κατικίσιο γάλα
Από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα πολλοί χρησιμοποιούν το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα αυτού στην διατροφή τους. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες το κατσικίσιο γάλα είναι πιο ελαφρύ από το αγελαδινό και περιέχει λιγότερο λακτόζη. Το κατσικίσιο γάλα ενδείκνυται σε άτομα, που έχουν σιδηροπενία και οστεοπόρωση. Επίσης ενδείκνυται σε πάσχοντες από άσμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κατσικίσιο γάλα δεν δημιουργεί καθόλου αλλεργίες ενώ αντίθετα το αγελαδινό μπορεί να προκαλέσει. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κατσικίσιο γάλα περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό και δεν προσθέτει στον ανθρώπινο οργανισμό θερμίδες.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού το κατσικίσιο γάλα αλλά και τα προϊόντα αυτού έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των πολιτών. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι περισσότεροι καταναλώνουν το αγελαδινό γάλα και λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το κατσικίσιο. Βέβαια στις περιοχές όπως ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου υπάρχουν περισσότερες κατσίκες, υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια μικρή αύξηση προς την κατανάλωση του κατσικίσιου γάλακτος και των προϊόντων τους. Και βέβαια όπως όλα δείχνουν, λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και επειδή είναι πιο ελαφρύ, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση αυτού.
Πολλοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το κατσικίσιο γάλα αναφέρουν ότι το πίνουν βρασμένο βάζοντας μέσα αλάτι και ψωμί. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν αντί για αλάτι ζάχαρη. Πάντως όπως αναφέρουν παλαιότερα το γάλα το έπιναν αμέσως μετά το άρμεγμα χωρίς να το βράσουν, αλλά επειδή η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μεγάλη καταναλ΄νουν αυτό αφού το βράσουν.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού το κατσικίσιο γάλα αλλά και τα προϊόντα αυτού έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των πολιτών. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι περισσότεροι καταναλώνουν το αγελαδινό γάλα και λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το κατσικίσιο. Βέβαια στις περιοχές όπως ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου υπάρχουν περισσότερες κατσίκες, υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια μικρή αύξηση προς την κατανάλωση του κατσικίσιου γάλακτος και των προϊόντων τους. Και βέβαια όπως όλα δείχνουν, λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και επειδή είναι πιο ελαφρύ, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση αυτού.
Πολλοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το κατσικίσιο γάλα αναφέρουν ότι το πίνουν βρασμένο βάζοντας μέσα αλάτι και ψωμί. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν αντί για αλάτι ζάχαρη. Πάντως όπως αναφέρουν παλαιότερα το γάλα το έπιναν αμέσως μετά το άρμεγμα χωρίς να το βράσουν, αλλά επειδή η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μεγάλη καταναλ΄νουν αυτό αφού το βράσουν.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου