Απομάκρυνση γραμμής υψηλής τάσης


Στο άμεσο μέλλον παραπέμπει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τη διεξαγωγή μετρήσεων των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων σε διάφορες θέσεις, όπου βρίσκονται οι πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ στον αστικό ιστό του Δήμου Χαλκιδέων από συνεργείο της Υπηρεσίας της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που θα επισκεφθεί την περιοχή.
Η απάντηση αυτή δίνεται, μεταξύ άλλων, σε αναφορά του βουλευτή Εύβοιας, τομεάρχη ΜΜΕ Σίμου Κεδίκογλου σχετικά με τους κινδύνους και τις καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την εγκατάσταση υποσταθμού της ΔΕΗ σε κατοικημένη περιοχή.
Σύμφωνα με την απάντηση δεν προβλέπεται προς το παρόν η εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΦΕΚ 137/25.2.1987), βάσει του οποίου θα πρέπει να απομακρυνθεί η γραμμή υψηλής τάσης από την Αγία Μαρίνα και τη Λιανή Άμμο και να μεταφερθεί κατά μήκος του νέου περιφερειακού δρόμου, όπως -άλλωστε- αναφέρεται σε εξώδικη διαμαρτυρία της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας.
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι: «ο σχεδιασμός και η απόφαση για οποιαδήποτε μετακίνηση των γραμμών του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας της Ε.Ε.Α.Ε. Η εγκατάσταση πυλώνων ΔΕΗ υπόκειται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση και ειδικότερα η διαδικασία αξιολόγησης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η έκδοση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ».
Ο Σίμος Κεδίκογλου έφερε το θέμα στη Βουλή, μετά και τη γνωστοποίηση του προβλήματος και του κινδύνου για την υγεία από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτή, η οποία καλεί τη ΔΕΗ να επιδείξει σχέδιο προς υλοποίηση για άμεση απομάκρυνση των γραμμών υψηλής τάσης από τα όρια του Καλλικρατικού δήμου Χαλκίδας, είτε με παράκαμψη κατά μήκος του νέου περιφερειακού δρόμου, είτε και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, καθώς επίσης και για την υπογειοποίηση των νέων γραμμών από Αφράτι προς Χαλκίδα.
Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσονται να στραφούν ενώπιον παντός αρμοδίου Πολιτικού ή Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο νόμιμο δικαίωμα στη διατήρηση της υγείας.
O βουλευτής μετά την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Υγείας αναμένει την τοποθέτηση και του ΥΠΕΚΑ, αρμοδιότητα του οποίου είναι ο σχεδιασμός και η απόφαση για τη μετακίνηση των γραμμών του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχόλια