Τα μνημεία του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας

Για την καλύτερη προστασία της  πολιτιστικής κληρονομιάς και για να υποβοηθήσει το έργο του δήμου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Kireas.org  κατέγραψε τους  επίσημα αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογικούς  χώρους της περιοχής καθώς και τα ανακηρυγμένα σαν  προστατευόμενα μνημεία του δήμου.
Τα τοπογραφικά  όρια των αρχαιολογικών χώρων μεταφερθήκαν από τα σχετικά ΦΕΚ σε χάρτη του google (φωτό κάτω). Στο δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Άγιας Άννας επίσημα υπάρχουν 6 οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι, 6 αρχαία μνημεία, 25 διατηρητέα κτήρια  νεώτερης περιόδου και 3 διατηρητέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (ένα επεξεργασίας ρητίνης και δυο εξόρυξης λευκόλιθου). 
undefinedΕπίσημα, σαν  αρχαιολογικοί χώροι  αναγνωρίζονται: 1) η αρχαία Κήρινθος, 2) η νησίδα του Αγίου Βασιλείου στην Αγία Άννα, 3) ο λόφος Καστρί στο Προκόπι, 4) ο λόφος Καστρί ή Λούτσας στην Κήρινθο, 5) το ύψωμα Έλληνας μεταξύ Σκεπαστής και Κεράμεια και 6) η Αρχαία πόλη των Οροβιών γύρω από το λόφο του προφήτη Ηλία στις Ροβιές. 
Στα  διατηρητέα μνημεία  συμπεριλαμβάνονται: ο Φράγκικος πύργος των Ροβιών,  τα  παλαιοχριστιανικά ερείπια στην Παναγίτσα της Λιμνης, η μονή Γαλατακίου, το εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Πήλι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Kireas.org, η καταγραφή και γεωγραφική αποτύπωση των αρχαιολογικών  χώρων και μνημείων κατάδειξε σοβαρές παραλείψεις. Αρκετοί χώροι και μνημεία δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες προστατευόμενων του υπουργείου πολιτισμού.
Ενδεικτικά αναφέρονται το Μαντείο του Σεληναίου Απόλλωνος στον Άγιο Ταξιάρχη, τα βυζαντινά ερείπια του λόφου Αγιανάκου  και η θέση βόρεια του Παλαιοχωρίου στις Ροβιές, το κάστρο της Κλεισούρας νότια του Προκοπίου, η θέση Ντούρλα  στην Αγία Άννα, η θέση Λουτρό στον Κοτσικιά,  ο πύργος Μπέζα στην Δαφνούσα, ο Σταυρεπίγαστος ναός της Τσούκας , το αρχοντικό Τοπάζη στις Κεχριές  κ.α.  
Η ανακοίνωση του Kireas.org καταλήγει ως εξής:
" Σε τοπικό επίπεδο ο δήμος έχει  και αυτός ευθύνη για την προστασία μνημείων και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων στην περιοχή του  (άρθρο 75 παρ. στ του N. 3463/2006).
Τα  στοιχεία και  χάρτες  που παραθέτουμε μπορούν να αξιοποιηθούν από την δημοτική αρχή και άλλους εμπλεκόμενους φορείς   για την καλύτερη νομοθετική όσο και για την ουσιαστική  προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας."

Σχόλια