Ελλείψεις στο πρόγραμμα ανακύκλωσης στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων

 Αναδημοσίευση από messapianews

Ελλιπής είναι η ενημέρωση στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης και με τα ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα είδη, πράγμα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολίτες λόγω άγνοια ή λόγω έλλειψη ενημέρωσης να πετούν στους μπλε κάδους ακόμη και κοινά σκουπίδια, με αποτέλεσμα να τίθεται κίνδυνος και καταστροφής των κάδων αυτών αλλά και όχι μόνο.
Το πρόγραμμα της ανακύκλωσης που υπάρχει στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων κοντά περίπου ενάμιση με δύο χρόνια φαίνεται να μην λειτουργεί σωστά και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να υπάρξει βελτίωση του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής, όπως συμβαίνει σε άλλους Δήμους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει, όπως πολλές φορές έχει σημειώσει και ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κος Νίκος Χασάνδρας, είναι να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης σε όλους τους κατοίκους του Δήμου σχετικά με το θέμα αυτό, κάτι το οποίο θα βοηθήσει κατά πολύ όλους τους πολίτες να μάθουν ακριβώς τι είναι η ανακύκλωση αλλά και ποια είδη θεωρούνται ανακυκλώσιμα είδη. Ανακυκλώσιμες είναι οι συσκευασίες που έχουν δημιουργηθεί από γυαλί, από χαρτί ή από πλαστικό. Προσοχή όμως, στον κάδο ανακύκλωσης ρίχνονται οι συσκευασίες κενές και όχι με υπολείμματα τροφών κ.ο.κ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συσκευασίες ρίχνονται στον κάδο ανακύκλωσης χύμα και όχι δεμένες σε σακούλες. Αυτές είναι μερικές από τις πληροφορίες, που θα πρέπει να περιέχονται στην εκστρατεία ενημέρωσης για την ανακύκλωση. Η συγκεκριμένη εκστρατεία θα μπορούσε να γίνει είτε απευθείας από το Δήμο, μέσω εθελοντικών ομάδων ή σε συνεργασία με οικολογικούς συλλόγους όπου θα μπορούσαν πάρα πολύ να βοηθήσουν στην συγκεκριμένη ενημέρωση.
Μετά από την συγκεκριμένη ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται συνεχής έλεγχος τι εναποθέτουν στον κάδο ανακύκλωσης και όσοι δεν ακολουθούν την σωστή διαδικασία να τιμωρούνται. Επίσης θα πρέπει οι κάδοι ανακύκλωσης να αδειάζονται σχεδόν κάθε μέρα και να μην φτάνουμε στο σημείο, όπως έχουμε φτάσει σήμερα να περνάει το όχημα της ανακύκλωσης αραιά και που λόγω συνταξιοδότησης του οδηγού, όπως λένε κάποιες πληροφορίες όπου έχουμε στην διάθεσή μας.
Πέραν όμως των παραπάνω ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση, την οποία ανέφερε στη συνεδρίαση του απολογισμού ο κος Καρλής κάτοικος του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου ανέφερε ότι είχε αναφέρει στον Δήμαρχο κο Μπουροδήμο να στείλουν στο Σύλλογο της Λούτσας τέσσερα διαφορετικά είδη σακούλας, όπου θα μοιραστούν στουε πολίτες και θα μαζεύονται τα απορρίμματα και θα τοποθετούνται στην κάθε σακούλα ανάλογα σε ποια ανήκουν. Επίσης ο κος Καρλής αναφέρθηκε και στα κλαριά από τα δέντρα και όχι μόνο να μην καίγονται αλλά να βρεθούν τρόποι ώστε να παράγεται από αυτά ενέργεια.
Έτσι όλα τα παραπάνω θα πρέεπι να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. 

Σχόλια