Καλλιέργεια ιπποφαούς στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων

Τα τελευταία χρόνια μεγάλος λόγος γίνεται για το ιπποφαές, του οποίου όμως η χρήση στην αρχαιότητα ήταν αρκετά διαδεδομένη. Για παράδειγμα σχετικές αναφορές υπάρχουν τόσο στα κείμενα του Θεόφραστου μαθητή του Αριστοτέλη, όσο και στα κείμενα του Διοσκουρίδη, του πατέρα της φαρμακολογίας. Το όνομά του το φυτό αυτό το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν τα άρρωστα άλογα όταν έτρωγαν από αυτό γίνονταν γρηγορότερα καλά, αποκτούσαν δύναμη και ήταν και πιο λαμπερά. Έτσι προήλθε το όνομα ίππο-φαές(λαμπερό)Το ιπποφαές περιέχει Βιταμίνη C, Βιταμίνη E και επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.
Στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή η καλλιέργεια του ιπποφαούς και κυρίως στην Εύβοια και ειδικότερα στην Β.Εύβοια υπάρχει καλλιέργεια αυτού. Βέβαια ενδείκνυται η καλλιέργεια αυτού και στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, το οποίο και θεραπευτικό είναι και πολλά κέρδη θα φέρει στους καλλιεργητές του. Την πρόταση καλλιέργειας ιπποφαούς στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων έκανε ο κος Γιώργος Καρλής όταν συζητείτο το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου στην επιτροπή διαβούλευσης. 
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε ότι υπάρχει μόνο μία εταιρεία όπου κάνει παραγωγή ιπποφαούς στην Ελλάδα και ονομάζεται Ελιξήριο και η παραγωγή γίνεται στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, απ' όπου είναι και το παρακάτω βίντεο:

Σχόλια