Σίμος Κεδίκογλου: «Είτε θα σωθούμε όλοι μαζί, είτε θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί»

Στο ανερχόμενο αστέρι της ρωσικής τηλεόρασης ( εγγονή του τελευταίου Σοβιετικού Υπουργού Εξωτερικών και πρώτου Προέδρου της ανεξάρτητης Γεωργίας, Eduard Shevardnadze), Sophie Shevardnadze έδωσε ο βουλευτής Εύβοιας, τομεάρχης ΜΜΕ της Νέας Δημοκρατίας, κατά την παραμονή του στη Μόσχα, εκπροσωπώντας  τη Ν.Δ στο συνέδριο του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», όπου ανακηρύχτηκε η υποψηφιότητα του  πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου 2012.
Πριν την έναρξη της συνέντευξης ο βουλευτής  επεσήμανε στη δημοσιογράφο μια σπάνια σύμπτωση, το γεγονός ότι πριν από 19 χρόνια, το 1992, στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Γεωργία είχε πάρει ο ίδιος συνέντευξη από τον παππού της.
Αναφερόμενος ο Σίμος Κεδίκογλου στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση -μεταξύ άλλων-τόνισε ότι : «Είτε θα σωθούμε όλοι μαζί, είτε θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί», προβλέποντας, ότι ενδεχόμενη πτώση της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχει τη μορφή του ντόμινο.
Απαντώντας στην ερώτηση, εάν οι Έλληνες μπορούν να εμπιστευθούν τη μη εκλεγμένη κυβέρνηση επανέλαβε, πως πρόκειται για προσωρινή κυβέρνηση, που έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αποστολή και τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνουν εκλογές, γιατί, όπως είπε:
«Οι Έλληνες δεν αισθάνονται ότι αντιπροσωπεύονται δικαίως από αυτό το Κοινοβούλιο, νιώθουν ότι  έχουν εξαπατηθεί στις τελευταίες εκλογές, καθώς οι σοσιαλιστές έλεγαν ότι υπάρχουν και θα δώσουν  χρήματα και η κατάληξη ήταν  να παίρνουν χρήματα από τους πολίτες. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που να υποστηρίζεται από την ελληνική κοινωνία, κάτι που θα προκύψει μόνο από τις εκλογές».
Δήλωσε, επίσης, ότι αναγνωρίζει πως υπάρχει φόβος για το αύριο, επισημαίνοντας: «Δεν ξέρουμε τι έρχεται μετά. Τώρα ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, αλλά είναι και πρόβλημα της Ευρώπης. Το όλο σύστημα που δημιουργήσαμε στην Ε.Ε δεν λειτούργησε. Είχαμε μόνο  νομισματική ένωση  χωρίς  να έχουμε οικονομική και πολιτική ένωση.»
Πρόσθεσε πως ο τρόπος δανεισμού των χρημάτων ήταν λάθος, λέγοντας ότι δεν παράγουμε όσα πριν, δεν εξάγουμε όσα θα μπορούσαμε και δεν προσελκύουμε τις επενδύσεις που θα έπρεπε.  Επομένως,  είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε όλη τη δομή της οικονομίας μας γρήγορα και ολοκληρωτικά.
Δυστυχώς, όπως είπε, παρόλο που το πρόβλημα ήταν γνωστό δεν έγιναν όσα θα έπρεπε γρήγορα και ριζικά, αντίθετα προσπάθησαν να κάνουν τις αλλαγές σιγά, χωρίς να προκαλέσουν σοκ στην κοινωνία.
«Τώρα- επεσήμανε- πρέπει να πούμε την αλήθεια, που δεν λέγαμε. Ότι δηλαδή τα τελευταία 20 χρόνια η Ελλάδα εισάγει περισσότερα απ’ όσα εξάγει. Δεν παράγουμε. Η Ελλάδα δεν παράγει στάρι και το κρέας που οι Έλληνες έχουν ανάγκη. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η χώρα δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τους δικούς της ανθρώπους. Μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου τα πάντα μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτό νομίζω ότι είναι έγκλημα».
Εξέφρασε την άποψη ότι η λιτότητα δεν μπορεί να σώσει τη χώρα, υπογραμμίζοντας:
«Εάν αυξήσετε τους φόρους σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε ύφεση τότε τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.
Χρειαζόμαστε μια πολιτική που να ενθαρρύνει την ανάπτυξη. Αν συνεχίσουμε στην κατεύθυνση που  πηγαίνουμε, πιστεύω ότι η κατάρρευση είναι βέβαιη». Και κατέληξε:
«Αυτό θα εξελιχθεί σε ελληνική και όχι μόνο τραγωδία. Θα έχει το αποτέλεσμα του ντόμινο  και ολόκληρη η Ευρώπη θα  επηρεαστεί. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την Ελλάδα μόνο για να σωθεί η Ευρωζώνη. Είτε θα σωθούμε όλοι μαζί είτε θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί».

Σχετ. link: http://rt.com/programs/interview/greece-europe-collapse/

Σχόλια