Υπό εξαφάνιση το τσάι στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων

Αναδημοσίευση από messapianews

Ένα από τα σπάνια είδη τσαγιού που φυτρώνουν στην Εύβοια, είναι και το τσάι Σιδερίτης, το οποίο είδος είναι προστατευόμενο και φυτρώνει τόσο στο όρος Δίρφυς όσο και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας. Με Προεδρικό διάταγμα του 1981 ανακηρύχτηκε προστατευόμενο είδος και απαγορεύτηκε η συλλογή του, η μεταφύτευσή του, η εκρίζωσή του, η κοπή του και η πώλησή του στο εμπόριο.
Για τελευταία φορά πέρυσι το Δασαρχείο Χαλκίδας έβγαλε διάταξη που απαγορεύει τη συλλογή Σιδερίτη, για ατομική χρήση αλλά και για εμπορία μέχρι και το τέλος του 2013. Αλλά όπως φαίνεται κάποιοι "δεν λένε να βάλλουν μυαλό" και αγνοώντας τόσο το Προεδρικό Διάταγμα αλλά και την διάταξη του Δασαρχείου, συνεχίζουν να ξεριζώνουν και κόβουν παράνομα το συγκεκριμένο προστατευόμενο είδος, με αποτέλεσμα να απειλείται με εξαφάνιση.
Έτσι από την πλευρά του το Δασαρχείο θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους στις περιοχές όπου φυτρώνει το συγκεκριμένο είδος τσαγιού, όπως Σέττα, Καμπιά, Μαυρόπουλο αλλά και στην κορυφή της Δίρφυς. Πέραν όμως των ελέγχων θα τοποθετηθούν και ταμπέλες στις περιοχές αυτές ώστε σε περίπτωση δίωξής τους να μην μπορούν να επικαλεστούν ότι δεν γνώριζαν την απαγόρευση. 

Σχόλια