Τα οικολογικά έπιπλα

Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η ζήτηση και η πώληση οργανικών, οικολογικών επίπλων. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τα βιολογικά προϊόντα που μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας, στο φαρμακείο μας ή έστω για τον καλλωπισμό μας. Τώρα πλέον τα οικολογικά έπιπλα αποτελούν ένα νέο είδος «πράσινου» τρόπου ζωής.

Αρχικά, ο όρος βιολογικά ή οργανικά ή απλώς οικολογικά έχει να κάνει με τον τρόπο παραγωγής των επίπλων και την προέλευση των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Βιοδιασπώμενα, ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και φυτικές ίνες είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται αλλά και οργανικό ξύλο. Για τα υφάσματα χρησιμοποιείται μαλλί και βαμβάκι. Οι πρώτες ύλες προέρχονται κατευθείαν από προϊόντα που υπάρχουν σε αφθονία στη φύση και δεν επιβαρύνεται το οικοσύστημα από την χρήση τους, όπως συμβαίνει με τις μαζικές καταστροφές στα δάση από τις αλλεπάλληλες εκχερσώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεριμνήσει και υποστηρίζει την κατασκευή οικολογικών επίπλων μέσω του προγράμματος ECOMOVEL στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία επίπλων βοηθά τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Το δίλημμα της επιλογής

Γιατί όμως κάποιος να επιλέξει τα οικολογικά έπιπλα από τα συμβατικά που ίσως είναι και πιο φθηνά; Πρωταρχικά, τα κακώς κατασκευασμένα έπιπλα συνεισφέρουν στην αποδέσμευση τοξίνων που επηρεάζει τον αέρα που εισπνέουμε στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού ή του γραφείου μας. Φανταστείτε ένα μεγάλο ποσοστό τέτοιου είδους επιβλαβών και αλλεργιογόνων ουσιών συσσωρευμένο στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα μας. Συμβατικά καθίσματα, στρώματα, που παράγονται με τη χρήση PBDEs (πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες), που χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικό φλόγας αποδείχθηκε σε μελέτη του 1998 ότι βρέθηκε στο μητρικό γάλα ορισμένων γυναικών που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Τα οργανικά έπιπλα μπορεί να είναι ακριβότερα από τα συμβατικά λόγω της υψηλής ποιότητας των υλικών . Ωστόσο, παίρνετε ότι πληρώνετε για την ποιότητα του υλικού και την ικανότητα στην παραγωγική διαδικασία. Τα οικολογικά έπιπλα δεν προστατεύουν μόνο το περιβάλλον που βάλλεται καθημερινά, αλλά προασπίζουν και την υγεία μας κυρίως από την δημιουργία αλλεργικών αντιδράσεων και εναρμονίζουν τον χώρο του σπιτιού μας με τη φύση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές εταιρείες που κατασκευάζουν οργανικά έπιπλα παρέχοντας και κάποιο είδος οικολογικής σήμανσης. Ένα πολύ χρήσιμο site που θα σας καθοδηγήσει σχετικά από ποιες εταιρείες και σε ποιους νομούς μπορείτε να προμηθευτείτε τα έπιπλα αυτά είναι το http://www.ecofinder.gr.

Σχόλια