Εξασθενές χρώμιο και πετρώματα

Η περιοχή της Μεσσαπίας, εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Η νυν Δημοτική Αρχή από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχει κάνει αρκετές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Επίσης ήταν ο νυν δήμαρχος κος Μπουροδήμος, ήταν ο μόνος που αρνήθηκε την έλευση νερού από την Υλίκη και αυτό το διάστημα κάνει προσπάθειες και δημιουργεί έργο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο Σύλλογος βέβαια Ταναΐς στην χθεσινή εκδήλωση ανέφερε ότι θα πρέπει να έλθει νερό από την Δίρφυ, όπου όμως δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη μελέτη πάνω στο θέμα αυτό.
Από την άλλη πολλά από τα μέλη του Συλλόγου Ταναΐς και στην χθεσινή συζήτηση κατηγόρησαν για ακόμη μία φορά τη Λάρκο ως κύριο ρυπαντή της περιοχής χωρίς όμως να παρουσιάζουν μελέτες και τεκμηριωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν το ότι η Λάρκο οφείλεται για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Όμως κανένας από τους συλλόγους που ανέδειξαν το πρόβλημα δεν έχει ψάξει και προς την άλλη όχθη του προβλήματος, η οποία είναι να γεννάται το εξασθενές χρώμιο και από το έδαφος λόγω συγκεκριμένων πετρωμάτων που ενδεχομένως να υπάρχουν στην περιοχή. Αυτή την παράμετρο συζητήσαμε τόσο εμείς, όσο και μέλη του νεοσύστατου συλλόγου "Εν Δράσει" που βρέθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση, με τον Δήμαρχο κο Μπουροδήμο. Ο κος Μπουροδήμος μετά την εκδήλωση σε κατιδίαν συζήτηση μετά από ερώτηση ενός εκ των εκπροσώπων του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου "Εν Δράσει" ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν συγκεκριμένα πετρώματα, στα οποία οφείλεται η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου.
Αυτή η παράμετρος δεν έχει απασχολήσει κανένα ως τώρα σύλλογο οικολογικό της περιοχής και οπότε δεν υπάρχουν έρευνες τουλάχιστον από αυτούς για τα πετρώματα της περιοχής. Πάντως για να επιλυθεί οριστικά ένα πρόβλημα θα πρέπει να βρεθούν τα αίτια που προκαλούν το πρόβλημα, κάτι που έως τώρα τουλάχιστον από τους οικολογικούς συλλόγους δεν έχει γίνει.

Σχόλια