Πως γίνεται η απόσταξη του τσίπουρου

Αναδημοσίευση από Βασιλικιώτικα Νέα


Ο κύριος Λαδογιάννης με την Σύζυγο του που τον βοηθάει



Επισκεφτήκαμε  το αποστακτήριο του κυρίου  Γεώργιου  Λαδογιάννη, που βρίσκετε  στα  Βασιλικά όπου μας έδειξε και μας εξήγησε πως γίνετε η απόσταξη  Τσίπουρου και  τους παράγοντες που πρέπει να προσέχει, αυτός που κάνει την  απόσταξη του τσίπουρου.
Τα  στάδια που χρειάζονται  για να γίνει το τσίπουρο είναι  δύο. Αλλά, ας  πάμε πίσω, όταν είναι η εποχή του τρύγου και κόβουμε τα σταφύλια για να  φτιάξουμε κρασί. Αφού έχουν πατηθεί  τα σταφύλια και μένουν τα στέφυλα, που κι αυτά έχουν στύψει στο στίφτη τα κλείνουν σε κάδους αεροστεγώς για 20 με 40 ημέρες περίπου για να αρχίσουν τα σάκχαρα να μετατραπούν σε οινόπνευμα. Αυτό είναι το ένα στάδιο.

Το καζάνι καθαρό για να δεχτεί τα επόμενα Στέφυλά



Το καζάνι έτοιμο να κλειστεί για την απόσταξη

Ο κύριος Λαδογιάννης ελέγχει την φωτιά 
Μέτρημα ποσό είναι  οι βαθμοί του Τσίπουρου






Και το δεύτερο στάδιο είναι να μπουν στο καζάνι ,όπου αρχίζουν να βράζουν και  βγαίνει  η πρώτη απόσταξη Τσίπουρου, που την ονομάζουν Σούμα. Όταν  θα γίνει η δεύτερη απόσταξη του Τσίπουρου μπορεί να προστεθούν Γλυκάνισο ή φρούτα που δεν επηρεάζουν την ποιότητα του Τσίπουρου. Για να έχουμε ένα καλό Τσίπουρο, όπως μας είπε ο κύριος Λαδογιάννης πρέπει : α) Τα στέφυλα να μην έχουν δυσάρεστες μυρωδιές, και να περιέχουν τουλάχιστον 30% υγρά. (Μούστο)  Αυτός που κάνει την απόσταξη να προσέχει και να κάνει την απόσταξη σε αργό ρυθμό, να προσέχει  να μην του κολλήσει (Τσικώνση) και να κάνει δυο αποστάξεις. 
Άντε εις υγείαν 

Απο: Δαυίδ Καλτικόπουλο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer