Δίχως αποτέλεσμα η εκδήλωση της Ταναΐς

Εχθές πραγματοποιήθηκε στο Τοπικό Διαμέρισμα του Πάλιουρα εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις που θέλει να προχωρήσει η μεταλλευτική εταιρία ΕΛΜΙΝ στην περιοχή της Δίρφυς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Οικολογικό Σύλλογο Ταναΐς, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα οι πολίτες των Τοπικών Διαμερισμάτων. Ο Οικολογικός Σύλλογος Ταναΐς, όπως παρατήρησαν και πάρα πολλοί πολίτες που βρίσκονταν στην εκδήλωση-συζήτηση, αντί να προχωρήσει σε μία ενημέρωση για το θέμα και τι συνέπειες μπορεί να έχουν οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής με τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες απόψεις και έρευνες, άρχισαν τα μέλη της τις φωνασκίες δίχως να υπάρξει στην ουσία καμία ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με το θέμα. Όπως ανέφερε ο Νίκος Ρουσόδημος, ο οποίος έχει επιχείρηση μανιταριών στην περιοχή, όταν τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα "ήρθαμε για  να ακούσουμε εμπεριστατωμένες απόψεις και να δούμε τεκμηριωμένα στοιχεία πάνω στο θέμα τόσο για το αν προκαλούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις προβλήματα στο οικοσύστημα της περιοχής ή όχι".

Ο Σύλλογος Ταναΐς την μόνη ενημέρωση που παρείχε ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Δρφύων-Μεσσαπίων. Κατά τα άλλα δεν υπήρξε κάποιο καινούργιο στοιχείο, ούτε καμία τεκμηριωμένη άποψη που να ενισχύει την άποψή τους.
Με βάση όλα τα πάρα πάνω αποδεικνύεται αυτό που πολλές φορές έχει τονιστεί για την λειτουργία των οικολογικών και όχι μόνο συλλόγων τόσο στην περιοχή μας όσο και πανελλαδικά. Το οικολογικό κίνημα πέραν του ότι βρίσκεται στα "σπάργανα" ακόμα υπηρετείται από ανθρώπους, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν ως εκπρόσωποι κομμάτων μέσα στους συλλόγους αυτούς. Ή σε άλλες περιπτώσεις επιδιώκουν ιδία προσωπικά οφέλη με την ενασχόλησή τους, όπως έχουμε δει και στην περιοχή μας. Σε αντίθεση με το εξωτερικό που οι οικολογικοί σύλλογοι λειτουργούν σε διαφορετική βάση και κατεύθυνση. Αρθρώνοντας εμπεριστατωμένη άποψη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Αυτό διαπιστώθηκε πασιφανέστατα εχθές με την συμπεριφορά των μελών του συλλόγου Ταναΐς και μιας μερίδας υποστηρικτών του συλλόγου, οι οποίοι αντί να ενημερώσουν τον κόσμο για τις συνέπειες από την πιθανή δράση της εταιρίας ΕΛΜΙΝ στην περιοχή υιοθέτησαν την επί προσωπικού αντιπαράθεση με τους ιθύνοντες του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και την επί προσωπικού αντιπαράθεση, η οποία κανένα από τους πολίτες δεν αφορά, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι ασπάζονται τακτικές στείρας αντιπαράθεσης αριστερίστικης προέλευσης και πιστεύοντας με το να κάνουν σαματά κάποιος τους ακούει.
Αυτό που προκάλεσε περισσότερο είναι το γεγονός ότι δίχως να έχουν κανένα επίσημο στοιχείο από επίσημο φορέα και ενώ το θέμα της συζήτησης ήταν εντελώς διαφορετικό επανήλθαν στο θέμα μόλυνσης του νερού αλλά και μόλυνσης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής της Μεσσαπίας βασιζόμενοι ίσως σε εκθέσεις του παρελθόντος οι οποίες είτε αποτελούν ιδιωτικές διατριβές δίχως καμία αναγνωρισιμότητα ή έχουν καταρριφθεί όπως η γνωστή έκθεση Μιμίδη για τα αγροτικά προϊόντα. Επίσξς επικαλέστηκαν στοιχεία κάποιας έκθεσης του κου Ζαμπετάκη, όπου όμως δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας!!! και δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχει κάποια τέτοια έρευνα και κατα πόσο ισχύει, από την στιγμή που δεν έχει αξιολογηθεί από κανένα. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι υποστηρικτής του Συλλόγου Ταναΐς κος Σέληνας, ανέφερε ότι κάνοντας έρευνα στο προϊόντα του όπου καλλιεργεί στην περιοχή διαπίστωσε ότι τα προϊόντα του δεν έχουν προσληφθεί από εξασθενές χρώμιο. Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κος Μπουροδήμος, τοποθετούμενος πάνω στο θέμα αυτό σε συζήτηση που είχαμε μετά την εκδήλωση-συζήτηση μαζί του, μας ανέφερε ότι ο ΕΦΕΤ για την περιοχή του Ασωπού δεν έχει βρει εξασθενές χρώμιο στα προϊόντα και επίσης ο ίδιος κάλεσε τον ΕΦΕΤ να πάρει δείγματα και από τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη πάνω στο θέμα.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι για ακόμη μία φορά από την πλευρά των μελών του συλλόγου εξαπολύθηκε επίθεση εναντίον της εταιρίας Λάρκο με κατηγορητήριο το ίδιο το οποίο πολλές φορές, έχει αναφερθεί από την πλευρά τους.
Τέλος πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι οικολογικοί σύλλογοι καλούνται να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στα τοπικά δρώμενα της κάθε περιοχής και του κάθε Δήμου φθάνει αυτό να είναι προϊόν εμπεριατατομένων ερευνών, μελετών και αξιολογημένων προτάσεων κατόπιν επιστημονικής έρευνας και συμβουλής και όχι να λειτουργούν με κριτήρια προσωπικών αντιπαραθέσεων απέναντι σε θεσμικούς παράγοντες, όπως ο Δήμος, σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες επιχειρηματίες. Ας μην ξεχνάνε τα μέλη τους ότι ένας από τους ανασταλτικότερους παράγοντες των μη επενδύσεων της χώρας μας είναι η δράση τους και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, από τον οποίο λείπουν οι προτάσεις και ο συμβουλευτικός χαρακτήρας τον οποίο πρέπει να έχουν βοηθώντας την ανάπτυξη της κάθε περιοχής και ταυτόχρονα προωθώντας τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Οτιδήποτε άλλο από την πλευρά τους το μόνο που προκαλεί είναι ζημιές και μόνο ζημιές σε κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες και στην τοπική οικονομία η οποία ήδη δοκιμάζεται σκληρά. 

Σχόλια