέστες, τους εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς και τα κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, είχαμε διαπιστώσει θετικές κατευθύνσεις για την αναβάθμιση του θεσμού, στις οποίες είχαμε συνεισφέρει με τις θέσεις μας, δύο χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε η διαδικασία του διαλόγου.
Τα ειδικότερα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, τα είχατε επισημάνει και παρουσιάσει και εσείς με σχετικό Δελτίο Τύπου στις 14 Ιουνίου του 2011.
Σήμερα όμως, αιφνιδιαστικά και παρ ότι δεν προέκυψε από την δημόσια διαβούλευση, που εσείς δημοσιεύσατε, ζήτημα αλλαγής των κύριων διατάξεων, αναγνώσαμε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ένα διαφορετικό στην κύρια κατεύθυνση και φιλοσοφία σχέδιο νόμου να εισάγεται προς συζήτηση.
Συγκεκριμένα:
• Περιορίζεται στο ελάχιστο η προστασία του εθελοντή πυροσβέστη από την εργοδοσία, στην περίπτωση που καλείται για συμβάν,και μόνο σε περιπτώσεις που η περιοχή κηρύσσεται σε έκτακτη ανάγκη.
• Απαλείφθηκε στην τελική παρουσίαση του νομοσχεδίου, η πρόβλεψη για τα κίνητρα προς τους Ο.Τ.Α. για τη δημιουργία Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων.
• Εισάγεται ο ορισμός της «συνδρομής» των εθελοντών πυροσβεστών προς το μόνιμο προσωπικό και όχι η πάγια έκφραση της «εθελοντικής συμμετοχής στην πυρόσβεση-διάσωση.»
Η φιλοσοφία αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της λειτουργίας των εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων που στελεχώνονται από εθελοντές πυροσβέστες και οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις επιχειρούν μόνοι τους γιατί ιδρύονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επαγγελματική πυροσβεστική υπηρεσία.
• Απαλείφεται η πρόβλεψη περί στολής των Εθελοντών, ίδιας, με των μονίμων καθώς ιδίων μέσων ατομικής προστασίας .
• Προβλέπεται ότι για τα περισσότερα ζητήματα της λειτουργίας του θεσμού, ρύθμιση από τον εκάστοτε Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
• Καταργείται το κίνητρο της ποσόστωσης για τους Εθελοντές Πυροσβέστες στους διαγωνισμούς πρόσληψης πυροσβεστικού προσωπικού.
Ενώ στο σχέδιο που παρουσιάσατε υπήρχε πρόβλεψη για 25% η οποία και τονίστηκε ιδιαίτερα , τώρα η ποσόστωση αυτή καταργείται και στη θέση της επέρχεται απλή μοριοδότηση 100 μορίων, ανεξαρτήτως των ετών εθελοντικής προσφοράς.
Επίσης το σχέδιο νόμου δεν ρυθμίζει το μεγάλο και χρόνιο ζήτημα της ένταξης και επιχειρησιακής αξιοποίησης, με ξεκάθαρους κανόνες, των εθελοντών Πυροσβεστών των Ανεξάρτητων Εθελοντικών Ομάδων.
Κύριε Υπουργέ
Από τις επαφές μας, με τους εκπροσώπους της Π.Ε.Ε.Π.Σ., διαπιστώσαμε τον έντονο προβληματισμό, απογοήτευση, αγανάκτηση και θυμό των εθελοντών Πυροσβεστών του Π.Σ. μετά την δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου του εν λόγω νομοσχεδίου και γίναμε αποδέκτες της πρόθεσής τους να μην στηρίξουν τη λειτουργία του θεσμού μετά την ψήφιση του.
Σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για τον τόπο, είναι τουλάχιστο άδικο και άκαιρο να απογοητεύετε και άλλους ενεργούς πολίτες, που εθελοντικά δίνουν το χρόνιο τους, την ψυχή τους και διακινδυνεύουν και τη ζωή τους για το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη, της περιουσίας του, και του εθνικού φυσικού πλούτου.

Σχόλια