Βούλιαξαν οι γαλάζιες σημαίες στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων

Αναδημοσίευση από messapianews
Άλλη μια αποτυχία προστέθηκε στο "palmare" της Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας μιας και δεν κατάφερε καμία παραλία του Δήμου, να αποκτήσει γαλάζια σημαία ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν που έχει ξεκινήσει.

Δυστυχώς στον Δήμο μας δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μυαλά, τα οποία έχουν τις γνώσεις να προωθήσουν τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία είναι και ζητήματα επιχειρηματικότητας μιας και όπου μπήκε γαλάζια σημαία τόνωσε τις τουριστικές επιχειρήσεις της κάθε περιοχής και ταυτόχρονα λειτούργησε ως "μοχλός" ανάπτυξης της τοπικής της οικονομίας.

Δυστυχώς εδώ οι Αντιδήμαρχοι, οι οποίοι έχουν τους επιμερισμένους τομείς, όπως αυτός της στήριξης υποτίθεται της επιχειρηματικότητας, ασχολούνται περισσότερο με το ποιος τους ψήφισε και το ποιος δεν τους ψήφισε στις εκλογές ενώ με ένα τηλέφωνο στο χέρι, γνωστοί λαϊκιστές και "τρουπολόγοι" κάνουν διάφορα "χατιράκια" και μικροεξυπηρετήσεις πελατειακών σχέσεων με δίμηνες προσλήψεις και ρίχνοντας λίγο άσφαλτο όπου τους συμφέρει, τάζοντας αυλές και σπίτια πολιτικών τους αντιπάλων στους ψηφοφόρους τους αγνοώντας ακόμη και νομικές αποφάσεις ή το ίδιο το νομικό δίκαιο σε ένα ατελέσφορο παιχνίδι νταραβεριού και ψηφοθηρίας!

Την ίδια ώρα που όλα αυτά τα κάνουν, οι παραλίες καθαρίζονται με ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ τουριστικοί προορισμοί του Δήμου μας, ακόμη και αυτή την ώρα που μιλάμε, παραμένουν υποβαθμισμένοι και βασίζονται στην καλή θέληση εθελοντικών ομάδων, σχολείων και συλλόγων προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν πιο καθαρές και οι καταστηματάρχες να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους προσδοκώντας το όποιο κέρδος προκειμένου να καλύψουν τις διάφορες ανάγκες τους, μέσα σε αυτή τη φορολογική λαίλαπα που όλοι μας βιώνουμε. Παρόλο που ο Δήμος μας βρέχεται από τον Ευβοϊκό και το Αιγαίο κανένας μα κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί να μπορέσει να κάνει προσβάσιμες διάφορες παραλίες προς το κοινό, κανένας μα κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες προορισμούς παραθερισμού και τέλος κανένας δεν έχει καταφέρει να συλλάβει ότι η τοπική ανάπτυξη, αν πραγματικά την επιδιώκουμε, θα έλθει αν ο ίδιος ο Δήμος πρωτοστατήσει στην προβολή, την στήριξη, την πρόσβαση και την καθαριότητα αυτών των περιοχών.

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά και για ένα ακόμη καλοκαίρι μια Δημοτική Αρχή που δεν αντιλαμβάνεται τα γεγονότα και επιβιώνει από την ψηφοθηρία και μια Δημοτική Αντιπολίτευση μας έχει "ξεκουφάνει" από την βουβαμάρα της και την άγνοιά της σε τέτοιου είδους ζητήματα, χάνουν ακόμη μία ευκαιρία για την τοπική οικονομία. Και τα διαφυγόντα κέρδη, όπως τουλάχιστον υπολογίζονται με πρόχειρους υπολογισμούς λόγω της έλλειψης της γαλάζιας σημαίας στις παραλίες μας και στους τουριστικούς προορισμούς μας, υπολογίζονται πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε επίπεδο Δήμου και στο σύνολο της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτόν.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις προδιαγραφές οι οποίες χρειάζονται ώστε να χαρακτηριστεί μία παραλία τουριστικός προορισμός και να αποκτήσει γαλάζια σημαία, ώστε να διαπιστώσετε όλοι σας πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο αντίληψης των διοικούντων σε σχέση με ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας δίχως όμως πελατειακές σχέσεις, κάτι όμως όπως όλα δείχνουν δεν τους ενδιαφέρει.






Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί όλα ανεξαιρέτως τα απαιτούμενα κριτήρια. Για τις ακτές υπάρχουν 32 αυστηρά κριτήρια και για τις μαρίνες 22. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν στο διάστημα του καλοκαιριού τη συμμόρφωση στα κριτήρια του Προγράμματος, επισημαίνοντας στον Εθνικό Χειριστή προβλήματα και παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της “Γαλάζιας Σημαίας” και απόσυρση της ακτής ή μαρίνας από τη διεθνή και την ελληνική ιστοσελίδα του Προγράμματος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο.

Η ακτή ή μαρίνα που θα έχει βραβευθεί το προηγούμενο καλοκαίρι με τη Γαλάζια Σημαία για τη συμμόρφωσή της με τα κριτήρια του Προγράμματος, έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφια για βράβευση την επόμενη χρονιά, εφόσον αποδείξει στις Επιτροπές Κρίσεων ότι πράγματι συνεχίζει να το αξίζει.

Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

*Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ.
*Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
*Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

*Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
*Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
*Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
*Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
*Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

*Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
*Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

*Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
*Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
*Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, κυρίως για τα παιδιά τους.

Σχόλια