Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του Αισθητικού Δάσους της Στενής;

Τα Αισθητικά Δάση έχουν θεσμοθετηθεί βάσει της δασικής νομοθεσίας και περιλαμβάνουν δασικά τοπία με ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, που έχουν σκοπό εκτός από την προστασία της φύσης να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής.  Σαν τέτοια καθορίζονται περιοχές (δάση ή φυσικά τοπία) που έχουν ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή και τουριστική σημασία, ώστε να επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους. Τα μέτρα που λαμβάνονται και εκτελούνται για την προστασία, οργάνωση και βελτίωση των παραπάνω περιοχών είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν για τις περιφερειακές ζώνες των Εθνικών Δρυμών, που είναι ζώνες περιορισμένης προστασίας των οποίων επιβάλλεται η προστασία, η διατήρηση και η βελτίωση της σύνθεσης, της μορφής και των φυσικών καλλονών τους, για αισθητική, ψυχική και υγιεινή απόλαυση, ανάπτυξη του τουρισμού και για την διενέργεια κάθε είδους επιστημονικών ερευνών..

Προστατευονται από τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν.δ. 86/1969 "Δασικός Κώδιξ" (ΦΕΚ 7), όπως αντικαταστάθηκε από τις διατάξεις του αρθ. 6 του  ν.δ. 996/1971

Δια την προστασία, οργάνωση και βελτίωσι των αισθητικών δασών, δύναται  να λαμβάνονται τα παρακατω μέτρα και να εκτελούνται τα ενδεδειγμένα έργα από την τοπικη δασικής υπηρεσία :
α) Η προστασία και αύξησις της αγίας πανίδος και χλωρίδος ή και μείωσις τούτων, κατ' είδος και αριθμόν, εντός των ενδεδειγμένων ορίων βιολογικής ισορροπίας μεταξύ των ειδών αφ' ενός της πανίδος και αφ' ετέρου της χλωρίδος, ως επίσης της ισορροπίας μεταξύ αλλήλων.
β) Η διατήρησις των γεωμορφικών σχηματισμών και η προστασία των φυσικών καλλονών, ως και η δια τεχνητής επεμβάσεως καλυτέρα αυτών εκμετάλλευσις, από αισθητικής και τουριστικής απόψεως.
γ) Η λήψις προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, προς προστασίαν του εθνικού δρυμού και των αισθητικών δασών.
δ) Η ίδρυσις εκτροφείων θηραμάτων και ιχθυοτροφείων, προς αύξησιν της αγρίας πανίδος, ως και η δια καταλλήλων δασοτεχνικών χειρισμών διατήρησις, βελτίωσις και επέκτασις της βλαστήσεως, η ίδρυσις δασικών φυτωρίων και δασικών δενδροκήπων (ΑRBORETUM), ως και η δια φυσικής και τεχνητής οδού αναγέννησις της χλωρίδος.
ε) Η κατασκευή του απαραιτήτου οδικού δικτύου και των αναγκαίων δασικών
κτιριακών εγκαταστάσεων, ως δασοφυλακείων, πυροφυλακείων και εργαστηρίων επιστημονικών πειραμάτων και ερευνών. ς) Η ίδρυσις θερινών και χειμερινών εγκαταστάσεων, δια την εξυπηρέτησιν των κατασκηνώσεων, της ορειβασίας, του τουρισμού και του αθλητισμού εν γένει.
ζ) Η συλλογή ή η εκρίζωσις φυτικών ειδών και η μεταφορά αυτών, ως και η
σύλληψις και μεταφορά αγρίων ζώων, δύναται να επιτραπή, κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας δι' επιστημονικούς σκοπούς" (αντικ. του άρθρου 80 δια του άρθρ. 6 Ν.Δ. 996/1971).
http://kireas.org/smf/index.php?topic=674.0;wap2

Ένα από τα αισθητικά δάση τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα και το μοναδικό στην Κεντρική Εύβοια υπό προστασία είναι το Αισθητικό δάσος της Στενής, για το οποίο πρέπει να έχουν παρθεί όλα τα παραπάνω μέτρα τόσο για το ίδιο όσο και για όλα τα Αισθητικά Δάση της χώρας. Όμως όπως όλα δείχνουν μάλλον δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από τον πρώην Δήμο προστασίας, τουλάχιστον όπως μας λένε οι πληροφορίες μας. Αν πάλι βέβαια δεν ισχύουν αυτά και αν πραγματικά έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για το συγκεκριμένο δάσος, τότε ας βγει η Δημοτική Αρχή και ας ενημερώσει τον κόσμο με έρευνες και με στοιχεία.
Πάντως το θέμα της προστασίας του Αισθητικού Δάσους της Στενής και η αξιοποίηση αυτού είχε πάει το 2003 στη Βουλή από τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Πιπεργιά. Την ερώτηση μπορείτε να την διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.servitoros.gr/news/view.php/3245/
Όμως το ίδιο θέμα οχτώ χρόνια αργότερα απ' ότι αναφέρουν οι πληροφορίες ας, θα τεθεί και πάλι ως επερώτηση στην Βουλή. Αυτή τη φορά θα τεθεί επειδή  ΕΛΜΙΝ θέλει να κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις στη Δίρφυ και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας κινδυνεύει εκτός των άλλων προστατευόμενων περιοχών και το Αισθητικό Δάσος.
Αντιπολίτευση αλλά και οικολογικοί σύλλογοι θα πρέπει να ερευνήσουν διεξοδικά το θέμα και να ερευνήσουν λεπτομερώς ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των ερευνητικών γεωτρήσεων, τόσο στο συγκεκριμένο δάσος όσο και γενικότερα στο οικοσύστημα των γύρω περιοχών, πριν προλάβουν κάποιοι να μετατρέψουν την περιοχή σε "κρανίου τόπο" όπως αναφέρουν κάποιοι πολίτες.

messapianews

Σχόλια