Αλέκος Αραπάκης ο Ψαχνιώτης "μάστορας του βιολιού"

Έξι χρόνια φέτος περνούν από το θάνατο του "μεγάλου μάστορα" του βιολιού Αλέκου Αραπάκη, ο οποίος γεννήθηκε στα Ψαχνά το 1920 και έκανε γνωστή την πόλη μέσω του μουσικού του έργου σε πάνω από είκοσι χώρες του κόσμου, στις οποίες περιόδευσε επανειλημμένως. Ο Αλέκος Αραπάκης συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του μουσικού πενταγράμμου και ειδικότερα της παραδοσιακής μουσικής, όπως τη Δόμνα Σαμίου και άλλους.
Ο Αλέκος Αραπάκης πρόσφερε πάρα πολλά με το δοξάρι του στον πολιτισμό τόσο της περιοχής των Ψαχνών αλλά και της Εύβοια όσο και στον πολιτισμό όλης της χώρας. Ο Αραπάκης είναι μέρος του πολιτισμού μας και θα πρέπει όλοι μας να τον βλέπουμε έτσι.

Πριν ένα χρόνο το μαθητικό περιοδικό Παρρησία έκανε ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στο 16ο τεύχος του, το οποίο απέσπασε φέτος δύο βραβεία, στο "μάστορα του βιολιού". Ένα αφιέρωμα μέσω του οποίου θυμήθηκαν οι παλαιότεροι το μεγάλο μουσουργό και έμαθαν οι νεώτεροι για τη ζωή του και για το έργο του.
Πέραν όμως αυτού ουδεμία εκδήλωση αλλά και καμία κίνηση από τη μεριά του Δήμου δεν έχει γίνει για να τιμηθεί έστω και μετά τον θάνατό του ο μεγάλος βιολιστής. Πράγμα το οποίο θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και καιρό αλλά απ' ότι φαίνεται δεν απασχολεί ο Αραπάκης ούτε τη Δημοτική Αρχή, ούτε τη συμπολίτευση, ούτε την αντιπολίτευση, ούτε συλλόγους που δήθεν προωθούν τον πολιτισμό της περιοχής μας.
Πολλοί είναι αυτοί οι πολίτες, που μας αναφέρουν αρκετά συχνά, το ότι "είναι ντροπή και αισχύνη να μην τιμάται ένας τόσο μεγάλος άνθρωπος της παραδοσιακής μουσικής και μετά λένε ότι η ευρύτερη περιοχή δεν έχει πολιτισμό. Πολιτισμό έχει αλλά για κάποιους λόγους, άγνωστους, παραμένει στο ντουλαπάκι της λήθης". Κάποιοι εκ των καλλιτεχνών, και ειδικότερα της ροκ μουσικής, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μας ανέφεραν σε συζήτηση που είχαμε μαζί τους ότι "ο Αλέκος Αραπάκης έδωσε τα φώτα του στον πολιτισμό. Για αυτό θα πρέπει να υπάρξουν εκδηλώσεις ή ακόμη και κάποιο φεστιβάλ για τη μνήμη του. Επίσης καλό θα ήταν να δημιουργηθεί και κάποιος ανδριάντας αλλά και κάποια εκ των οδών της πόλης να πάρει το όνομα του μεγάλου μάστορα του βιολιού".   

messapianews

Σχόλια