Είσοδος ελεύθερη σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία στην Εύβοια
Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι λατρεύουν την ιστορία και θέλουν να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αλλά λόγω οικονομικής κρίσης είναι αρκετά δύσκολο. Για αυτό θα πρέπει να σημειωθεί, τουλάχιστον όσον αφορά το Νομό της Εύβοιας, υπάρχει μια σειρά από Αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία όπου η είσοδος για τον επισκέπτη είναι ελεύθερη. Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς από αυτούς,όπως βρέθηκαν στην ιστοσελίδα jaba.gr
Αρχαίο φρούριο στα Φύλλα ΕύβοιαςΣε ένα λόφο, ο οποίος ονομάζεται "Βράχος", στην κεντρική Εύβοια, λίγο ανατολικά από το χωριό Φύλλα, το οποίο ανήκει στο δήμο Ληλαντίων, δεσπόζει ένα μικρό αρχαίο φρούριο. Η διαμόρφωση του λόφου με απότομη κλίση προς νότο και γκρεμό προς βορρά προσφέρει φυσική κάλυψη και θέα στην εύφορη ληλάντιο πεδιάδα. Αντίθετα η θέα προς τα ανατολικά, προς την Ερέτρια, είναι περιορισμένη. Η οχύρωση του φρουρίου περικλείει μια έκταση περίπου 230 x 80 μ. Ένα εγκάρσιο τείχος στη δυτική πλευρά, περιόρισε το μήκος του σε 180 μ. Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ένα μεγάλο κτήριο με διαστάσεις 111,98 x 7,02 μ., το οποίο κατέχει σχεδόν τη μια πλευρά του περιβόλου, και ένα δεύτερο μικρότερο κοντά στο βόρειο γκρεμό του λόφου. Το μεγάλο επιμήκες οικοδόμημα διέθετε μια σειρά από 20 όμοια δωμάτια (4,55 x 5,98 μ.), τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες μέσω τριών στενών διαδρόμων. Όλοι οι χώροι βλέπουν νότια σε ένα άλλο διάδρομο. Τα δωμάτια ήταν θεμελιωμένα πάνω σε χονδρές πέτρες και τα δάπεδα τους αποτελούνταν από πατημένο πηλό.
Φύλλα, λόφος "Βράχος". Συντεταγμένες: 38.440139, 23.688481
Δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας
Ευρύτερα γνωστά αρχαία μνημεία της Καρυστίας είναι τα Δρακόσπιτα. Αποτελούν μία ομάδα εικοσιτριών λίθινων μνημειακών κατασκευών, τετράγωνης ή κυρίως ορθογώνιας κάτοψης. Καλύτερα σωζόμενα είναι το Δρακόσπιτο στην κορυφή του όρους Όχη στα βόρεια της Καρύστου και το συγκρότημα Πάλλη - Λάκκα στα Στύρα. Άλλα Δρακόσπιτα έχουν εντοπισθεί στις ορεινές περιοχές γύρω από τα Στύρα, όπως στις θέσεις Λιμικό, Ίλκιζες, Κούρθεα, Αμινού, αλλά και χαμηλότερα στο Νημποριό, και στη θέση Βίγκλια στη Λεύκα Νέων Στύρων και αλλού. Το κτίριο στο Νημποριό αποτελεί έναν τυπικό πύργο ελληνιστικών χρόνων και συσχετίζεται με τα παρακείμενα αρχαία λατομεία. Δύο Δρακόσπιτα έχουν εντοπισθεί στην κεντρική Εύβοια, στο όρος Δίρφη και κοντά στο Βατώντα. Κοινά χαρακτηριστικά των Δρακόσπιτων αποτελούν η απόκρημνη και εποπτική θέση, στην οποία έχουν κατασκευασθεί, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της μεγαλιθικής τοιχοποιίας και της εισόδου τους και κυρίως ο τρόπος στέγασης τους, κατά το εκφορικό σύστημα: μεγάλες βαριές πλάκες σχιστόλιθου συγκλίνουν σε στρώσεις από δύο αντικρινούς τοίχους. Η κάθε στρώση πλακών εξέχει λίγο περισσότερο από την αμέσως κατώτερη της, έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία μίας πυραμιδωτής στέγης.
Συντεταγμένες: 38.058506, 24.465320
Ζάρακες
Έξι χιλιόμετρα νοτιότερα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δύστου, στη θέση όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και από τις δύο πλευρές του κεντρικού οδικού άξονα Λεπούρων-Καρύστου, αποκαλύφθηκαν εκτεταμένα λείψανα κτιρίων και τάφων. Από τα αποκαλυφθέντα κτιριακά λείψανα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λείψανα ενός υστερογεωμετρικού κτιρίου, που σώζεται σε μήκος 26 μ. Εξωτερικά της δυτικής μακράς πλευράς του και σε απόσταση 0,50-0,60 μ. από αυτήν, εντοπίσθηκαν κυκλικές οπές, λαξευμένες στο φυσικό βράχο.
Συντεταγμένες: 38.300127, 24.185478
Θολωτός Τάφος Κατακαλού
Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια του ομώνυμου οικισμού και σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τον κεντρικό οδικό άξονα Χαλκίδας-Αλιβερίου.Η είσοδος στον τάφο γίνεται από δρόμο, μήκους 5,40 μ., του οποίου οι πλευρές είναι επενδυμένες με πλακαρούς αργούς λίθους μικρών διαστάσεων. Ο δρόμος καταλήγει στο στόμιο του τάφου, ύψους 1,65 μ. και πλάτους 0,80 μ., μέσω του οποίου γινόταν η είσοδος στη θόλο, που αποτελεί τον ταφικό θάλαμο. Το στόμιο καλύπτεται με λίθινο υπέρθυρο, στο οποίο ανοίγεται το χαρακτηριστικό ανακουφιστικό τρίγωνο. Η θόλος είναι κτισμένη από ντόπιο σχιστόλιθο κατά το εκφορικό σύστημα, έχει εσωτερική διάμετρο 5,30 μ. και σώζεται σε μέγιστο ύψος 4,70 μ.
Κάστρο Καράμπαμπα
Το κάστρο Καράμπαμπα βρίσκεται σε λόφο της βοιωτικής ακτής, που ονομάζεται Φούρκα. Η μορφή του είναι μάλλον βενετική, με στενόμακρο περίβολο, προσανατολισμένο Α-Δ, με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο. Το νότιο τμήμα του τοίχου διατηρείται σε κακή κατάσταση. Αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη έχουν εντοιχισθεί σε αρκετά σημεία του περιβόλου. Ο πιο σύνθετος, εξαγωνικός προμαχώνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, προς τη Χαλκίδα. Στις επάλξεις διατηρούνται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα. Η μοναδική πύλη του φρουρίου βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του τείχους, ενώ γύρω της έχουν οικοδομηθεί κτήρια στρατιωτικού χαρακτήρα. Στον ανατολικό τοίχο του περιβόλου, μεταξύ της πύλης και του ανατολικού πύργου, βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου. Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895. Το δυτικό άκρο του τείχους καταλαμβάνει επτάπλευρος πύργος, η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από στενό καμαροσκεπή διάδρομο, που θυμίζει λαβύρινθο.
Χαλκίδα. Συντεταγμένες: 38.465329, 23.583070
Ρωμαϊκή παλαίστρα Χαλκίδας
Η παλαίστρα της Χαλκίδας είναι ένα σχετικά μεγάλο οικοδόμημα. Αποτελείται από την κύρια αίθουσα και μια εξωτερική αυλή. Από το αρχικό οικοδόμημα σώζονται σήμερα τα θεμέλια του και μεγάλα τμήματα των δαπέδων. Η αυλή κοσμείται με ψηφιδωτά δάπεδα από τετράγωνες τεχνητές ψηφίδες, μελανές, λευκές, ερυθρωπές και λευκορόδινες. Αντίστοιχα διακοσμημένο ήταν και το δάπεδο της κύριας αίθουσας. Μια ταινία πλάτους 0,90 μ. με γεωμετρικό διάκοσμο από μελανούς τεμνόμενους κύκλους σε λευκό βάθος περιτρέχει την αίθουσα. Η διακοσμητρική αυτή ταινία πλαισιώνεται από μια δεύτερη, η οποία περιέχει ρόμβους και τεράγωνα από μελανές και ερυθρές ψηφίδες. Κεντρικό θέμα του ψηφιδωτού αποτελεί ένας πίνακας, διαστάσεων 5,20 x 4 μ., με παράσταση γυμνών αθλητών και ντυμένων γυμναστών. Στο βόρειο άκρο της ανατολικής πλευράς εμφανίζεται γυμνός αθλητής που στρέφεται (προς τα νότια) σε μια άλλη μορφή, η οποία δε σώζεται πλεόν. Πίσω από τον αθλητή παρουσιάζονται δύο πάσσαλοι και υποδηλώνεται ακόμη και η σκιά τους. Στη βόρεια πλευρά παρουσιάζεται ανδρική μορφή με ιμάτιο, η οποία στρέφεται σε γυμνό πυγμάχο που βρίσκεται δεξιά της. Στη δυτική πλευρά κάνουν την εμφάνισή τους τρεις μορφές, από τις οποίες οι δυο είναι παλαιστές τη στιγμή του αγωνίσματος, ενώ η τρίτη είναι ο γυμναστής τους, που κρατάει κλάδο.
Οδός Αρεθούσης, "Μπέη Μπαξέ"
Μαυσωλείο Καρύστου
Το κτήριο κτίσθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως τάφος επιφανούς Ρωμαίου αξιωματούχου, ο οποίος εικονίσθηκε στο μετάλλιο του αετώματος. Πρόκειται για ένα περίστυλο, σχεδόν τετράγωνο, ναόσχημο κτίσμα κατασκευασμένο από μάρμαρο (λευκό, πεντελικό και φαιόλευκο καρυστινό cipollino) εξαιρετικής ποιότητας. Οι εξωτερικές διαστάσεις του είναι 13,20 μ. χ 12,30 μ. Εδράζεται σε πεντάβαθμη κλίμακα, η οποία σώζεται μερικώς. Περιλαμβάνει σηκό, ο οποίος, όπως και όλο το μαυσωλείο έχει είσοδο στα Ν, με θέα προς το λιμάνι. Μια βαθμίδα περιτρέχει τον σηκό.
Κοκκινόκαστρο Καρύστου
Χτισμένο από τους Λομβαρδούς (1205 μ.Χ.) πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Ο ασφαλτόδρομος φθάνει κοντά στην είσοδο κάνοντας την πρόσβαση εύκολη.
Συντεταγμένες: 38.034357, 24.431352
Πύργος Δροσίνη
Ο Πύργος Δροσίνη, στις Γούβες, είναι κτισμένος πάνω σε βράχο και δεσπόζει της περιοχής. Είναι διώροφο κτίσμα 100τ.μ. με πέτρινους τοίχους πλάτους 1μ. Κτίσθηκε στα πρώτα χρόνια του 19oυ αιώνα.
Γούβες. Συντεταγμένες: 39.003109, 23.245890
Ρωμαϊκές θέρμες Αλιβερίου
Η αρχαία λουτρική εγκατάσταση, που αποκαλύφθηκε στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Εργοστασίου στον Κάραβο Αλιβερίου, αποτελεί ενδιαφέρον μνημείο των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Όπως προκύπτει από την αρχιτεκτονική του μορφή και τα ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του, κατασκευάσθηκε τον 4ο αι. μ.Χ. Οι θέρμες του Αλιβερίου ανήκουν στον εν σειρά τύπο και οι χώροι τους εκτείνονται παρατακτικά σε έναν άξονα, μήκους 30 μ., με προσανατολισμό Α-Δ. Περιλαμβάνουν τους βασικούς χώρους ενός λουτρού, δηλαδή το αποδυτήριο και τους χώρους του ψυχρού, του χλιαρού και του θερμού λουτρού. Τα δάπεδά τους ήταν καλυμμένα με μεγάλες σχιστολιθικές πλάκες, ενώ μερικές φορές διακοσμούνταν και με ψηφιδωτά. Η είσοδος του συγκροτήματος βρισκόταν στη νοτιοανατολική γωνία.
Ατμοηλεκτρικός σταθμός Αλιβερίου. Συντεταγμένες: 39.390800, 23.053792
Ταύρος Ωρεών
Mαρμάρινο άγαλμα ταύρου μεγέθους μεγαλύτερου του φυσικού (μήκος 3,28 μ. και σωζόμενο ύψος 1,30 μ.) Tο ζώο εικονίζεται όρθιο, με σκυμμένο το κεφάλι, σε στάση επίθεσης. Λείπουν τα πόδια μέχρι το γόνατο και τα κέρατα.Tο έργο τοποθετήθηκε σε σύγχρονο βάθρο το 1966, σε πλατεία των Ωρεών, κοντά στη θάλασσα. Το 1993 κατασκευάσθηκε ξύλινο κεραμοσκεπές στέγαστρο.
Συντεταγμένες: 38.950335, 23.090852
Κάστρο Ωρεών
Υπολείμματα φρουρίου πάνω από την πόλη. Χτίστηκε επί Ενετοκρατίας σε θεμέλια αρχαιότερης οχύρωσης.
Συντεταγμένες: 38.952182, 23.096484
Κάστρο Κλεισούρας
Απομεινάρια του οχυρού, που έλεγχε την είσοδο στη Βόρεια Εύβοια από την Κεντρική. Βρίσκεται στα υψώματα πάνω από τον κεντρικό δρόμο Χαλκίδας-Προκοπίου λίγο πριν το Προκόπι.
Συντεταγμένες: 38.677106, 23.540224
Πηγή Αρέθουσας
Κάστρο Μυλάκι
Κάστρο επί του λόφου, που υψώνεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, στην περιοχή Μυλάκι. Το μνημείο είναι ορατό από όλη σχεδόν την περιοχή του Αλιβερίου και των οικισμών του.
Συντεταγμένες: 38.381738, 24.071325
Κάστρο Φυλάγρα
Φρούριο πάνω σε φυσικό οχυρό και βραχώδη λόφο στην περιοχή του Ακταίου (Σκούαση).
Συντεταγμένες: 38.162571, 24.392382
Μνημεία που είναι ορατά περιμετρικά
Χριστιανικά μνημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους επισκέπτες
Αρχαίο φρούριο στα Φύλλα ΕύβοιαςΣε ένα λόφο, ο οποίος ονομάζεται "Βράχος", στην κεντρική Εύβοια, λίγο ανατολικά από το χωριό Φύλλα, το οποίο ανήκει στο δήμο Ληλαντίων, δεσπόζει ένα μικρό αρχαίο φρούριο. Η διαμόρφωση του λόφου με απότομη κλίση προς νότο και γκρεμό προς βορρά προσφέρει φυσική κάλυψη και θέα στην εύφορη ληλάντιο πεδιάδα. Αντίθετα η θέα προς τα ανατολικά, προς την Ερέτρια, είναι περιορισμένη. Η οχύρωση του φρουρίου περικλείει μια έκταση περίπου 230 x 80 μ. Ένα εγκάρσιο τείχος στη δυτική πλευρά, περιόρισε το μήκος του σε 180 μ. Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ένα μεγάλο κτήριο με διαστάσεις 111,98 x 7,02 μ., το οποίο κατέχει σχεδόν τη μια πλευρά του περιβόλου, και ένα δεύτερο μικρότερο κοντά στο βόρειο γκρεμό του λόφου. Το μεγάλο επιμήκες οικοδόμημα διέθετε μια σειρά από 20 όμοια δωμάτια (4,55 x 5,98 μ.), τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες μέσω τριών στενών διαδρόμων. Όλοι οι χώροι βλέπουν νότια σε ένα άλλο διάδρομο. Τα δωμάτια ήταν θεμελιωμένα πάνω σε χονδρές πέτρες και τα δάπεδα τους αποτελούνταν από πατημένο πηλό.
Φύλλα, λόφος "Βράχος". Συντεταγμένες: 38.440139, 23.688481
Δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας
Ευρύτερα γνωστά αρχαία μνημεία της Καρυστίας είναι τα Δρακόσπιτα. Αποτελούν μία ομάδα εικοσιτριών λίθινων μνημειακών κατασκευών, τετράγωνης ή κυρίως ορθογώνιας κάτοψης. Καλύτερα σωζόμενα είναι το Δρακόσπιτο στην κορυφή του όρους Όχη στα βόρεια της Καρύστου και το συγκρότημα Πάλλη - Λάκκα στα Στύρα. Άλλα Δρακόσπιτα έχουν εντοπισθεί στις ορεινές περιοχές γύρω από τα Στύρα, όπως στις θέσεις Λιμικό, Ίλκιζες, Κούρθεα, Αμινού, αλλά και χαμηλότερα στο Νημποριό, και στη θέση Βίγκλια στη Λεύκα Νέων Στύρων και αλλού. Το κτίριο στο Νημποριό αποτελεί έναν τυπικό πύργο ελληνιστικών χρόνων και συσχετίζεται με τα παρακείμενα αρχαία λατομεία. Δύο Δρακόσπιτα έχουν εντοπισθεί στην κεντρική Εύβοια, στο όρος Δίρφη και κοντά στο Βατώντα. Κοινά χαρακτηριστικά των Δρακόσπιτων αποτελούν η απόκρημνη και εποπτική θέση, στην οποία έχουν κατασκευασθεί, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της μεγαλιθικής τοιχοποιίας και της εισόδου τους και κυρίως ο τρόπος στέγασης τους, κατά το εκφορικό σύστημα: μεγάλες βαριές πλάκες σχιστόλιθου συγκλίνουν σε στρώσεις από δύο αντικρινούς τοίχους. Η κάθε στρώση πλακών εξέχει λίγο περισσότερο από την αμέσως κατώτερη της, έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία μίας πυραμιδωτής στέγης.
Συντεταγμένες: 38.058506, 24.465320
Ζάρακες
Έξι χιλιόμετρα νοτιότερα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δύστου, στη θέση όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και από τις δύο πλευρές του κεντρικού οδικού άξονα Λεπούρων-Καρύστου, αποκαλύφθηκαν εκτεταμένα λείψανα κτιρίων και τάφων. Από τα αποκαλυφθέντα κτιριακά λείψανα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λείψανα ενός υστερογεωμετρικού κτιρίου, που σώζεται σε μήκος 26 μ. Εξωτερικά της δυτικής μακράς πλευράς του και σε απόσταση 0,50-0,60 μ. από αυτήν, εντοπίσθηκαν κυκλικές οπές, λαξευμένες στο φυσικό βράχο.
Συντεταγμένες: 38.300127, 24.185478
Θολωτός Τάφος Κατακαλού
Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια του ομώνυμου οικισμού και σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τον κεντρικό οδικό άξονα Χαλκίδας-Αλιβερίου.Η είσοδος στον τάφο γίνεται από δρόμο, μήκους 5,40 μ., του οποίου οι πλευρές είναι επενδυμένες με πλακαρούς αργούς λίθους μικρών διαστάσεων. Ο δρόμος καταλήγει στο στόμιο του τάφου, ύψους 1,65 μ. και πλάτους 0,80 μ., μέσω του οποίου γινόταν η είσοδος στη θόλο, που αποτελεί τον ταφικό θάλαμο. Το στόμιο καλύπτεται με λίθινο υπέρθυρο, στο οποίο ανοίγεται το χαρακτηριστικό ανακουφιστικό τρίγωνο. Η θόλος είναι κτισμένη από ντόπιο σχιστόλιθο κατά το εκφορικό σύστημα, έχει εσωτερική διάμετρο 5,30 μ. και σώζεται σε μέγιστο ύψος 4,70 μ.
Κάστρο Καράμπαμπα
Το κάστρο Καράμπαμπα βρίσκεται σε λόφο της βοιωτικής ακτής, που ονομάζεται Φούρκα. Η μορφή του είναι μάλλον βενετική, με στενόμακρο περίβολο, προσανατολισμένο Α-Δ, με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο. Το νότιο τμήμα του τοίχου διατηρείται σε κακή κατάσταση. Αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη έχουν εντοιχισθεί σε αρκετά σημεία του περιβόλου. Ο πιο σύνθετος, εξαγωνικός προμαχώνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, προς τη Χαλκίδα. Στις επάλξεις διατηρούνται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα. Η μοναδική πύλη του φρουρίου βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του τείχους, ενώ γύρω της έχουν οικοδομηθεί κτήρια στρατιωτικού χαρακτήρα. Στον ανατολικό τοίχο του περιβόλου, μεταξύ της πύλης και του ανατολικού πύργου, βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου. Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895. Το δυτικό άκρο του τείχους καταλαμβάνει επτάπλευρος πύργος, η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από στενό καμαροσκεπή διάδρομο, που θυμίζει λαβύρινθο.
Χαλκίδα. Συντεταγμένες: 38.465329, 23.583070
Η παλαίστρα της Χαλκίδας είναι ένα σχετικά μεγάλο οικοδόμημα. Αποτελείται από την κύρια αίθουσα και μια εξωτερική αυλή. Από το αρχικό οικοδόμημα σώζονται σήμερα τα θεμέλια του και μεγάλα τμήματα των δαπέδων. Η αυλή κοσμείται με ψηφιδωτά δάπεδα από τετράγωνες τεχνητές ψηφίδες, μελανές, λευκές, ερυθρωπές και λευκορόδινες. Αντίστοιχα διακοσμημένο ήταν και το δάπεδο της κύριας αίθουσας. Μια ταινία πλάτους 0,90 μ. με γεωμετρικό διάκοσμο από μελανούς τεμνόμενους κύκλους σε λευκό βάθος περιτρέχει την αίθουσα. Η διακοσμητρική αυτή ταινία πλαισιώνεται από μια δεύτερη, η οποία περιέχει ρόμβους και τεράγωνα από μελανές και ερυθρές ψηφίδες. Κεντρικό θέμα του ψηφιδωτού αποτελεί ένας πίνακας, διαστάσεων 5,20 x 4 μ., με παράσταση γυμνών αθλητών και ντυμένων γυμναστών. Στο βόρειο άκρο της ανατολικής πλευράς εμφανίζεται γυμνός αθλητής που στρέφεται (προς τα νότια) σε μια άλλη μορφή, η οποία δε σώζεται πλεόν. Πίσω από τον αθλητή παρουσιάζονται δύο πάσσαλοι και υποδηλώνεται ακόμη και η σκιά τους. Στη βόρεια πλευρά παρουσιάζεται ανδρική μορφή με ιμάτιο, η οποία στρέφεται σε γυμνό πυγμάχο που βρίσκεται δεξιά της. Στη δυτική πλευρά κάνουν την εμφάνισή τους τρεις μορφές, από τις οποίες οι δυο είναι παλαιστές τη στιγμή του αγωνίσματος, ενώ η τρίτη είναι ο γυμναστής τους, που κρατάει κλάδο.
Οδός Αρεθούσης, "Μπέη Μπαξέ"
Μαυσωλείο Καρύστου
Το κτήριο κτίσθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως τάφος επιφανούς Ρωμαίου αξιωματούχου, ο οποίος εικονίσθηκε στο μετάλλιο του αετώματος. Πρόκειται για ένα περίστυλο, σχεδόν τετράγωνο, ναόσχημο κτίσμα κατασκευασμένο από μάρμαρο (λευκό, πεντελικό και φαιόλευκο καρυστινό cipollino) εξαιρετικής ποιότητας. Οι εξωτερικές διαστάσεις του είναι 13,20 μ. χ 12,30 μ. Εδράζεται σε πεντάβαθμη κλίμακα, η οποία σώζεται μερικώς. Περιλαμβάνει σηκό, ο οποίος, όπως και όλο το μαυσωλείο έχει είσοδο στα Ν, με θέα προς το λιμάνι. Μια βαθμίδα περιτρέχει τον σηκό.
Κοκκινόκαστρο Καρύστου
Χτισμένο από τους Λομβαρδούς (1205 μ.Χ.) πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Ο ασφαλτόδρομος φθάνει κοντά στην είσοδο κάνοντας την πρόσβαση εύκολη.
Συντεταγμένες: 38.034357, 24.431352
Πύργος Δροσίνη
Ο Πύργος Δροσίνη, στις Γούβες, είναι κτισμένος πάνω σε βράχο και δεσπόζει της περιοχής. Είναι διώροφο κτίσμα 100τ.μ. με πέτρινους τοίχους πλάτους 1μ. Κτίσθηκε στα πρώτα χρόνια του 19oυ αιώνα.
Γούβες. Συντεταγμένες: 39.003109, 23.245890
Η αρχαία λουτρική εγκατάσταση, που αποκαλύφθηκε στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Εργοστασίου στον Κάραβο Αλιβερίου, αποτελεί ενδιαφέρον μνημείο των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Όπως προκύπτει από την αρχιτεκτονική του μορφή και τα ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του, κατασκευάσθηκε τον 4ο αι. μ.Χ. Οι θέρμες του Αλιβερίου ανήκουν στον εν σειρά τύπο και οι χώροι τους εκτείνονται παρατακτικά σε έναν άξονα, μήκους 30 μ., με προσανατολισμό Α-Δ. Περιλαμβάνουν τους βασικούς χώρους ενός λουτρού, δηλαδή το αποδυτήριο και τους χώρους του ψυχρού, του χλιαρού και του θερμού λουτρού. Τα δάπεδά τους ήταν καλυμμένα με μεγάλες σχιστολιθικές πλάκες, ενώ μερικές φορές διακοσμούνταν και με ψηφιδωτά. Η είσοδος του συγκροτήματος βρισκόταν στη νοτιοανατολική γωνία.
Ατμοηλεκτρικός σταθμός Αλιβερίου. Συντεταγμένες: 39.390800, 23.053792
Ταύρος Ωρεών
Mαρμάρινο άγαλμα ταύρου μεγέθους μεγαλύτερου του φυσικού (μήκος 3,28 μ. και σωζόμενο ύψος 1,30 μ.) Tο ζώο εικονίζεται όρθιο, με σκυμμένο το κεφάλι, σε στάση επίθεσης. Λείπουν τα πόδια μέχρι το γόνατο και τα κέρατα.Tο έργο τοποθετήθηκε σε σύγχρονο βάθρο το 1966, σε πλατεία των Ωρεών, κοντά στη θάλασσα. Το 1993 κατασκευάσθηκε ξύλινο κεραμοσκεπές στέγαστρο.
Συντεταγμένες: 38.950335, 23.090852
Κάστρο Ωρεών
Υπολείμματα φρουρίου πάνω από την πόλη. Χτίστηκε επί Ενετοκρατίας σε θεμέλια αρχαιότερης οχύρωσης.
Συντεταγμένες: 38.952182, 23.096484
Κάστρο Κλεισούρας
Απομεινάρια του οχυρού, που έλεγχε την είσοδο στη Βόρεια Εύβοια από την Κεντρική. Βρίσκεται στα υψώματα πάνω από τον κεντρικό δρόμο Χαλκίδας-Προκοπίου λίγο πριν το Προκόπι.
Συντεταγμένες: 38.677106, 23.540224
Πηγή Αρέθουσας
Στην
περιοχή του Αγίου Στεφάνου πάνω στο δρόμο, που οδηγεί στη Νότια Εύβοια,
υπήρχε η θρυλική πηγή της Αρέθουσας. Εκεί σώζονται τα ερείπια κλίμακας
αποτελούμενης από τέσσερις βαθμίδες λαξευμένες στο βράχο.
Συντεταγμένες: 38.457180, 23.611159
Κάστρο Μυλάκι
Κάστρο επί του λόφου, που υψώνεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, στην περιοχή Μυλάκι. Το μνημείο είναι ορατό από όλη σχεδόν την περιοχή του Αλιβερίου και των οικισμών του.
Συντεταγμένες: 38.381738, 24.071325
Κάστρο Φυλάγρα
Φρούριο πάνω σε φυσικό οχυρό και βραχώδη λόφο στην περιοχή του Ακταίου (Σκούαση).
Συντεταγμένες: 38.162571, 24.392382
Μνημεία που είναι ορατά περιμετρικά
- Πύργος Ροβιών.
- Πύργος Μπέζα. Λίγο έξω από τη Δαφνούσα του Κηρέα. {mosmaplat='38.712143'|lon='23.445574'}
- Καμάρες. Διαστάυρωση οδών Στύρων και Μονής Ερίων, Χαλκίδα. {mosmaplat='38.461364'|lon='23.611590'}
- Κόκκινο Σπίτι. Χαλκίδα.
- Δημαρχείο. Χαλκίδα.
- Σπίτι με τα Αγάλματα. Χαλκίδα.
- Πύργος του Βασιλικού.
- Τύμβος Σαλγανέα. Χωματόλοφος.
- Πύργος Γυμνού.
- Πύργος Ψαχνών. Θέση Αγία Παρασκευή.
- Πύργος Τριάδας.
- Πύργος Πολιτικών.
- Πύργος Μόστρα. Πισσώνας.
- Πύργος Τραχηλίου.
- Πύργος Αυλωναρίου.
- Πύργος Κουτουμουλά.
- Πύργος Μαυρομιχάλη. Στύρα.
- Μπούρτζι Καρύστου.
Χριστιανικά μνημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους επισκέπτες
- Αγία Παρασκευή. Χαλκίδα.
- Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων. 15 χλμ. από την Αιδηψό.
- Ναΐσκος Αγίου Νικολάου. Στο νότιο τμήμα της Ιστιαίας.
- Παναγία Ντινιούς. Εξωκλήσι της Ιστιαίας.
- Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Πρόσβαση από το 10ο χλμ. του δρόμου Αιδηψού-Λίμνης.
- Μονή Οσίου Δαυίδ. 35 χλμ. από την Αιδηψό.
- Μονή Γαλατάκη. 2 χλμ. από τη πόλη της Λίμνης (Ο δρόμος είναι κατά το ήμισυ βατός χωματόδρομος).
- Προσκήνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου.
- Μονή Αγίου Γεωργίου.
- Μονή Αγίου Νικολάου Αμαρύνθου. 8 χλμ. από την Άνω Βάθεια ανεβαίνοντας στο βουνό.
- Μονή Παναγίας Περιβλέπτου Πολιτικών. Λίγο έξω από τα Πολιτικά (1025).
- Μονή Παναγίας Μακρυμάλλης. 7 χλμ. περίπου βόρεια των Ψαχνών.
- Μονή Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη. 4 χλμ. Β.Δ. των Ψαχνών.
- Παλαιά Μονή Ερίων. 1,5 χλμ. δυτικά των Καθενών.
- Παλαιός ναός Αγίας Θέκλας.
- Παλαιά Μονή Αγίου Ιωάννη Καρυών. Στον οικισμό Συκιές, στους πρόποδες του βουνού Καλλιμάνι (17ου αι.) (Δεν λειτουργεί).
- Μονή Λευκών. Ανατολικά του Αυλωναρίου στο βουνό Καλλιμάνι (10ου αι.).
- Μονή Μάτζαρη. 200 μέτρα απέναντι από τον Οξύλιθο και βόρεια από το Όριο.
- Παλαιά Μονή Κλιβάνου. Σε πευκόφυτη πλαγιά χωματώδους λόφου (300 μ.), ανατολικά του χωριού Κρεμαστός και στα Ν.Δ. του χωριού Ωρολόγι (Δεν λειτουργεί πια).
- Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κύμης. 5 χλμ βόρεια της Κύμης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου