Ζύμωμα ψωμιού στην Κήρινθο


* Του Μιχάλη Παππά
 
Ζύμωμα ψωμιού στο χέρι, σε χωριάτικο φούρνο.
 
Χωριό Κήρινθος, Βόρεια Εύβοια.
 
Η κυρία Άννα Παππά ζυμώνει ψωμί στο χέρι χωρίς να χαλάσει καθόλου ενέργεια.
 
Βράζει το νερό που θα ρίξει στο αλέυρι, με ξύλα στο τζάκι.
 
 
 
Το ζύμωμα γίνεται στο χέρι σε λεκάνη.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αφού ολοκληρώσει το ζύμωμα, βάζει το ζυμάρι σε διαφορετικά μπόλ και τα σκεπάζει με κουβέρτες ώστε να είναι ζεστά, να φουσκώσουν και να είναι έτοιμα να ψηθούν.
 
Μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι, η κυριά Άννα ετοιμάζει τον χωριάτικο φούρνο. Με ξύλα από το δάσος, ανάβει φωτιά ώστε να κάψουν το τούβλα που βρίσκονται εσωτερικά του φούρνου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αφού άναψε και την φωτιά στον φούρνο και όσο περιμένει να φουσκώσει το ψωμί, ρίχνει το τηγάνι στο τζάκι, με φρέσκο λάδι, και ετοιμάζει τηγανόψωμα, γεμιστά με τυρί.
 
 
Το ζυμάρι φούσκωσε και είναι η ώρα για να μπεί στον χωριάτικο φούρνο.
 
Κάνει τον σταυρό της, χαράσει στο ζυμάρι το Ι.Χ. (Ιησούς Χρηστός) και περιμένει σε μία ώρα ακριβώς, να ψηθεί το ψωμί, 6 καρβέλια.
 
 
 
 
Όπως λέει και η ίδια, όλα αυτά τα έχει βρεί από τους γωνείς της, της αρέσουν να κάνει της δουλειές με τον παλιό τρόπο (κάτι ξέραν οι παλιοί, λέει) και επίσης τώρα με την κρίση "έφτιαξα ψωμί για δύο οικογένειες, έψησα τηγανόψωμα, χωρίς να χαλάσω καθόλου ρεύμα και είναι και πιο νόστιμα" .
 
 
http://egnomi.gr/article.php?id=21997&category_id=10 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer