Ανάλυση επικινδυνότητας του εξασθενούς χρωμίου στους τρόφιμα-βολβούς από τον ΕΦΕΤ


Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί και εμείς όπως και αρκετοί σύλλογοι της περιοχής αλλά και ο κος Ζαμπετάκης, το ότι θα πρέπει να υπάρξει μία έρευνα για το πως το εξασθενές χρώμιο επηρεάζει τα τρόφιμα βολβών και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει και την ανθρώπινη υγεία. Έρευνα είχε γίνει στο εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ολοκληρώθηκε μελέτη στο πλαίσιο Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και η οποία παρουσιάζεται προφορικά στις 3.10.2010 στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «7th Aegean Analytical Chemistry Days» http://www.chem.uoa.gr/AACD2010/ . Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας είχαν δείξει ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Όπως πέραν αυτού πιέσεις υπήρξαν τόσο από εμάς, όσο και από τους συλλόγους της περιοχής αλλά και από τον Γιάννη Ζαμπετάκη ώστε να γίνει έρευνα από το ΕΦΕΤ σχετικά με το θέμα αυτό. 
Μετά από επιστολή που έστειλε ο κος Ζαμπετάκης προς τον ΕΦΕΤ, εστάλη απάντηση όπου ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι υπέβαλε στο EFSA αίτημα να γνωμοδοτήσει για την επικινδυνότητα στην ανθρώπινη υγεία από την παρουσία νικελίου και χρωμίου στα λαχανικά. Το EFSA αποδέχτηκε το αίτημα αυτό και ανέθεσε επιτροπή για τους επιμολυντές στα τρόφιμα, να το εξετάσει , προσδιορίζοντας δύο σχετικά ερωτήματα ένα για το νικέλιο στα τρόφιμα και ένα για το χρώμιο στα τρόφιμα. 
Αυτά είναι τα στοιχεία που αναφέρει ο ΕΦΕΤ  και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες.

Σχόλια