Αγαλματίδιο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας! .


Αγαλματίδιο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας!
Την παρουσίαση μίας σημαντικής ανακάλυψης θα  κάνει απόψε στις 7:30 η αρχαιολόγος Ιωάννα  Μέννενγκα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο!

Πρόκειται για ένα αγαλματίδιο που ανακαλύφθηκε στη Μήλο και απεικονίζει   ένα κορίτσι, την Ψυχή Στασίμη, που έφυγε από τη ζωή τον 1Ο αιώνα μ. Χ, θα έρθει στο προσκήνιο σήμερα στις 7:30 από το στόμα της αρχαιολόγου Ιωάννας Μένενγκα.

Το αγαλματίδιο  που ανακαλύφθηκε  απεικονίζει  ένα κοριτσάκι με δύο κοτσιδάκια , μύτη γαλλική  και  όμορφα  σαν γραμμένα φρύδια. Το συγκεκριμένο κοριτσάκι ονόματι, Ψυχή Στασίμη, είχε καταγωγή από τη Μήλο και ανήκε σε εύπορη οικογένεια!

Το κοριτσάκι ήταν εφτά χρονών όταν «έφυγε» από τη ζωή. Εκείνα τα χρόνια η παιδική θνησιμότητα  έφτανε το ποσοστό 50%.

Η παιδική προτομή είναι από παριανό λυχνίτη και ακολουθεί τις αρχές των εργαστηρίων της Μικράς Ασίας  και  έχει φυσικό μέγεθος (ύψος 0,33 μ. ). Σύμφωνα με την αρχαιολόγο κυρία Μέννενγκα, το δεξί μάτι του κοριτσιού περιγράφει μελανή μορφή, όπως βάφουν οι κοπέλες τα μάτια τους σήμερα, ενώ πυκνές πινελιές αποδίδουν τις βλεφαρίδες.

Από την καλή διατήρηση των χρωμάτων διαπιστώθηκε επίσης πως η προτομή δεν είχε αποτεθεί σε ανοιχτή ναόσχημη  κατασκευή  αλλά σε χτιστό τάφο.

 exothema

Σχόλια